НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Неділя, 05 травня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про "Звіт міського голови про діяльність виконавчих орг..."  № 4218-55/2019-55 від 05.12.2019р. 
Документ №4218-55/2019 від 05.12.2019р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

09.12.2019



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(55  сесія)
7  демократичного скликання
 
від 05.12.2019р.  № 4218-55/2019-55
 

Про «Звіт міського голови

про діяльність виконавчих органів

Коломийської міської ради у 2019 році»


       

       Заслухавши звіт міського голови Слюзара І.Б. про діяльність виконавчих органів Коломийської міської ради у 2019 році, керуючись Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні", міська рада


вирішила:


       Звіт міського голови про діяльність виконавчих органів Коломийської міської ради у 2019 році взяти до відома.



Міський голова                                                                                                                                               Ігор Слюзар




ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 05.12.2019 р. №4218-55/2019




КОЛОМИЙСЬКА МІСЬКА РАДА




ЗВІТ

міського голови

про діяльність виконавчих органів

Коломийської міської ради у 2019 році

м. Коломия

Листопад, 2019 р.


ЗМІСТ


1. Вступ                                                                                              


2. Організаційна робота                                                                     


3. Комунікація з громадськістю                                                        


4. Економіка та інвестиційна політика


5. Розвиток туризму у місті


6. Контроль за додержанням законодавства про працю

7. Бюджет міста  

8. Публічні закупівлі


9. Соціальний захист населення                                                        


10. Надання адміністративних послуг                                              


11. Управління комунальним господарством                                   


12. Діяльність комунальних підприємств міської ради                       13. Архітектура та містобудування                                                   


14. Земельні відносини                                                                      


15. Цивільний захист населення                                         


16. Функціонування і розвиток освіти                                               


17. Культурно-мистецьке життя міста                                               


18. Первинна медико-санітарна допомога населенню                  


19. Фізична культура і спорт                                                        


20. Співпраця з молоддю                                                             


21. Відпочинок та оздоровлення дітей                                      


22. Захист прав дітей                                                                       





  1. ВСТУП


Шановна коломийська громадо!

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до вашої уваги пропоную звіт про роботу виконавчих органів Коломийської міської ради за 2019 рік.

Ми пережили непростий рік: президентські та парламентські вибори, глобальні державні перетворення, і все це – на фоні війни. Звісна річ, це відбилося і на долі громади. Але ми гідно витримали всі перипетії, не забуваючи про справи міські.

Реконструкція водогону - на стадії завершення, продовжується будівництво водно-спортивного комплексу Н2О, спортзалу для ліцею №9, виконано план щодо капітального ремонту доріг, закуплено нову техніку для обслуговування автошляхів Коломийської ОТГ. Про все це та багато іншого можна прочитати у детальному звіті.

Реформи в країні тривають, і Коломия не відстає від часу: на державному рівні високо оцінили успіхи нашої громади у первинній медицині, децентралізації, реалізації проектів реконструкції, капітального будівництва, в розвитку громадянського суспільства, у впровадженні принципів прозорості та ін.

У цьому році я зробив акцент на роботі в приєднаних селах: Воскресинці, Шепарівці, Іванівці, Товмачик, Саджавка та Кубаївка. І результати першого року найперше відчули самі мешканці сіл. Це і вирішення питань благоустрою в селах: від чисто організаційної, фахової або ж адміністративної підтримки і до якісного та вчасного капітального ремонту доріг, заміни вуличного освітлення, будівництва спортивних майданчиків та ін. За цей рік наша ОТГ встигла познайомитися, дослідити сильні й слабкі сторони сіл, виокремити першочергові завдання й успішно їх реалізувати. Гарні результати маємо також в освіті, культурі, спорті.

Приємно, що у 2019 році Коломия увійшла у топ-3 міст України за динамікою прозорості, а Коломийська міська рада стала першою у проекті «Прозорі ради». Задля цього було виконано низку заходів, які роблять місцеву владу доступнішою та ще більш відкритою для громадськості.

Більше того – ми стали самодостатньою громадою. 2019-ий увійде в історію, як рік, коли Коломия перестала бути дотаційним містом. Далі, я переконаний, нашу громаду чекають ще більші позитивні перетворення.

Але будь-які зміни в громаді – це передусім заслуга її мешканців. Тому дякую усім платникам податків, які наповнили міську скарбницю, працівникам структурних підрозділів, нашим військовим, громадським активістам, медикам, правоохоронцям, освітянам, комунальникам, працівникам культури… всім, кому доля нашої Коломийської ОТГ не байдужа, хто ставиться до загального добра, як до свого, хто не нарікає, а долучається до роботи!



Міський голова                                                                                                       Ігор Слюзар

       

2. ОРГАНІЗАЦІЙНА РОБОТА

       

10 листопада 2015 року розпочала свою роботу Коломийська міська рада сьомого демократичного скликання. Міська рада складається з міського голови та 34 депутатів від дев’ятьох політичних партій.


Склад депутатів

Коломийської міської ради VII демократичного скликання


У своїй діяльності Коломийська міська рада керується Конституцією України, законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад» та Регламентом Коломийської міської ради VII демократичного скликання, який встановлює порядок скликання й проведення сесій міської ради, засідань постійних комісій, порядок здійснення контрольної діяльності, процедуру окремих видів діяльності міської ради, її органів, посадових осіб.




Інформація про депутатів VII демократичного скликання

за гендерною ознакою

       

У міській раді діють такі постійні депутатські комісії:

- з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, захисту прав людини, законності та правопорядку;

- з питань бюджету, інвестицій, соціально-економічного розвитку та зовнішньоекономічних відносин;

- з питань підприємництва, регуляторної політики, архітектури, містобудування, транспорту та зв'язку;

- з питань комунальної власності, приватизації та оренди;

- з питань житлово-комунального і дорожнього господарства та комунікацій;

- з питань освіти, культури, спорту, інформаційної та молодіжної політики, соціального захисту та охорони здоров'я;

- з питань екології, використання земель, природних ресурсів та регулювання земельних відносин.


       Коломийська міська рада VII демократичного скликання проводить свою роботу сесійно. За 10 місяців 2019 року проведено 14 сесій, 15 пленарних засідань, прийнято 772 рішення. Варто зазначити, що цього року депутатами міської ради підтримано десять звернень міської ради до Президента України, Прем’єр-Міністра України, Голови Верховної Ради України та інших органів державної влади щодо реакції на важливі суспільно-політичні події в державі.







Прийняті рішення міської ради VII демократичного скликання

за 2015–2018 роки та 10 місяців 2019 року



       Уже три роки на сесіях міської ради депутати голосують особисто та виключно персональною карткою за допомогою програмно-технічного комплексу електронного голосування «Віче». Поіменне голосування дає можливість виборцям отримувати точну інформацію про діяльність депутатів: які вони вносять пропозиції, яку відстоюють позицію, а головне – як голосують за конкретні рішення. Усі результати голосування у день сесії публікуються на офіційному вебсайті міської ради, а в паперовому варіанті вони є невід’ємною частиною протоколу сесії.

       Законом України «Про статус депутатів місцевих рад» передбачена можливість подачі депутатом звернень і запитів при здійсненні повноважень у міській раді та у виборчому окрузі. За 10 місяців 2019 року надійшло 79 депутатських запитів та 248 депутатських звернень. Усі запити та звернення розглянуті, відповіді надані. Здебільшого у депутатських зверненнях та запитих порушуються питання житлово-комунального господарства (ремонт доріг та тротуарів, освітлення вулиць, благоустрій територій, встановлення дитячих майданчиків), питання фінансового характеру.

       Протягом 2019 року організаційним відділом міської ради спільно з іншими структурними підрозділами міської ради організовано та проведено 14 громадських обговорень.


У 2019 році одним із головних завдань виконавчих органів міської ради було організаційне забезпечення підготовки і проведення засідань виконавчого комітету та забезпечення єдиного порядку документування управлінської діяльності.

До складу виконавчого комітету міської ради входять 26 осіб. Відповідно до своїх повноважень виконавчим комітетом протягом 9 місяців проведено 9 засідань, прийнято 217 рішень виконкому, 28 з яких прийнято в робочому порядку.


Від початку року міським головою видано 324 розпорядження з основної діяльності. Основними питаннями були виділення коштів з фонду міської ради на виконання депутатських повноважень, фінансово-бюджетна політика, надання одноразової матеріальної допомоги з міського бюджету та інші.


Документообіг (вхідна та вихідна кореспонденція) за 9 місяців склав 7653 документи, що на 1446 листів більше, ніж за аналогічний період минулого року, з них: 4757 документів вхідної кореспонденції та 1133 ініціативні листи та 1763 листи відповіді.



У зв’язку із приєднанням сільських територіальних громад протягом 2019 року вживались заходи щодо організації діловодства на території приєднаних сіл. Так, зокрема, у кожному селі працюють діловоди, які організовують роботу з документами, забезпечують опрацювання вхідної та вихідної кореспонденції, яка надходить до старости села. Робочі місця діловодів у селах під’єднано до системи електронного документообігу «Діловод».


Реалізацію державної політики у сфері служби в органах місцевого самоврядування, ведення кадрової роботи у міській раді та її виконавчих органах забезпечує відділ кадрів міської ради.

Прийняття на службу в органи місцевого самоврядування здійснюється в порядку, визначеному чинним законодавством, на конкурсній основі та з проведенням іспитів відповідно до розпорядження міського голови від 19.08.2011 № 164-к «Про затвердження порядку проведення іспиту кандидатів на заміщення вакантних посад посадових осіб Коломийської міської ради».

З січня по жовтень 2019 року проведено 5 конкурсів на заміщення 9 вакантних посад, в яких взяли участь 29 осіб. Прийняття на роботу до міської ради на посади радників, службовців та персоналу, що обслуговує міську раду, здійснюється міським головою одноособово відповідно до вимог чинного законодавства. Протягом 2019 року на службу у виконавчі органи міської ради прийнято 17 посадових осіб, на роботу – 10 осіб.

За звітний період на рівнозначні або вищі посади було переведено 30 посадових осіб, в тому числі – 3 на керівні посади, чергові ранги було присвоєно 28 посадовим особам, 43 посадовим особам підвищено надбавку за вислугу років. Звільнено із займаних посад 15 осіб.

На сьогодні у виконавчих органах всього працює 297 працівників (27 перебуває у соціальних відпустках у зв'язку з вагітністю та пологами та по догляду за дитиною), з них – 243 посадові особи, 11 – службовців, 16 – персонал, що обслуговує міську раду.

Із загальної кількості посадових осіб: чоловіків – 25,2%, жінок – 74,8%. Віком до 27 років складають 9,9% від загальної кількості посадових осіб, віком 28-34 роки – 22,2%, віком 35-45 років – 43,2% віком 46-54 роки – 14,4%,  віком понад 55 років – 10,3%.

Аналіз вікового складу посадових осіб міської ради засвідчив, що найчисельнішою залишається вікові групи 28-34 роки та 35-45 років, які становлять 65,4% від загальної кількості посадових осіб, а це молоді працівники з уже наявним певним професійним досвідом.

У міській раді працює посадових осіб зі стажем праці до 3-х років – 16,7%, від 3-х до 5 років – 15,8%, від 5-ти до 10 років – 22,1%, від 10-ти до 15 років – 19,2%, від 15-ти до 25 років – 19,2%, понад 25 років – 7%.

З повною вищою освітою працює 226 посадових осіб, або 93%. Із загальної кількості посадових осіб 18 працівників отримали другу вищу освіту за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування».

Усі дані щодо вакантних посад у міській раді висвітлюються на вебсайті Коломийської міської ради за посиланням: http://kolrada.gov.ua/about/vacancies/

Протягом 10 місяців 2019 року 28 працівників нагороджено грамотою міського голови та 4 – Відзнакою міського голови. Загалом нагороджено грамотами міського голови 259 осіб, Відзнакою – 26 осіб та Подякою – 3 особи.

У звітному періоді зареєстровано 1035 заяв громадян з кадрових питань, за результатами розгляду яких, а також в межах визначених законодавством повноважень, міським головою видано 1778 розпоряджень з кадрових питань.

Окремо слід звернути увагу на дотримання вимог антикорупційного законодавства у виконавчих органах міської ради.

У 2019 році 13 працівників міської ради та ті, які вперше прийняті на службу, пройшли перевірку, передбачену Законом України «Про очищення влади» від 16.09.2014 року № 1682-VII (люстрація), про що складено відповідні довідки.

У зв’язку з об’єднанням територіальних громад у 2018 році, з метою налагодження ефективної роботи здійснювалася низка заходів щодо належної організації праці службовців, які працюють на віддалених робочих місцях у приєднаних сільських територіальних громадах, зокрема:

  • для забезпечення якісного надання адміністративних послуг жителям приєднаних сіл прийнято 5 адміністраторів Центру надання адміністративних послуг;
  • на сільських голів Саджавської, Шепарівцівської, Іванівецької, Товмачицької та Воскресинцівської сільських рад покладено виконання обов’язків старост цих сіл;
  • для ефективної роботи з документами та веденню діловодства прийнято 5 діловодів.


Організацію правової роботи, спрямованої на правильне застосування, неухильне додержання та запобігання невиконанню вимог актів законодавства, інших нормативних документів міською радою, виконавчими органами міської ради, а також їхніми посадовими особами під час виконання покладених на них завдань і функціональних обов’язків, захист інтересів міської ради та її виконкому в судових органах, проведення правової експертизи рішень міської ради, виконкому та розпоряджень міського голови забезпечує юридичний відділ.

       За звітний період проведено правову експертизу 715 проектів рішень міської ради та 221 проекту рішення виконкому міської ради, 2085 проектів розпоряджень міського голови.

       Цього року предметом судового розгляду було 98 справ, з яких закінчено провадженння з 54, решта – перебуває у процесі розгляду. Судом слухаються справи за позовами про визнання права власності на майно, про визнання права на користування житлом, про визнання спадщини відумерлою, про встановлення порядку користування земельною ділянкою, про визнання незаконними рішення міської ради, виконкому, про знесення самочинного будівництва, про визнання недійсними Державних актів на землю та інші. У звітному періоді взято участь у 260 судових засіданнях Коломийського міськрайонного суду, апеляційного суду Івано-Франківської області та Господарського суду Івано-Франківської області, у Львівському апеляційному адміністративному суді, Івано-Франківському окружному адміністративному суді. Внаслідок розгляду справ не завдано збитків місцевому бюджету, міській раді та її виконавчому комітету.


       Реалізація державної політики у сфері архівної справи і діловодства на території міста та приєднаних сільських територіальних громад, зберігання документів Національного архівного фонду (далі - НАФ) та документів з кадрових питань (особового складу) ліквідованих підприємств, установ та організацій, забезпечення використання інформації, що міститься в них здійснюється архівним відділом міської ради.

Міський архів налічує 242 фонди, а це 21745 справ, з них: 15644 справи постійного терміну зберігання (НАФ) і 6101 справа з особового складу ліквідованих підприємств, установ та організацій. У 2019 році прийнято на постійне зберігання 145 справ  НАФ та 147 справ з кадрових питань (особового складу).

За звітний період прийнято 435 громадян. Зареєстровано 580 вхідних документів від фізичних та юридичних осіб, з яких 537 запитів з питань наведення довідок соціально-правового та майнового характеру. Працівниками архівного відділу підготовлено 869 відповідей, з яких 840 архівних довідок та архівних витягів на запити фізичних та юридичних осіб (про нарахування заробітної плати, про підтвердження трудового стажу, про реорганізацію підприємств, рішень сесій і виконкому міської ради).

       За допомогою системи електронного документообігу у 2019 році розпочалася робота над формуванням електронного архіву документів.        

       Протягом року надавалася методична і практична допомога та консультації відповідальним за архівні підрозділи установ з питань архівної справи і діловодства (складання номенклатур, описів справ, актів про вилучення для знищення документів, не внесених до Національного архівного фонду, оформлення справ).

       У звітному періоді відбулося 5 засідань експертної комісії архівного відділу, на яких розглянуто 33 питання щодо прийняття на зберігання документів, схвалення описів справ постійного зберігання, описів справ з кадрових питань, номенклатур cправ, актів про вилучення для знищення документів, не внесених до Національного архівного фонду, для подальшого подання їх на розгляд та погодження експертно-перевірної  комісії   Державного архіву Івано-Франківської області.


Координація діяльності відділів, управлінь, служб щодо організації інформаційної роботи з наповнення та функціонування офіційного вебсайту міської ради, забезпечення оприлюднення на офіційному вебсайті міської ради публічної інформації про діяльність виконавчих органів міської ради, адміністрування офіційного вебсайту міської ради, здійснення технічного супроводу сесій міської ради, засідань виконавчого комітету, виконання робіт з організації впровадження та удосконалення комп'ютерних систем і програмного забезпечення, придбання засобів оргтехніки, виконання робіт, пов'язаних з технічним обслуговуванням комп'ютерної та оргтехніки відділів та служб міської ради, системне адміністрування локальної мережі відділів та служб міської ради, консультування є основними завданнями відділу інформаційних технологій.

       На віддалених робочих місцях, які знаходяться в адміністративних будівлях приєднаних сіл, проведено комплексні програмно-технічні роботи щодо забезпечення ефективного та оперативного адміністративного управління, а саме:

  • оновлено комп’ютерну техніку;
  • підключено до інформаційних (локальних) мереж Коломийської міської ради;
  • забезпечено доступ до СЕД «Діловод»,  «Універсампослуг»;
  • проведено консультації зі службовцями щодо роботи з сервісами Коломийської міської ради.

       З травня 2019 року забезпечено роботу доступ до бази даних реєстрації місця проживання працівникам департаменту соціальної політики міської ради. До системи віддаленого доступу підключено 10 користувачів, завдяки чому мешканці мають можливість отримувати соціальні послуги спрощено.

Здійснено комплекс заходів щодо надання адміністративних послуг, а саме виготовлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон через Центр надання адміністративних послуг.

Цього року Центром надання адміністративних послуг проводиться смс-інформування мешканців про готовність послуги.



Для висвітлення діяльності Коломийської міської ради було створено публічні канали Telegram (@kolomyiagov) та Twitter (@kolomyia_rada).

                    

На виконання схваленої Кабінетом Міністрів України від 20 вересня 2017 року «Концепції розвитку електронного урядування в Україні до 2020 року» спільно з Агенцією інноваційного, сталого розвитку та ресурсоефективності створений та налаштований вебсервіс “Електронні консультації з громадськістю” (consult.kolrada.gov.ua). Здійснюються заходи щодо впровадження в роботу сайту.



Проведено харвестінг інформації порталу відкритих даних міста Коломиї з державним порталом відкритих даних.




Налагоджено роботу програмного комплексу «АВК 5» у відділі перспективного розвитку та капітального будівництва міської ради.



За підтримки Державної служби статистики України впроваджено програмне забезпечення для ведення погосподарського обліку у приєднаних селах.


Постійно проводиться технічна підтримка системи голосування ПТК «Віче» та прямих трансляцій під час сесій та засідань виконавчого комітету міської ради, громадських слухань.






3. КОМУНІКАЦІЯ З ГРОМАДСЬКІСТЮ


Завдяки постійній комунікації з громадськістю вдалося досягнути стимулювання розвитку громадянського суспільства, створення матеріалів, які допомагають громадськості краще орієнтуватися у роботі органу місцевого самоврядування, висловлювати своє бачення, давати пропозиції, ініціювати зміни через інструменти громадянського впливу. А головне – налагодити діалог виконавчих органів із громадою.

Для цього застосовуються різні джерела комунікації: офіційний вебсайт міської ради, інформаційний бюлетень «Ратуша», сторінки міської ради та структурних підрозділів у соціальних мережах Facebook, Telegram, Instagram, трансляції на каналі міської ради в YouTube, на телеканалах НТК та РАІ, поширення інформації в друкованих місцевих ЗМІ.

Від 2017 року міською радою впроваджується Комунікаційна стратегія, розроблена спільно із проектом «ПРОМІС». Відповідно до плану реалізації Комунікаційної стратегії виконавчого комітету Коломийської міської ради продовжено проводення цільових комунікаційних кампаній із трьох пріоритетних для міста питань:

-створення ОСББ та можливості й програми підтримки для ОСББ за сприяння міської ради;

-соціальний захист населення;

-діяльність комунальних господарств та благоустрій міста.

Для ефективної комунікації з громадою організовувались брифінги,  «прямі ефіри» міського голови, традиційні зустрічі із старшокласниками.

Важливим завданням є постійна популяризація вебсайту міської ради як головного офіційного джерела інформації про місто та діяльність депутатського корпусу і виконавчого комітету.

Статистика відвідуваності вебсайту за 9 місяців 2019 року:


Найбільше аудиторії новини Коломийської міської ради охоплюють через соціальні мережі.

Протягом року за статистичними даними офіційну сторінку Коломийської міської ради сторінку у мережі Фейсбук відвідало 38,3 тисячі осіб, які вказали місцем проживання м. Коломию. З цього можна зробити висновок, що кожен другий коломиянин юного та середнього віку переглядав новини Коломийської міської ради. Сторінка має майже 5000 підписників, що дозволяє мешканцям міста систематично отримувати новини та оновлення міської ради.

Статистика соціальної мережі свідчить, що основними читачами офіційної сторінки Коломийської міської ради у Facebook є жінки середнього віку – 65%. Серед чоловіків новини муніципалітету цікавлять значно менше, але найактивнішою також є вікова категорія 25+.

Повідомлення міської ради за увесь час існування сторінки у соцмережі (з 2016 року) охопило 330 тисяч населення, вочевидь, ми вийшли далеко за межі міста й району.

Щотижня дописи міськради читають в середньому 51 тис користувачів.

Щодо країн охолення, то на сторінку міськради, окрім України, заходять із

Італії, Польщі, Чехії, Сполучених Штатах Америки, Німеччині, Франції, Іспанії, Об'єднаному Королівстві, Росії, Канаді, Португалії, Ізраїлю, Аргентині, Греції, Бельгії, Туреччині, Австрії, Алжирі, Ірландії, Марокко, Швеції, Словаччині, Швейцарії, Фінляндії, Угорщині, Іраку, Латвії. Є у цьому списку й геть екзотичні країни, до прикладу, Мальта, Пакистан, В'єтнам, Азербайджан, Бангладеш, Бразилія, Китай, Індонезія, Іран, Ліван, Македонія, Сербія, Саудівська Аравія, Таїланд, Литва й Сомалі.


Також у соцмережах організовувались тематичні конкурси для мешканців міста.

















Щоб забезпечити рівні права і можливості в доступі до інформації для усіх зацікавлених сторін, у соцмережах опубліковано опитування з посиланням на офіційний вебсайт: щодо зручності користування сайтом; про те, чи знають коломияни свого депутата; з яких джерел найчастіше читають новини; якими інструментами громадського контролю користуються та ін.


Також налагоджена система надання працівникам ЗМІ інформації про заплановані та реалізовані ініціативи у цьому напрямку.


Щодо впровадження принципів прозорості у міській раді здійснено низку заходів, які були спрямовані на покращення доступності міської влади для громадськості. Відтак за динамікою прозорості Коломийська міська рада увійшла у топ-3 міст.

Важливе місце в системі засобів захисту прав, свобод та законних інтересів громадян посідає реалізація їх права на звернення.

У Коломийській міській раді створено необхідні умови для реалізації конституційного права громадян на звернення, здійснено відповідні заходи для всебічного розгляду питань, які порушуються громадянами перед органом місцевого самоврядування. Адже керівництво міської ради у своїй роботі зі зверненнями керується саме п.13 ч.6 ст.55 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про звернення громадян» та Указом Президента України від 7 лютого 2008 року № 109/2008 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування».

З метою реалізації відкритості та доступності влади для громадян у міській раді впроваджено декілька форм зворотного зв’язку із мешканцями.

Так, на офіційному вебсайті міської ради для оперативнішого інформування населення ведеться розділ «Звернення громадян», де розміщені графіки особистого прийому громадян керівництвом міської ради та Івано-Франківської обласної державної адміністрації, а також телефон «гарячої лінії» та телефон довіри, взірці заяв, нормативно-правові документи та  аналітичні матеріали щодо роботи із зверненнями громадян та ін. У розділі розміщена відповідна форма для подання звернення чи інформаційного запиту в електронній формі. Звіти про розгляд звернень громадян оприлюднюються на офіційному вебсайті щоквартально за посиланням http://kolrada.gov.ua/feedback/overviews/.

З метою здійснення додаткових заходів, спрямованих на поліпшення інформованості громадян з питань, що їх турбують, на місцевому телебаченні ТРК «НТК» неодноразово проводилися прямі ефіри з міським головою, заступниками міського голови, де коломияни мали можливість звернутись, зателефонувавши, з актуальних питань територіальної громади міста. Під час прямого ефіру надавалися роз’яснення, решту телефонних звернень за дорученням керівництва скеровувалися на розгляд у структурні підрозділи міської ради для належного їх розгляду та вирішення питання відповідно до чинного законодавства.

При міській раді продовжує діяти постійно комісія з питань розгляду звернень громадян. Так, за 9 місяців 2019 року на постійній комісії з питань розгляду звернень громадян, з метою об’єктивного розгляду звернень громадян та належної підготовки відповідей на них, чотири рази були заслухані питання, які потребували детального розгляду.

У міській раді забезпечено оперативне і всебічне вирішення питань, з якими звертаються громадяни на особистих прийомах.

За 9 місяців 2019 року організовано 5 особистих прийомів з міським головою, на яких побувало 158 громадян, опрацьовано 74 звернення. Результати усного прийому громадян міським головою постійно висвітлюються на офіційному вебсайті міської ради. Під час прийомів найчастіше мешканці міста зверталися з питань ремонту та утримання житлового фонду, благоустрою прибудинкової території, ремонту доріг, проведення водопостачання та відведення, а також щодо вирішення земельних питань, забезпечення житлом, надання одноразової матеріальної допомоги та з питань надання пільг в перевезенні у міському транспорті та інші.

У зв’язку зі створенням Коломийської об’єднаної територіальної громади розроблено графік виїзних прийомів громадян з особистих питань керівництвом міської ради для доступності та відкритості у вирішенні порушених питань жителями приєднаних сіл.

Актуальними питаннями, з якими зверталися жителі сіл стосувалися: земельних відносин (7 звернень), транспорту і зв’язку (4 звернення), соціальної політики (2 звернення), благоустрою території (19 звернень), ремонту дорожнього покриття (3 звернення) та ін.  

Також у приєднаних до територіальної громади селах організовано особисті прийоми громадян в.о. старостами сіл та затверджено відповідні графіки їх прийому.

Загалом за 9 місяців 2019 року до міської ради надійшло 1537 звернень (за відповідний період 2018 - 1389), що на 148 звернень більше порівняно з минулим періодом 2018 року. З них: усних – 153 (2018 - 93), письмових – 984 (2018 - 939), з яких 106 - колективних (2018 - 117).

Протягом 9 місяців 2019 року заявниками порушено 1537 питань, а загальна кількість громадян, які звернулися становить 1982 особи.

За звітній період до Коломийської міської ради надійшло 106 колективних звернень, що на 11 звернень менше ніж за аналогічний період 2018 року.

За 9 місяців 2019 року кількість повторних звернень зменшилась та становила 27, що на 10 звернень менше у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року.

У міській раді особливу увагу приділено вирішенню проблем, з якими звернулися громадяни пільгових категорій: 95 учасників бойових дій (за 2018 р. - 127), 7 інвалідів війни (за 2018 р. - 21), 8 учасників війни (за 2018р. - 8) 13 одиноких матерів (за 2018 р. - 21), 20 багатодітних сімей (за 2018 р.- 24), 205 осіб з інвалідністю (за 2018 р. – 190), 7 ветеранів праці (за 2018 р. – 7) та дітей війни – 14 (за 2018 р. – 12 ), 14 учасників ліквідації та осіб, що потерпіли від аварії на ЧАЕС (за 2018 р. – 11) і інші громадяни, які потребують соціального захисту.

Про позитивні напрямки роботи зі зверненнями громадян свідчить те, що 213 звернень, піднятих заявниками, вирішено позитивно, на 1141 – дано роз’яснення, 60 - відправлено за належністю в інші організації та установи згідно з чинним законодавством України.

Від органів влади вищого рівня до міської ради за 9 місяців 2019 року надійшло 361 звернення, а це 23,5 % від загальної кількості усіх звернень.

З них надійшло від:
-  Офісу Президента України – 32 звернення,
-  Верховної Ради України – 3 звернення,
-  Кабінету Міністрів України – 8 звернень,
-  Уповноваженого Верховної ради України з прав людини – 2,
-  Івано-Франківської обласної державної адміністрації – 15 звернень,
-  «гарячої» лінії Івано-Франківської облдержадміністрації – 3 звернення та ін.

Також від мешканців міста до державної установи «Урядовий контактний центр» за 9 місяців 2019 року надійшло 292 звернення.

За 9 місяців 2019 року на «гарячу» лінію міської ради прийнято 19 звернень.

На телефон довіри до міської ради протягом 9 місяців 2019 року дзвінків не надходило.

Протягом 9 місяців 2019 року до Коломийської міської ради надійшло 238 інформаційних запити (у 2018 році – 367), з них: поштою (на руки) – 167 та електронною поштою – 71.

В основному зверталися із запитами на інформацію наступні категорії населення:

  • представники засобів масової інформації – 17,
  • громадяни – 134,
  • юридичні особи – 24,
  • об’єднання громадян без статусу юридичної особи – 51.

Протягом звітного року до міської ради надійшло п’ять петицій, одна електронна петиція набрала необхідну кількість голосів та було видано розпорядження міського голови про підтримання електронної петиції та прийнято відповідне рішення міської ради.

У цілому, діяльність міської ради спрямована на об’єктивний, всебічний розгляд звернень громадян, організацію проведення особистих прийомів громадян відповідно до вимог чинного законодавства, дотримання термінів виконання звернень громадян та вирішення порушених в них питань.



4. ЕКОНОМІКА ТА ІНВЕСТИЦІЙНА ПОЛІТИКА


Забезпечення виконання основних показників програми соціально-економічного та культурного розвитку, координація роботи з розроблення Стратегії розвитку міста Коломиї на період до 2027 року, координація діяльності промислових підприємств всіх галузей, розробка заходів, спрямованих на нарощування інвестиційних ресурсів, створення сприятливого інвестиційного клімату, розвитку підприємництва, туризму, покращення туристичної привабливості територіальної громади, збільшення надходжень до бюджету розвитку міста (зокрема, від пайової участі), реалізація проектів громадського бюджету, організація регулярних транспортних перевезень є лише частиною основних функцій, які забезпечували виконавчі органи міської ради що працюють у напрямку економіки та інвестиційної політики.


Промисловість

       Промисловий потенціал міста нараховує 43 підприємства основного кола та представлений 8 галузями промисловості. У галузі промисловості за січень-серпень 2019 року підприємствами міста реалізовано товарної продукції, робіт, послуг у відпускних цінах на суму 851919,3 тис. гривень, що становить 1,9% загальнообласного показника. У розрахунку на одну особу населення міста обсяг реалізованої промислової продукції склав 13 936,0 грн., що відповідає 8 місцю серед міст обласного значення та районів області.

У структурі реалізованої продукції промисловості за основними промисловими групами 62,2% займали інвестиційні товари, 22,5% – товари проміжного споживання, 15,3% – споживчі товари короткострокового та тривалого використання.

Промисловий комплекс міста представлений підприємствами з виробництва харчових продуктів і напоїв, текстильного виробництва і виробництва одягу, виготовлення виробів з деревини і паперу, будівельних матеріалів, з виробництва готових металевих виробів, проводів, кабелів і електромонтажних пристроїв, меблів, ігор та іграшок, постачання пари, гарячої води та кондиційованого повітря.

У загальних обсягах міста найбільшу питому вагу або 57,0% займає машинобудування, 15,0% - виробництво іншої неметалевої мінеральної продукції, 11,0% - продукція підприємств харчової та переробної промисловості, 6,0% - водопостачання, каналізація, поводження з відходами; 5,0% - продукція легкої промисловості; 2,7% - виготовлення виробів з деревини, виробництво паперу та поліграфічна діяльність. На інші галузі припадає 3,3%.


Структура випуску продукції в розрізі галузей

за 9 місяців 2019 рік, %


За рахунок випуску продукції ТОВ «Леоні Ваерінг Системс УА ГмбХ» показала позитивну динаміку зростання промислового виробництва в галузі машинобудування на 13,7% в порівнянні з минулим роком. На підприємствах харчової промисловості зменшено обсяг реалізації на 3,8%, у сфері легкої промисловості – на 2,4%. Незначне покращення у виробництві деревини та виробів з деревини – 0,3%. З постійним нарощенням обсягів працюють ТОВ «Леоні Ваерінг Системс УА ГмбХ», АТ «Коломийське ЗУБМ», ТзОВ «Трокс Україна», ТОВ Зерно-Переробна Компанія „ЮМАС”, ПП «Коломийський хлібокомбінат», ПП «Прикарпаткабель», ТОВ «Консервний завод «Консерваторія», КП «Коломияводоканал», ТОВ «Коломийський бетон», СП ТЗОВ «Лісова компанія «Лаванда», КП «Полігон Екологія», КП «КоломияТеплосервіс», ТзОВ «АБО-МІКС».

Станом на 01.10.2019 року завершується третя черга будівництва заводу та реконструкція їдальні. На даний час на підприємстві працевлаштовано 1505 найманих працівників. Середня заробітна плата по підприємству – 12,0 тис. грн. Заборгованість по заробітній платі відсутня. До 2020 року завод планує наростити потужності до 4500 працівників.


Перелік підприємств міста за обсягом реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)

Найменування

підприємства

Продукція, що випускається

Обсяг реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)

за січень-серпень 2019 рік (тис.грн.)

ТОВ «Леоні Ваерінг Системс УА ГмбХ»

Виробництво кабельних мереж для автомобільної промисловості

487453,1

АТ «Коломийське ЗУБМ»

Виготовлення цегли, черепиці

85358,0

ТзОВ «Трокс Україна»

Пошиття чохлів для автомобілів

35366,9

ПП «Коломийський хлібокомбінат»

Виробництво хліба та хлібобулочних виробів

29272,6

ПП «Прикарпаткабель»

Виготовлення кабельної продукції

25024,6

ТОВ «Консервний завод «Консерваторія»

Виробництво плодово-ягідних консервів та пресервів, дитячого харчування (пюре)

23455,9

ТОВ «Коломийський бетон»

Виробництво виробів з бетону для будівництва

21826,6

КП «Коломияводоканал»

Водопостачання та водовідведення

19184,3

ТОВ Зерно-Переробна Компанія „ЮМАС”

Борошно вищого та І ґатунку, житнє борошно і манна крупа

19183,0

ТзОВ «Або-Мікс»

Виробництво кормів для тварин

18973,1

КП «Полігон Екологія»

Будівництво доріг, прибирання

17547,6

ПрАТ «Дятьківці»

Виробництво солоду

16615,3

СП ТзОВ «Лісова компанія «Лаванда»

Виробництво щитів

13168,4

ТзОВ «Скіф»

Виробництво меблів з дерева

10013,8

Найбільшими платниками до бюджетів усіх рівнів серед промисловості є ТОВ «Леоні Ваерінг Системс УА ГмбХ», ПАТ «Заводоуправління будівельних матеріалів», ТзОВ «Трокс Україна», ПП «Коломийський хлібокомбінат»,  ТзОВ ЗПК «ЮМАС».


Пайова участь у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста

За 9 місяців 2019 року укладено 32 договори щодо сплати коштів пайової участі у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста, що на 13 договорів менше, ніж за відповідний період 2018 року.

Загальна сума по укладених договорах становить 4763,10 тисяч гривень, що на 711,65 тисяч гривень менше, ніж за відповідний період 2018 року.

Фактично надійшло коштів від пайової участі до бюджету розвитку 4620,21 тисяч гривень, що у 1,89 рази більше, ніж за відповідний період 2018 року.


Порівняльна таблиця щодо укладених договорів по сплаті коштів пайової участі у розвитку інженерно – транспортної та соціальної інфраструктури міста протягом 2016-2019 років 

Найменування показника

9 місяців

2016 року

9 місяців

2017 року

9 місяців

2018 року

9 місяців

2019 року

Кількість укладених договорів пайової  участі


28


31


45


32

Загальна сума, на яку укладено договори, тис.грн.



624,71



2551,09



5474,75



4763,10

Загальна сума, що поступила до бюджету розвитку від пайової участі, тис.грн



378,23



2369,37



2445,64



4620,21


Транспорт

Міський пасажирський транспорт є однією зі складових інфраструктури територіальної громади, яка забезпечує життєдіяльність суспільства, задовольняє потреби населення у пасажирських перевезеннях. Загальна протяжність існуючих міських автобусних маршрутів складає 154,4 кілометри.

Маршрутна мережа налічує 18 регулярних маршрутів, які обслуговують 11 перевізників (2 – юридичні особи та 9 – фізичних осіб-підприємців). Протягом року на автобусних маршрутах загального користування задіяно 26 транспортних засобів, з терміном експлуатації від 5 до 10 років – 4 одиниці, понад 10 років – 22 одиниці, з них 3 автобуси пристосовані для перевезення пасажирів з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Відповідно до вимог Закону України «Про автомобільний  транспорт», визначення перевізників на маршрутах загального користування здійснюється виключно на конкурсних засадах.

Протягом дев’яти місяців поточного року конкурсним комітетом проведено 3 конкурси на визначення перевізників-претендентів та укладено договори терміном на п’ять років по маршрутах:

  • № 7 «Залізничний Вокзал-с. Воскресинці»;
  • № 8 «Магазин ПАККО-вул. Рильського (до с.Воскресинці)»;
  • № 22 «Залізничний Вокзал - с. Товмачик»;
  • № 23 «Залізничний Вокзал – с. Саджавка»;
  • № 24 «Масив Леонтовича-магазин ПАККО-вул. Тютюнника (АЗС)».

З метою покращення якості надання послуг пасажирського перевезення на території Коломийської міської об’єднаної територіальної громади робочою групою з питань дотримання договірних умов перевізниками на міських автобусних маршрутах загального користування в м. Коломиї постійно ведеться контроль за дотриманням перевізниками вимог чинного законодавства, регулярності виконання рейсів, дотримання договірних умов, зокрема, кваліфікації персоналу з питань безпеки перевезень, охорони праці. З початку року проведено 37 обстежень та складено 18 актів щодо порушень перевізниками умов договору. Основними вимогами обстеження були наявність у транспортних засобах інформації про перевізників, технічний та санітарний стан автобусів. Під час обстеження додатково проводилась робота з водіями щодо етики та культури поведінки на робочому місці, дотримання правил дорожнього руху та розкладів руху.

Варто зазначити, що віднедавна, завдяки спільній співпраці виконавчого комітету Коломийської міської ради як організатора міських пасажирських перевезень, підприємцями-перевізниками та представниками ТОВ «Дозор Україна» у Коломийській міській об’єднаній територіальній громаді розпочато впровадження єдиної системи диспетчеризації та супутникового моніторингу пасажирського транспорту загального користування.

Станом на 1 жовтня 2019 року на 26-ти транспортних засобах встановлені GPS-трекери. Це дає можливість як перевізнику, так і організатору пасажирських перевезень отримувати об’єктивні дані для здійснення контролю за виконанням договірних зобов'язань перевізників, здійснювати он-лайн контроль за дотриманням схем та розкладів руху транспортних засобів, контроль та відстеження нецільового використання автобусів. Коломияни також можуть відслідкувати маршрутні автобуси за допомогою мобільного додатку «DozoR City». Станом на сьогодні додаток працює у тестовому режимі і доступний для операційної системи Android, який можна завантажити з Play Market.


Інвестиції

Одним із дієвих інструментів створення привабливого інвестиційного клімату на території міста є розбудова промислової зони, яка сприяє покращенню соціально-економічної ситуації, створенню нових робочих місць, збільшенню надходжень до міського бюджету. Проводиться постійний моніторинг вільних земельних ділянок та виробничих приміщень, привабливих для інвестора.

Разом з тим, на стадії завершення реалізація проектів інфраструктурної субвенції, а саме:

1. «Капітальний ремонт дорожнього покриття вул. Сагайдачного від буд.№1 до буд.№12 в с. Воскресинці Коломийського району Івано-Франківської області» - загальна кошторисна вартість становить 650,00 тис. грн.;

2. «Капітальний ремонт мереж вуличного освітлення вул. Т. Шевченка в с. Шепарівці Коломийського району Івано-Франківської області» - загальна кошторисна вартість становить 450,00 тис. грн.;

3. «Капітальний ремонт дорожнього покриття вул. Шкільна від буд.№2 до буд.№10 в с. Товмачик Коломийського району Івано-Франківської області» - загальна кошторисна вартість становить 530,50 тис. грн.;

4. «Капітальний ремонт дорожнього покриття вул. Копана від буд.№1 до буд.№4 в с. Іванівці Коломийського району Івано-Франківської області» - загальна кошторисна вартість становить 400,00 тис. грн.;

5. «Капітальний ремонт мереж вуличного освітлення (вул. М. Підгірянки, вул.О.Кобилянської, вул. Поповича, вул.Сірка, вул. Бабикевича, вул. Небесної сотні, вул. Українська) в с. Саджавка Надвірнянського  району Івано-Франківської області» - загальна кошторисна вартість становить 800,00 тис. грн.;

6. «Капітальний ремонт заїзду від вул. Українська до подвір'я  ліцею в с. Саджавка Надвірнянського  району Івано-Франківської області» - загальна кошторисна вартість становить 300,00 тис. грн.

За підтримки Північної Екологічної Фінансової Корпорації (НЕФКО) проводиться реалізація на території міста проекту “Капітальний ремонт будівлі шляхом комплексної термомодернізації Коломийського ліцею №4 імені Сергія Лисенка по вул. М. Заньковецької, 11 в м. Коломиї” (загальна вартість становить 20 195 000 грн. 00 коп.).

       У рамках співпраці з Проектом ПРОМІС проводиться робота в напрямку внесення змін до стратегії розвитку Коломийської міської ОТГ.

У рамках Програми «Громадський бюджет» завершується реалізація 6 проектів переможців Громадського бюджету, за які мешканці голосували в 2018 році.

30 вересня 2019 року закінчився прийом заявок по громадському бюджету, реалізація яких буде відбуватися у 2020 році. Подано 33 проекти, з них: 4 проекти до 1 млн. грн., 24 проекти до 400 тис. грн. та 5 проектів від приєднаних сіл. У місячний термін буде проведено аналіз цих проектів щодо відповідності положенню про Громадський бюджет, а з 2 по 8 листопада відбудеться голосування з метою визначення переможців.


Енергоефективність

В умовах стрімкого підвищення тарифів на енергоносії значна увага приділяється зниженню споживання енергоресурсів та економії бюджетних коштів.

Міської радою затверджено Програму підтримки впровадження енергозберігаючих заходів у місті Коломиї на 2018-2020 роки. На відшкодування частини суми кредитів у міському бюджеті на 2019 рік передбачено 1 851,927 тис. грн. Основним завданням програми є створення ефективного механізму стимулювання впровадження енергозберігаючих заходів в побуті шляхом відшкодування з міського бюджету частини суми кредиту, отриманого ОСББ та ЖБК міста на реалізацію енергозберігаючих заходів. Важливим є те, що у процесі реалізації Програми виключно співвласники ОСББ та ЖБК самостійно приймають рішення щодо залучення кредитних коштів для впровадження заходів з енергозбереження у власному будинку, отримуючи при цьому фінансову допомогу з міського бюджету.

Станом на жовтень 2019 року 34 ОСББ отримали кредити у кредитно-фінансових установах на впровадження енергозберігаючих заходів, а саме:

       - заміну дерев’яних вікон на вікна з енергозберігаючим склом у під’їздах на міжповерхових сходових клітках;

       - заміну дерев’яних вікон на вікна з енергозберігаючим склом у підвалах та при вході на горище;

       - заміну дверей у місцях загального користування, на загальну суму 6 219,729 тис. грн., з них відшкодовано частину суми кредиту з міського бюджету на суму 1 686,021 тис. грн.

Програма енергозбереження та енергоефективності міста Коломиї передбачає супровід інформаційної системи енергомоніторингу ФІАТУ, яка впроваджена та функціонує з 2016 року. Станом на жовтень 2019 року до неї внесено 64 бюджетні установи міста, які щодня заносять показники приладів енергетичного обліку. Також в систему занесені дані експлуатаційних та енергетичних характеристик будівель бюджетних установ. У зв’язку з приєднанням до міста 5 навколишніх сіл та створення Коломийської об’єданної територіальної громади на завершальному етапі внесення до системи енергомоніторингу перебувають ще 19 будівель.

06 вересня 2018 року рішенням міської ради затверджено Програму співфінансування проведення капітальних ремонтів в житлових будинках ОСББ м.Коломиї на 2018-2022 роки. Дана Програма передбачає співфінансування капітальних ремонтів у розмірі не більше 70% з міського бюджету та не менше 30% ОСББ. В 2018 році в рамках даної Програми було прийнято та профінансовано 14 заявок від ОСББ на суму 1 940, 17 тис. грн., з них 762, 94 тис. грн. профінансовано в 2018 році, а 1 177, 23 тис. грн. на початку 2019 року.

У 2019 році в Програмі взяло участь 10 ОСББ на загальну суму 2 803,68 тис. грн, в тому числі співфінансування міської ради – 1 820,40 тис. грн., співфінансування ОСББ – 780,89 тис. грн. На даний час з міського бюджету профінансовано 128,48 тис. грн.

На 2020 рік в рамках Програми заявки вже подали 10 ОСББ. Загальна кошторисна вартість робіт з проведення капітальних ремонтів складатиме 1 569,08 тис. грн., в т.ч. співфінансування міської ради – 1 098,36 тис. грн., співфінансування ОСББ – 447,47 тис. грн.

Також протягом 2019 року міською радою неодноразово проводились семінари та тренінги для представників ОСББ міста на тему енергоефективності та енергозбереження із залученням експертів міжнародних організацій (ПРООН, IFC).


Підприємництво

Для популяризації бізнесової діяльності та обговорення актуальних питань її розвитку в місті проводились зустрічі з підприємцями, представниками органів влади, Коломийським бізнес-центром та Асоціацією економічного розвитку Коломийщини.

01 лютого 2019 року представники ГО «Асоціація економічного розвитку Коломийщини» та «Коломийського бізнес-центру» спільно із Коломийською міською молодіжною громадською організацією «Спілка молоді України» розпочали роботу по проекту «Сприяння розвитку малого та середнього бізнесу міста Коломия шляхом створення інформаційно-навчального бізнес-інкубатора KOLBIC» в рамках Фонду сприяння МСП Проекту ПРОМІС.

Метою проекту є підтримка та сприяння реалізації підприємницьких ініціатив суб'єктами МСП міста Коломиї, шляхом створення та ефективної діяльності бізнес-інкубатора. На сьогодні ведуться ремонтні роботи у приміщенні майбутнього бізнес-інкубатора.

3 травня 2019 року спільно з Громадськими організаціями проведено ІТ claster (група ініціативних людей, які об’єдналися на громадських засадах, задля розвитку ІТ галузі в місті Коломиї) Workshop по роботі з Arduino, на якому відбулась демонстрація можливостей та демонстрація створення робочої моделі, обмін досвідом у сфері побудови сучасних роботизованих систем та моделей.

26 липня 2019 року в рамках проекту ПРОМІС відбувся тренінг «10 аналітичних кроків до розробки проектної заявки відповідно до напрямків Стратегії регіонального (місцевого) розвитку». Тренери «Лабораторія проектного менеджменту YADRO lab» (м.Ужгород) – Євген Лукша та Оксана Шишканич представили основні кроки формування якісних проектних заявок та успішні кейси для представників малого та середнього бізнесу, органів місцевого самоврядування та неурядових організацій.


5. РОЗВИТОК ТУРИЗМУ У МІСТІ

Одним з основних напрямів Стратегії розвитку є «Коломия – регіональний та туристичний центр». Відповідно до даного напрямку та в рамках Програми розвитку туризму в місті Коломиї виконано низку наступних заходів.

З метою популяризації об’єктів історико-культурної спадщини та інформування туристів, проведено туристичне ознакування міста: встановлено 2 туристично-інформаційні стенди та 1 інформаційний вказівник; виготовлено та встановлено інформаційні таблички з QR- кодом; спільно з обласним управлінням міжнародного співробітництва та євроінтеграції розроблено та виготовлено інформаційний стенд про міську ратушу, а також виготовлено інформаційний вказівник для Церкви Благовіщення).

Для розвитку туристичного – рекреаційного потенціалу встановлено 2 туристичні рекреаційні пункти на території Коломийської міської ОТГ («Біля Пруту» - м. Коломия; «Гора Юрів» - с.Воскресинці).

Розроблено та затверджено Положення про туристичний збір відповідно до змін Податкового кодексу, і, як результат – збільшення надходжень до міського бюджету – 60 тис. грн за 8 місяців 2019 р., що у 4,5 рази більше, ніж за весь 2018 рік.

Проведено 2 тематичні конкурси: «Смачна візитівка Коломиї» та «Конкурс на кращу проектну пропозицію по облаштуванню оглядового майданчика міської ратуші».

З метою промоції розроблено та виготовлено промобуклети про визначні локації нашого міста. Розроблено та виготовлено презентаційну та сувенірну продукцію «Коломия єднає». Виготовлено 3 промо-ролики: «Арт-візія 2019», «Смачна візитівка Коломиї», «Начинка по-коломийськи».

Цьогоріч Коломия вперше була представлена на Міжнародній виставці UITT 2019 «Україна. Подорожі та туризм», де презентувався туристичний потенціал нашої громади.

На виконання Програми розвитку туризму проведено 2 фестивалі. 23 червня відбувся VII щорічний фестиваль вуличних мистецтв «Арт-візія». З метою розвитку гастрономічного туризму, цьогоріч започатковано та проведено I гастрономічний фестиваль «Начинка по-коломийськи».

Розроблено та облаштовано туристичний веломаршрут у межах Коломийської міської ОТГ «Стежками Воскресинців». Маршрут промаркований, облаштований інформаційними вказівниками та картосхемами. Окрім того, в межах маршруту облаштовані місця для зупинки туристів, територія для відпочинку та дозвілля.

Розпочато реалізацію заходів зі створення нової туристичної атракції міста – облаштування музейного простору та оглядового майданчика міської ратуші.

Систематично проводиться наповнення інформацією туристичного сайту для ознайомлення з діючими локаціями, туристичними маршрутами гостей та туристів нашого міста.

З метою співпраці у сфері туризму 27 вересня 2019 року було проведено захід у форматі круглого столу з нагоди Дня туризму, який відбувся за участі місцевих готельєрів та рестораторів, працівників музеїв. Обговорено результати діяльності за рік, пропозиції щодо перспективи розвитку. Результатом заходу стала домовленість про об’єднання в Туристичний кластер. Наразі розроблено положення, яке буде нормативно-правовою базою діяльності кластеру.

За підтримки Проекту «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС) завершилась робота над створенням та розробкою Маркетингової стратегії Коломийської міської ОТГ на період до 2024 року.


Туристи мають можливість отримати всю необхідну інформацію про місто, заклади розміщення та харчування, скористатися екскурсійними турами та отримати ще низку інформаційних послуг у КП «Центр туризму та дозвілля», основними завданнями якого є розвиток туристичної привабливості міста Коломиї, збільшення кількості туристів, залучення додаткових фінансових ресурсів через туристичну галузь

Для ознайомлення з етнографічними особливостями та культурною спадщиною міста, залучення більшої кількості туристів та відвідувачів міста Коломийським центром туризму та дозвілля було організовано святкові ярмарки:

1) у грудні 2018 р. – січні 2019 р. – різдвяний ярмарок;

2) у квітні-травні – великодній ярмарок;

3) у серпні – Спаський ярмарок.

У святкуванні дня міста взяли участь понад 250 учасників, з них більше 40 майстрів, які реалізували різноманітну продукцію: вироби ручної роботи з дерева, лози, бісеру, обереги, віночки, українські сувеніри, продукти бджолярства.

З 13 серпня Коломийський центр туризму та дозвілля розпочав надавати послугу «Шлюб за добу», де виступає організатором державної реєстрації шлюбу. Стосовно цієї послуги співпраця ведеться з Коломийським ДРАЦСом (оформлення документації) та з Музеєм історії міста Коломиї (надання приміщення для урочистостей). Розроблено фотозону для молодят. Послугу отримало вже більше 35 пар

       Для інформаційного забезпечення туристів, гостей та мешканців м. Коломиї створена сторінка в соціальній мережі Facebook ТІЦ Коломия/ Туристично-інформаційний центр @kolomyia1241, де дається тижневий дайжест та описуються основні події та заходи, які відбуваються в нашому місті. Також у приміщенні Коломийського центру туризму та дозвілля за адресою м. Коломия вул.Театральна, 32 туристам та гостям міста надається необхідна інформація про туристичні маршрути та довідкова карта Коломиї, реалізується сувенірна та друкована продукція.


6. КОНТРОЛЬ ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ЗАКОНОДАВСТВА

ПРО ПРАЦЮ ТА ЗАЙНЯТІСТЬ НАСЕЛЕННЯ


Здійснення відповідно до законодавства України державного контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення забезпечує відділ з питань контролю праці міської ради

       Інспектори праці міської ради здійснюють інспекційні відвідування з питань своєчасної та в повному обсязі оплати праці, дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці та оформлення трудових відносин.

       У 2019 році за результатами інспекційних відвідувань роботодавців, які використовували найману працю без офіційного оформлення трудових договорів, надійшло до місцевого бюджету штрафних санкцій на суму 530172 грн.

Також постанова про накладення штрафу уповноваженими посадовими особами на суму 372 300 грн. за недопуск інспекторів праці до проведення інспекційного відвідування з питань виявлення неоформлених найманих працівників передана в органи виконавчої служби для примусового стягнення боргу.

З метою захисту прав громадян, пов’язаних з легалізацією трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками, забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати, на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів щодо детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення», утворена рейдова група з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення, до яких входять працівники відділу з питань контролю праці.

За період з 01.01.2019 р. по 15.10.2019 р. рейдова робоча група виходила на обстеження  суб'єктів господарювання 42 рази, відвідавши при цьому 910 суб’єктів підприємницької діяльності.

Вся отримана інформація аналізується інспекторами праці, якими протягом даного періоду прийнято рішення та проведено дев’яносто чотири відвідування роботодавців з метою інформування їх та працівників про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю.


7. БЮДЖЕТ МІСТА


За 9 місяців 2019 року до загального фонду міського бюджету надійшло податків, зборів та обов’язкових платежів у сумі 238 400 000 грн., що складає 103,5% до плану за звітній період. Порівняно з обсягами надходжень за відповідний період минулого року спостерігається збільшення надходжень на 54 811 400  грн. Окрім цього, з державного бюджету одержано:

-  субвенцій  295 002 500 грн., що складає 92,4 відсотки до плану за звітній період.

У структурі доходів загального фонду міського бюджету власні доходи складають – 41,9 відсотки, трансферти з державного бюджету – 57,4 відсотки.

Структура доходів загального фонду міського бюджету

за 9 місяців 2019 року


Кошти бюджету розвитку за  9-ть місяців 2019 року освоєно в сумі 17 696 800 грн., при плані 81 801 500 грн., та субвенцій з обласного та державного бюджету освоєно – 41 478 100 грн., за які було здійснено капітальні видатки на придбання обладнання; будівництво типової будівлі басейну “H2O-CLASSIC”, капітальний ремонт будівель, систем опалення, ліцеїв, закладів дошкільної освіти, дитячих юнацьких спортивних шкіл, грошова компенсація за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, вулиць та тротуарів міста, міжквартальних проїздів, спортивних та дитячих майданчиків, мереж зовнішнього освітлення; каналізаційних мереж,  автобусних зупинок, поповнено статутний фонд комунальних підприємств міста (КП "Коломияводоканал", КП  "Полігон Екологія", КП "Зеленосвіт", КП "Центральний продовольчий ринок" ).

Видатки загального фонду бюджету м. Коломиї з врахуванням трансфертів з Державного бюджету за 9-ть місяців 2019 року склали 431 527 176 грн., що складає 91,6% до уточненого плану на звітний період (471 333 290 грн.).

За звітний період отримано трансфертів:

-        з державного бюджету:

- по загальному фонду в сумі 294 847 969 грн.;

- по спеціальному  1 534 147 грн.

-        з обласного бюджету:

- по загальному фонду – 154 524 грн.;

- по спеціальному  793 043 грн.

Станом на 01.10.2019 року заборгованості по захищених статтях видатків немає.

У загальній структурі видатків міського бюджету найбільшу питому вагу займають видатки на освіту – 42,7%, соціальний захист – 22,5%. На органи управління видати становлять 9,3%. Видатки у галузі культури – 5,1%, фізкультури і спорту склали 1,7%, житлово-комунальне господарство – 8,5%.


СТРУКТУРА ВИДАТКІВ БЮДЖЕТУ

за 9-ть місяців 2019 року

Як і в попередні роки, видатки бюджету у місті в основному мають соціальний характер. Перш за все фінансувалися видатки на захищені статті (оплату праці працівникам бюджетних установ, теплоенергоносії, забезпечення продуктами харчування в дитячих дошкільних закладах та загальноосвітніх школах).

Із загальної суми видатків (431 527 176 грн.), на захищені видатки спрямовано 402 616 708  грн., або 93,3%, з них на оплату праці з нарахуваннями спрямовано 222 933 997 грн., на продукти харчування спрямовано 5 118 456 грн., на медикаменти та перев’язувальні матеріали спрямовано 490 375 грн., на оплату комунальних послуг та енергоносіїв спрямовано 22 167 220 грн.

СТРУКТУРА ВИДАТКІВ БЮДЖЕТУ

за 9 -ть місяців 2019 року за економічною ознакою

Станом на 01.10.2019 року заборгованість по соціальних виплатах становить 9 630 201  грн. у т.ч. за рахунок коштів державного бюджету на житлові  субсидії – 9 428 749 грн., надання пільг – 201 452 грн.

За звітний період отримано субвенції з Державного бюджету з них:

по загальному фонду:

  • освітня субвенція – 83 263 300 грн.;
  • медична субвенція – 37 984 900 грн.;
  • субвенція з місцевого бюджету на виплату допомоги сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, особам, які не мають права на пенсію, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, тимчасової державної допомоги дітям, тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, допомоги по догляду за особами з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, компенсаційної виплати непрацюючій непрацездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю І групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету – 53 590 628 грн.;
  • субвенція з місцевого бюджету на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати, вивезення побутового сміття та рідких нечистот за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету  – 30 732 892 грн.;
  • субвенція з місцевого бюджету на надання пільг та житлових субсидій населенню на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету – 53 381 грн.;
  • субвенція з місцевого бюджету на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною», за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету – 636 923 грн.;
  • субвенція з місцевого бюджету на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету –  445 020 грн.;
  • субвенція з місцевого бюджету на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету – 408 700 грн.;
  • субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку – 40 246 000 грн.;
  • субвенція з місцевого бюджету на здійснення переданих видатків у сфері освіти за рахунок коштів освітньої субвенції – 583 400 грн.;
  • субвенція з місцевого бюджету на здійснення переданих видатків у сфері охорони здоровя за рахунок коштів медичної субвенції – 24 000 грн.;
  • субвенція з міського бюджету на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» - 312 300 грн.;
  • субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад – 2 088 000 грн.;
  • субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на створення та ремонт існуючих спортивних комплексів при загальноосвітніх навчальних закладах усіх ступенів – 6 945 900 грн.;
  • субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво нових, реконструкцію та капітальний ремонт існуючих п'ятдесятиметрових і двадцятип'ятиметрових басейнів – 17 000 000 грн.;
  • субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення природоохоронних заходів на об'єктах комунальної власності – 20 000 000 грн.;
  • субвенція з місцевого бюджету на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в АТО – 532 624 грн.

       по спеціальному фонду:

       - субвенція з місцевого бюджету на здійснення природоохоронних  заходів – 1 534 147 грн.

Отримано трансферти з обласного бюджету, як інша субвенція, з них:

       - загальний фонд – 154 524 грн. у т. ч:

  • 49 100 грн. – субвенція на пільги на медичне обслуговування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • 39 000 грн. – субвенція на виплату надбавки до пенсії ветеранам ОУН – УПА;
  • 45 000 грн. – субвенція на додаткові виплати бійцям-добровольцям АТО;
  • 21 424 грн. – субвенція на поховання померлих учасників бойових дій.

       - спеціальний фонд793 043 грн. у т.ч.:

-        3 553 грн. «Капітальний ремонт фасаду будинку № 25 по вул. Чорновола у м. Коломия».

-        189 612 грн. «Реставраційно-ремонтні роботи нежитлового приміщення по вул. С. Петлюри, 11 в м. Коломия Івано-Франківської області (в т.ч. виготовлення ПКД)».

-        249 878грн. «Капітальний ремонт території Коломийського ліцею №4 імені Сергія Лисенка Коломийської міської ради» ;

-        100 000 грн. «Капітальний ремонт системи опалення Воскресинцівського ліцею Коломийської міської ради по вул. Шкільна, 2 в с. Воскресинці Коломийського району Івано-Франківської області»;

-        100 000 грн. «На виконання заходів регіональної цільової програми "Духовне життя" на 2016-2020 роки (капітальний ремонт Кафедрального Собору Преображення Господнього в м. Коломиї)»;

-        150 000 грн., а саме на «Капітальний ремонт вуличного освітлення в с. Товмачик Коломийського району Івано-Франківської області».

Протягом 2019 року з міського бюджету, згідно рішень міської ради та розпоряджень міського голови, проводились додаткові виплати ветеранам ОУН-УПА, бойових дій, надавались одноразові допомоги учасникам Антитерористичної операції та громадянам міста, допомоги на поховання всього на суму 2 812 449 грн., підтримка та розвиток діяльності Коломийської організації Товариства Червоного Хреста України – 104 180 грн.

За звітний період надано фінансову підтримку громадським організаціям в сумі 27 601  грн., у тому числі: міськрайонній Станиці братства ОУН-УПА – 5 750 грн., міськрайонній організації Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих – 1 999 грн., громадській організації «Українське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО» - 19 852 грн.

Головними розпорядниками бюджетних коштів розроблені заходи щодо економії видатків у 2019 році  на суму 8 669 400 грн., з них на оплату праці 7 236 900 грн.. Станом на 01.10.2019 р. виконання заходів становить 6 549 400 тис. грн., у тому числі по оплаті праці з нарахуванням 4 681 800 грн.

Впродовж звітного періоду, здійснювався контроль за економним і ефективним використанням бюджетних коштів. Фінансування бюджетних установ проводилось в межах надходжень платежів до бюджету та кошторисних призначень.


8. ПУБЛІЧНІ ЗАКУПІВЛІ


З набранням чинності Закону України «Про публічні закупівлі» із 1 серпня 2016 року Коломийською міською радою всі закупівлі проводяться в електронній системі ProZorro через авторизовані електронні майданчики, які отримали необхідну акредитацію. Наявність всіх чотирьох рівнів акредитації дає можливість проводити допорогові та надпорогові закупівлі для замовників і постачальників. Користувач має право вибрати будь-який акредитований майданчик з урахуванням власних потреб і переваг. При розміщенні тендеру на одному з майданчиків він автоматично дублюється на інших. Основними перевагами публічних закупівель Prozorro є: прозорість проведення тендерів; електронний документообіг і економія часу; простота доступу і використання.

Проаналізувавши закупівлі, проведені у звітному році Коломийською міською радою, як головним розпорядником коштів, в рамках виконання власних самоврядних та делегованих повноважень та виконання заходів міських цільових програм організовано 13 надпорогових закупівель очікуваною вартістю 3 287 804,80 грн., з яких 7 - за типом процедури відкриті торги  та 6 – переговорна процедура. Внаслідок чого, успішно завершені 3 процедури за типом відкриті торги та укладено договори на суму 557 142,88 грн., зекономлено кошти у сумі 49 857,12 грн., 3 – не відбулися у зв’язку із відсутністю достатньої кількості учасників (подання для участі в торгах менше двох тендерних пропозицій), 1 - на стадії подання тендерних пропозицій до 31.10.2019 року.

Відповідно до вимог статті 35 Закону України «Про публічні закупівлі» у зв’язку із відсутністю конкуренції на відповідному ринку (природні монополії) та відміною двічі тендеру через відсутність достатньої кількості учасників за результатами проведених переговорних процедур закупівель, було укладено 6 договорів на загальну суму 1 570 784,80 грн., економія коштів становила 18 374,20 грн.

З метою вжиття заходів щодо відкритості та прозорості діяльності Коломийської міської ради та її виконавчих органів в межах проекту «Будова прозорості міст України», який здійснюється за підтримки Фонду демократії ООН та на виконання розпорядження міського голови від 17.04.2019 №127-р «Про затвердження Плану заходів щодо вдосконалення інформаційної відкритості Коломийської міської ради та її виконавчих органів» ведеться активна робота над прозорістю закупівельної сфери. Внаслідок чого, за результатами проміжного оцінювання прозорості міст у 2019 році, які активно працюють над впровадженням рекомендацій Transparency International Ukraine, м.Коломия посіло третє місце.

На офіційному сайті міської ради створено підрозділ «Закупівлі» (http://kolrada.gov.ua/ekonomika/zakupivli/), в якому розміщено посилання на моніторинговий портал DoZorro. Тут наявна узагальнена інформація щодо замовників, зокрема: зазначено про кількість договорів, вартість договорів, кількість отриманих скарг, кількість змін до договорів, вартість змін до договорів, узагальнена інформація про результати закупівель за попередні періоди, конкурентні/неконкурентні, топ- закупівельники/переможці. Розміщено реєстри договорів за 2017-2019 роки, посилання на авторизований електронний майданчик «Zakupki.prom.ua».

З метою отримання зворотнього зв’язку між державним замовником та громадськістю для оперативного реагування на скарги, пропозиції, звернення та необхідність надання відповідей на них Коломийська міська рада зареєстрована на моніторинговому порталі DoZorro (https://dozorro.org/).

У звітному році Коломийською міською радою та її структурними підрозділами зі статусом юридичної особи проведено 98 тендерів, в тому числі 58 процедур відкритих торгів та 40 переговорних процедур. Загальна вартість укладених договорів становить 117 870 796,12 грн., загальна сума економії – 6 150 423,51 грн.


9. СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ


У департаменті соціальної політики Коломийської міської ради у Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, зареєстровано 9113 осіб, в тому числі, учасників бойових дій АТО – 475 осіб, осіб з інвалідністю внаслідок війни АТО – 29 осіб, членів сімей загиблих АТО – 26 осіб, учасників війни АТО – 7 осіб.

За кошти з міського бюджету профінансовано пільги на оплату житлово-комунальних послуг, в загальній сумі 804,2 тис.грн.

Компенсаційні виплати за пільговий проїзд автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування профінансовано в загальній сумі 1681,9 тис.грн., відповідно до Програми «Компенсація пільгового проїзду окремих категорій громадян на 2019 рік».

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.03.2019 року №237 «Деякі питання виплати у 2018 році разової грошової допомоги», передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань», допомогу отримали 2529 осіб, в загальній сумі 3104,5 тис.грн.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 року №1045 «Деякі виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів», станом на 01.10.2019р. стипендії отримують 65 осіб, які профінансовано в сумі 544,8тис.грн. за рахунок коштів державного бюджету.

За рахунок коштів обласного бюджету здійснено витрати на поховання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни в сумі 21,4 тис.грн.

За дев’ять місяців 2019 року проведено роботу з оздоровлення пільгової категорії громадян, а саме:

  • видано 168 путівок на санаторно-курортне лікування для осіб з інвалідністю, учасників антитерористичної операції, громадян, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, учасників національно-визвольних змагань ветеранського руху ОУН-УПА, реабілітованих;
  • укладено 9 договорів із санаторно-курортними закладами щодо проходження психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції та постраждалих учасників Революції Гідності для 9 осіб на суму 99,1 тис.грн.;
  • укладено 3 договори із реабілітаційними установами для проходження реабілітації дітей з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу на суму 75,0 тис.грн.;
  • організовано сімейний відпочинок учасників Операції об’єднаних сил в ДО «Резиденції «Синьогора» для 106 осіб.

Надано послуги із професійної реабілітації щодо набуття професії водіїв транспортних засобів у Коломийській АШ ТСО України для 7 учасників антитерористичної операції на суму 42,0 тис.грн.

Укладено договори з підприємствами для забезпечення осіб з інвалідністю технічними та протезно-ортопедичними виробами на суму 1789,83 тис.грн.

Виплачено одноразову матеріальну допомогу 29 особам з інвалідністю на суму 22,1 тис.грн. за рахунок коштів державного бюджету.

Проведено виплату компенсацій за:

- невикористану санаторно-курортну путівку, 28 осіб, на загальну суму 11,7 тис.грн.;

- бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобіля, 150 осіб, на загальну суму 40,1 тис.грн.

1 особу похилого віку влаштовано на державне утримання до геріатричного пансіонату. 36 дітей з інвалідністю отримали реабілітаційні послуги в Єдиному центрі надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї.

Відповідно до Програми «Посилення соціального захисту населення на 2019-2021 роки», за кошти міського бюджету профінансовано такі види допомог:

  • надання щомісячної виплати ветеранам ОУН-УПА – 42,9 тис.грн.,
  • допомога на поховання померлих безробітних осіб працездатного віку – 132,8 тис.грн.;
  • надання щомісячної матеріальної допомоги непрацездатним батькам (дружині) загиблих осіб, які брали безпосередню участь в зоні АТО – 137,0 тис.грн.;
  • надання щомісячної виплати вдові померлого учасника бойових дій в Афганістані – 4,5 тис.грн.;
  • надання одноразової грошової допомоги особам, які брали безпосередню участь в проведенні антитерористичної операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, що зареєстровані та проживають в місті Коломиї не менше 2-х років – 87,0 тис.грн.;
  • надання одноразової грошової допомоги громадянам, які опинилися в скрутному житловому та матеріально-побутовому становищі внаслідок важкого захворювання, оперативного втручання, в т.ч. для придбання засобів особистої гігієни (памперси) для інвалідів на візках, лежачих хворих – 1979,0 тис.грн.;
  • фінансування заходів з нагоди відзначення державних свят та пам’ятних дат (святкових обідів, придбання листівок-запрошень, подарунків, тощо (відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю, громадян похилого віку, дня Святого Миколая та Великодніх свят) – 48,0 тис.грн.;
  • здійснення заходів, передбачених статутом громадських організацій ветеранів та інвалідів для реалізації їх статутних потреб – 27,6 тис.грн.;
  • надання виплати на поховання членам сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції та осіб мобілізованих для участі в антитерористичній операції, інвалідів війни з числа воїнів Афганістану – 10,0 тис.грн.;
  • надання адресної матеріальної допомоги ветеранам війни та праці, громадянам похилого віку, особам з інвалідністю та іншим соціально незахищеним та найбільш вразливим верствам населення до державних свят та пам’ятних дат (особам з інвалідністю та ветеранам ОУН-УПА до 5 травня та свята Покрови, роковин виведення військ із Афганістану та Чорнобильської катастрофи, Дня ліквідатора аварії на ЧАЕС) – 65,0 тис.грн.;
  • надання одноразової грошової допомоги сім’ям загиблих учасників антитерористичної операції протягом 3-х років від дня трагедії – 15,0 тис.грн.;
  • надання щомісячної виплати на утримання дітей віком до 16 років загиблих учасників антитерористичної операції – 45,0 тис.грн.;
  • надання матеріальної допомоги для встановлення надгробних пам’ятників на могилах загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції та осіб мобілізованих для участі в антитерористичній операції – 40,0 тис.грн.;
  • надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг – 180,0 тис.грн.

Проведено додаткову виплату бійцям-добровольцям, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України, 10 осіб на загальну суму 45,0 тис.грн. (обласний бюджет).

Проведено щомісячну виплату ветеранам ОУН-УПА за рахунок коштів обласного бюджету, 6 осіб на загальну суму 39,2 тис.грн.

Проведено виплату матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби за рахунок коштів державного бюджету, 12 осіб на загальну суму 36,3 тис.грн.

За 9 місяців 2019 року проведено 5 засідань робочої групи з питань виплати заробітної плати та зайнятості населення, 4 засідання робочої групи та 2 робочі зустрічі з питання забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати, на яких заслухано звіти 76 суб’єктів господарювання.

За період січень-вересень поточного року проведено 39 засідань рейдової робочої групи з питань виплати заробітної плати та зайнятості населення, в ході яких проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу серед 1766 роботодавців та найманих працівників щодо порядку використання найманої праці відповідно до вимог чинного трудового законодавства, а також щодо соціальних ризиків для громадян, які погоджуються працювати нелегально та отримувати заробітну плату неофіційно.

За результатами роботи рейдової робочої групи оформлено 2555 трудових договорів з найманими працівниками та зареєстровано 628 новостворених суб’єктів господарювання і таким чином легалізовано 10662,2 тис. грн. заробітної плати.

Департаментом соціальної політики міської ради станом на 1 жовтня 2019 року виплачується субсидія 4126 сім’ям, в тому числі 13 сім’ям на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, на загальну суму 45587,88 тис.грн.

За 9 місяців 2019 року за рахунок коштів державного бюджету призначено та профінансовано:

  • державної допомоги при народженні дитини – 1573 ос., на загальну суму 17461,6 тис.грн. ;
  • державної допомоги під час вагітності та пологах – 161 ос., на загальну суму 329,2 тис.грн.;
  • державної допомоги при усиновлені дитини – 2 ос., на загальну суму 28,4 тис.грн.;
  • державної допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування – 25 ос., на загальну суму 759,4 тис.грн.;
  • державної допомоги на дітей одиноким матерям – 264 ос., на загальну суму 4963,9 тис.грн.;
  • тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів – 4 ос., на загальну суму 41,1 тис.грн.;
  • державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям – 310 ос., на загальну суму 8643,4 тис.грн.;
  • державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю – 7 68 ос., на загальну суму 13033,2 тис.грн.;
  • державної соціальної допомоги по догляду за особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу – 63 ос., на загальну суму 1195,1 тис.грн.;
  • державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію та особам з інвалідністю – 240 ос., на загальну суму 3169,2 тис.грн.;
  • компенсаційної виплати по догляду за перестарілою особою чи особою з інвалідністю І групи – 361 ос., на загальну суму 127,5 тис.грн.;
  • державної допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях – 300 ос., на загальну суму 3512,2 тис.грн.;
  • послуги з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня” – 21 ос., на загальну суму 108,9 тис.грн.;
  • державної допомоги на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, яким не встановлена інвалідність – 2 ос., на загальну суму 6,4 тис.грн.;
  • державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом “гроші ходять за дитиною” – 5 сімей, на загальну суму 636,9 тис.грн.

Впродовж 9 місяців 2019 року проведено 1139 обстежень матеріально-побутових умов сімей одержувачів державних соціальних допомог, субсидій та пільг. Шляхом запиту перевірено 6794 осіб на майно та машини.

За результатами верифікації по субсидії, а також шляхом запиту, виявлені недостовірні дані з призначення державних соціальних допомог, проведено перевірки та повернуто кошти до державного бюджету, в загальній сумі 158,7 тис.грн.

Станом на 1 жовтня 2019 року призначено та виплачено щомісячну адресну допомогу особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО та населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, в кількості 28 сімей на загальну суму 481,1 тис.грн.

У відділенні реабілітації та денного догляду за 9 місяців поточного року 62 дитини та особи з інвалідністю одержали реабілітаційні послуги.

Відділення соціальної роботи з сім’ями дітьми та молоддю надало послуги 262 особам, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Відділенням організації надання адресної натуральної та грошової допомоги за 9 місяців 2019 року надано послуги 1352 особам.

Послуги з перевезення людей «Соціальне таксі» надаються безкоштовно особам з обмеженими фізичними можливостями, які не можуть самостійно пересуватися, за потребою заявника.

Протягом 9 місяців 2019 року послугою «Соціального таксі» скористалося 101 особа з інвалідністю, надано послуг в кількості 2737 виїздів з перевезення осіб до лікарень, поліклінік, залізничного та автомобільного вокзалів, міських соціальних установ.

У відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги надано 1108 перукарських послуг.

Одним із видів заходів Програми «Надання соціальних послуг населенню міста Коломия на 2017-2019 роки» передбачено фінансування соціальних послуг для безпритульних, які перебувають у будинку нічного перебування на базі Благодійного Фонду «Карітас Коломия».

       

10. НАДАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ


Станом на 01.10.2019р. через управління надання адміністративних послуг Коломийської міської ради (далі – ЦНАП) надаються 190 адміністративних послуг. Разом з тим вживаються заходи щодо збільшення кількості послуг, покращення їх якості та максимальної доступності для різних верств населення та соціальних груп.

Так, у першому півріччі 2019 року укладено меморандум про співпрацю з обласним сервісним центром УМВС. Здійснюються підготовчі заходи для надання можливості мешканцям територіальної громади оформлювати посвідчення водія та технічних паспортів транспортних засобів. Також укладено меморандум про співпрацю з Коломийською районною державною адміністрацією щодо надання соціальних послуг мешканцям приєднаних сільських населених пунктів, а також заплановано розпочати надання усього спектру послуг жителям Коломийського району. 

Протягом звітного періоду закуплено обладнання для виготовлення паспортів громадянина України на суму на 1,5 млн. грн та з липня поточного року розпочато надання даної послуги. На даний час оформлено 1507 закордонних та id-паспортів громадянина України.

У рамках проекту ПРОМІС придбано обладнання та програмне забезпечення майже на 400 тис. грн. завдяки чому запроваджено послугу смс-інформування про результати надання адміністративних послуг, запущено в роботу вебсайт управління надання адміністративних послуг.

У зв’язку із приєднанням сільських територіальних громад утворено та обладнано віддалені робочі місця адміністраторів у селах Коломийської міської ОТГ.

За 9 місяців 2019 року через ЦНАП надано більше 70000 адміністративних послуг, що на 20000 перевищує відповідний показник у такому ж періоді попереднього року.

Працівниками ЦНАПу протягом 2019 року прийнято понад 100 000 осіб.

Найбільш запитуваними у звітному періоді були послуги у сферах:

  • державної реєстрації нерухомості та бізнесу – близько 20 000 послуг;
  • соціального захисту населення – понад 10 000 послуг;
  • довідок про склад сім’ї – близько 10 000 послуг.



Кількість послуг, наданих через ЦНАП в розрізі років




Кількість послуг, наданих адміністраторами, які працюють на  віддалених робочих місцях у 2019 році




11. УПРАВЛІННЯ КОМУНАЛЬНИМ ГОСПОДАРСТВОМ


Рішенням міської ради від 19.09.2019р. №3976-51/2019 створено відділ з питань майна комунальної власності міської ради. У зв’язку з цим функції щодо приватизації, оренди комунального майна, квартирного обліку перейшли від управління комунального господарства міської ради до новоутвореного відділу.

Загалом за 9 місяців 2019 року у сфері комунальної власності було приватизовано нежитлові будівлі за адресами: вул. Драгоманова, 3б; вул. Мазепи, 287; вул. Богуна, 42/1; вул. Богуна, 42/2; вул. Петлюри, 40; вул. Чорновола, 49, вартістю 5 742 240,03 грн.

Згідно укладених договорів оренди на нежитлові приміщення комунальної власності за 9 місяців 2019 року на рахунок міського бюджету надійшло 1 154 184,75 грн.


У 2019 році на потреби комунального господарства з бюджетів різного рівня виділено 137 895,702 тис.грн, в тому числі на благоустрій міста 45080,701 тис.грн, з них на поточний ремонт дорожнього покриття та обслуговування засобів регулювання дорожнього руху 13453,115 тис.грн; видатки з фонду розвитку 48737,889 тис.грн, з фонду охорони навколишнього природного середовища 3868,913 тис.грн., кошти на виконання міських програм 25,0 тис.грн., на реалізацію інвестиційних проектів 39607,282 тис.грн.

Із запланованих коштів за даний період часу освоєно 69930,068 тис.грн.

За рахунок коштів міського бюджету проведено поточний ремонт дорожнього і тротуарного покриття асфальтобетонною сумішшю, площею 25,379 тис.м2 (вулиці Карпатська, Вільде, Мазепи, Моцарта, Драгоманова, Котляревського, Коцюбинського, Українська, Чехова, Січових Стрільців, Антоненка-Давидовича, Оренштайна, Чехова, Привокзальна, Київська, Хмельницького, Кисілевської, Козланюка, перехрестя Симоненка - Мазепи) та ремонт вулиць з гравійним покриттям з додаванням щебеню 42112 тис.м2. На ці потреби використано 12653,107 тис.грн.

Силами підрядних підприємств проводились роботи з капітального ремонту вулиць: Січових Стрільців (950 м2), Довженка (508 м2), Палія (1034 м2) в м. Коломиї; вулиці Січових Стрільців (1529 м2) та Сагайдачного у с. Воскресинці (325 м2); вулиці Шкільної в с. Товмачик (1100 м2); тротуарів по вул. Косачівській (924 м2), Чехова (316 м2), Січових Стрільців (3219 м2), біля будинків № 33 (223 м2),46 (106 м2) по вул. Січових Стрільців.

У 2019 році Коломийській міській ОТГ з державного бюджету надано субвенцію в розмірі 19,114 млн.грн. на соціальний розвиток території, а саме: на капітальний ремонт вул. Атаманюка, Торговиця, Старицького (8690 м2 дорога, 950 м2 тротуар), вул. Міцкевича (580 м2), вул. Франка (не проводились роботи) м. Коломиї, вул. Сагайдачного від будинку № 1 до будинку № 12, в с. Воскресинці (655 м2), вул. Шкільної від будинку № 2 до будинку № 10 в с. Товмачик (546 м2), вул. Копаної від будинку № 1 до будинку № 4 в с. Іванівці (420 м2), дороги до ліцею в с. Саджавка (344 м2). Проведено капітальний ремонт доріжок в парку ім. Т. Шевченка. Влаштовано 2210,3 м2 доріжок з тротуарної плитки. На даний час використано 11916,347 тис.грн. Крім того, розпочато капітальний ремонт вул. Шевченка та проведено процедуру торгів для визначення виконавця робіт з капітального ремонту вул. Валової.

За кошти міського бюджету закінчені роботи з влаштування асфальтобетонного покриття доріжок рекреаційної зони – міського озера по вул. Чехова.

По місту заплановано встановити 9 дитячих і 1 спортивний майданчики та відремонтувати 1 спортивний майданчик. На даний час встановлено 5 дитячих та 1 майданчик відремонтовано.

Проведено капітальний ремонт мереж вуличного освітлення в с. Саджавка (176 світильників, 2302 м/п проводу), в с. Товмачик (38 світильників, 1315 м/п проводу), вулиць Кийданецька, Хвильового, Мельничука, Паторжинського, Дружби в м. Коломиї (60 світильників, 1530 м/п проводу), Мазепи, 248 в м. Коломиї (8 світильників, 50 м/п проводу). Вартість виконаних робіт з капітального ремонту вуличного освітлення становить 895,808 тис.грн.

З Державного фонду охорони навколишнього природного середовища в 2017 році розпочато роботи з реконструкції очисних споруд в м. Коломиї. У 2019 році на ці потреби виділено 20512, 628 тис.грн.

Впродовж року з міського бюджету на поповнення статутного капіталу комунальних підприємств виділено 7725,0 тис.грн., в тому числі КП «Коломияводоканал» - 3927,0 тис.грн. (профінансовано – 92,754 тис.грн, каналізаційний випуск Шевченка, 21), КП «Полігон Екологія» - 3000,0 тис.грн. (профінансовано 2647,5 тис.грн. придбання установки для ямкового ремонту а/б покриття струменевим методом, оплата кредиту за автомобілі-самоскиди МАЗ), КП «Коломиятеплосервіс» - 300,0 тис.грн. (профінансовано 0 грн.), КП «Коломийський центральний продовольчий ринок» - 298,0 тис.грн. (профінансовано 298,0 тис.грн. Встановлення тротуарної плитки на ринку площею 453 м2), КП «Зеленосвіт» - 200,0 тис.грн (профінансовано 64,661 тис.грн. Придбано 1 тример, 2 бензопили, 1 генератор електричного струму).

За рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, з якого в 2019 році виділено 3661,855 тис.грн., проводяться роботи по будівництву каналізаційних мереж по місту, а саме: збудовано 170 м/п господарсько-фекальної каналізації по вул. Шарлая, 280 м/п по вул. Ткачука та Сарма-Соколовського, 316 м/п по вул. Вітовського, 69 м/п по вул. Січових Стрільців, 44, 90 м/п каналізації по вул. Костомарова, 4. На даний час продовжуються роботи з будівництва каналізаційної мережі по вул. Квітковій. Виготовляється проектно-кошторисна документація на реконструкцію каналізаційної мережі по вул. Мазепи, 250-274 в м. Коломиї, на влаштування каналізації по вул. Козакевича та документація на будівництво очисних споруд ДНЗ «Лісовичок» в с. Шепарівці.

З метою забезпечення мешканців міста якісними послугами централізованого водопостачання та централізованого водовідведення комунальне підприємство «Коломияводоканал» два роки працює над реалізацією пріоритетних проектів, а саме: «Розвиток міської інфраструктури – 2» та «Реконструкція каналізаційних очисних споруд».

У рамках проекту «Розвиток міської інфраструктури – 2» в 2019 році здійснюються роботи, а саме:

       - проведено гідроізоляцію стінок та днища резервуара чистої води 1500 м3 на насосній станції ІІ підйому та закуплено установку доочищення питної води, яка усуне проблему каламутності, що значно покращать якість питної води;

       - виконується великий обсяг робіт з реконструкції водопровідної мережі, які були розпочаті в 2018 році. Станом на сьогодні проведено реконструкцію 21 км. Загальна вартість проекту 75 млн. грн.

У рамках проекту «Реконструкція каналізаційних очисних споруд», який здійснюється за бюджетною програмою з 2017 року, відповідно до плану заходів за кошти державного бюджету для покращення якісних показників очистки стічних вод та зменшення негативного впливу на екосистему річки Прут. Станом на сьогодні в рамках даного проекту проведено роботи, а саме:

       - будівництво двох вторинних відстійників, діаметром 24 м кожний (планування майданчиків, монтаж підвідних трубопроводів, вирівнювання та встановлення бетонного днища);

       - встановлено дрібнобульбашкову систему аерації;

       - змонтовано біореактор для очистки стічних вод;

       - проведено роботи з заміни внутрімайданчикових систем трубопроводів, для подальшого виконання робіт по проекту.

       Загальна вартість робіт проекту 64 млн. грн., виділено за бюджетною програмою 55 млн. грн.

Для впорядкування стану благоустрою з міського бюджету виділялись кошти на вуличне освітлення, озеленення, утримання фонтану, поточний ремонт автобусних зупинок, дитячих та спортивних майданчиків, ліквідації стихійних сміттєзвалищ, захоронення побутових відходів та інші потреби.

Впродовж року за рахунок коштів, виділених на утримання об’єктів благоустрою, виконувались роботи з санітарної очистки, утримання дорожньої мережі, обслуговування вуличного освітлення, озеленення міста, утримання засобів регулювання дорожнього руху, утримання міських кладовищ по вул. Довбуша, Карпатській, утримання притулку для собак та інші роботи. На ці потреби використано – 36980,257 тис.грн.        Щоденно проводиться прибирання території міста 26 прибиральниками, впродовж року після прибирання об’єктів благоустрою вивезено та захоронено на полігоні твердих побутових відходів 4497 куб.м. сміття.

Почищено 640 м/п русел річок. Утримується три міські кладовища, загальною площею 28 га. Очищено 685 дощезбірників та встановлено 22 дощеприймачі та 12 люків мережі дощової каналізації. По місту встановлено 4 лавки та 31 смітник. Відловлено 233 та стерилізовано 154 безпритульні собаки. У комунальному притулку утримується 155 собак.        Проводиться технічне обслуговування 159 вулиць з існуючою мережею вуличного освітлення. Загалом обслуговується близько 107 км. повітряних ліній вуличного освітлення. За звітний період замінено 292 лампи та встановлено нових 823 LED світильники. Прокладено 8,6 км. повітряних ліній та 680 м/п підземних.

За кошти міського бюджету видалено 320 аварійних та хворих дерев, пострижено 6026 м2 живоплоту, викорчувано 34 пні. Регулярно у весняно-осінній період проводився догляд за газонами на 62 вулицях. Висаджено 1662 м2 квітників. Проведено формувальну обрізку 1950 декоративних дерев.

Щоденно проводиться обслуговування 13 світлофорів. Для забезпечення безпеки дорожнього руху встановлено 138 дорожних знаків та нанесено 3600 м2 дорожньої розмітки. Проведено ремонт 164 м2 пішохідного огородження, відремонтовано 2 пішохідні мости. Підприємством «Коломия Паркосеріс» надаються послуги з паркування автотранспорту на 5 місцях для паркування загальною кількістю паркомісць -  128.


Відділом муніципальної інспекції розглянуто 137 звернень, заяв та скарг громадян, 6 депутатських запитів та звернень. Здійснено демонтаж 7 незаконно встановлених збірно-розбірних металевих конструкцій (гаражів). Також розглянуто та надано відповіді на 131 лист з державних органів та підприємств, установ та організацій.

За 9 місяців 2019 року по договорах щодо пайової участі в утриманні об’єктів благоустрою до фонду соціально-економічного розвитку сплачено 98 782 гривень.

Інспекторами відділу муніципальної інспекції міської ради щоденно здійснюється контроль за станом благоустрою міста, за дотриманням Правил благоустрою і утримання території міста Коломиї, ведеться боротьба зі стихійною торгівлею в центральній частині міста, а також по вул. С.Бандери та пл. Привокзальна.

Здійснювалися заходи щодо виявлення порушників, які спалювали суху траву та іншу рослинність.

Підписано 106 дозволів на тимчасове порушення об’єктів благоустрою, пов’язаних з виконанням суб’єктами господарювання та фізичними особами земляних, ремонтних та інших робіт. Після завершення термінів, вказаних у дозволі, відділом муніципальної інспекції здійснено контроль за відновленням об’єктів благоустрою після виконання даних робіт.

Здійснено перевірку відповідності встановлених вивісок вимогам Порядку встановлення вивісок у м. Коломиї, затвердженого рішенням міської ради від 13.04.2016 року №338-6/2016.

Винесено 120 приписів про усунення порушень законодавства у сфері благоустрою міста, з них 87 власників виготовили документи на розміщення вивісок, на інших власників складено 33 протоколи. Також складено 5 протоколів про порушення законодавства у сфері благоустрою у місті Коломиї. Інспекторами відділу здійснено демонтаж незаконно встановлених 15 рекламних тендерів та 10 банерів на території м. Коломиї.







12. ДІЯЛЬНІСТЬ КОМУНАЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ МІСЬКОЇ РАДИ


Комунальне підприємство «Коломияводоканал»

Водопостачання та водовідведення міста Коломиї забезпечує комунальне підприємство «Коломияводоканал», послугами якого користуються 47,1 тис. мешканців міста.

В операційному управлінні КП «Коломияводоканал» знаходиться: 3 насосні станції та 18 підкачуючих насосних станцій по місту; 112,7 км водопровідних мереж та 100,7 км каналізаційних мереж; каналізаційна насосна станція по вул. Леонтовича; каналізаційні очисні споруди, які щоденно приймають на очистку стічні води.

       КП «Коломияводоканал» за 9 місяців 2019 року надало послуг: 1 006,0 тис. м3 централізованого водопостачання, з них населенню – 799,5 тис. м3 та централізованого водовідведення 1 073,7 тис. м3, з них населенню 828,2 тис. м3, на загальну суму нарахувань 26 282,1 тис. грн. з ПДВ.

       З метою забезпечення мешканців міста якісними послугами централізованого водопостачання та централізованого водовідведення вже два роки комунальне підприємство «Коломияводоканал» працює над реалізацією пріоритетних проектів, а саме: «Розвиток міської інфраструктури – 2» та «Реконструкція каналізаційних очисних споруд».

У рамках проекту «Розвиток міської інфраструктури – 2» у 2019 році здійснюються роботи, а саме:

       - проведено гідроізоляцію стінок та днища резервуара чистої води 1500 м3 на насосній станції – ІІ підйому та закуплено установку доочищення питної води, яка усуне проблему каламутності, що значно покращать якість питної води;

       - виконується великий обсяг робіт з реконструкції водопровідної мережі, які були розпочаті в 2018 році. Споживачі, що мешкають по вулицях, де здійснювались перепідключення до нової водопровідної мережі, практично всі перепідключені. Станом на сьогодні проведено реконструкцію 21 км. водопроводу по наступних об’єктах: вул. Атаманюка, вул. Антоненка-Давидовича, вул. Ірчана, вул. Козланюка, вул. Войнаровського, вул. Николишина, вул. Левицького, вул. Стефаника, мікрорайон Сахарова, вул. Шевченка, вул. Пекарська, вул. Січових Стрільців, вул. Театральна, вул. Вербицького, вул. Воробкевича, вул. Героїв УПА, вул. Сотні Спартана, вул. Чотового Бурі, вул. Березовського, вул. Міцкевича, вул. Валова, вул. Гетьманська, вул. Довбуша, вул. Чорновола, вул. Вільде, вул. Куліша, вул. Коновальця, бульвар Лесі Українки, вул. Чайковського, вул. Довженка, вул. Павлика, вул. Коцюбинського. Водопровідні вводи: до буд. № 236, 248, 268, 290 по вул. Мазепи, по вул. Січових Стрільців до будинку 39, по вул. Лисенка до будинку 38, по вул. Хмельницького до будинку 1А, ЗОШ № 1, по вул. Богуна до будинків 12 та 18, по вул. Валова до будинку 45, по вул. Коновальця до будинків 19 та 21. Проведено перепідключення водопровідного водогону діаметром 400 мм по вул. Богуна до вул. Вербицького. Дані роботи включають в себе заміну аварійних металевих труб на поліетиленові, заміна водопровідних колодязів, запірної арматури. Вперше встановлено наземні пожежні гідранти. Загальна вартість проекту 75 млн. грн.

У рамках проекту «Реконструкція каналізаційних очисних споруд», який здійснюється за бюджетною програмою з 2017 року, відповідно до плану заходів за кошти державного бюджету для покращення якісних показників очистки стічних вод та зменшення негативного впливу на екосистему річки Прут. Станом на сьогодні в рамках даного проекту проведено роботи, а саме:

       - будівництво двох вторинних відстійників діаметром 24 м кожний (планування майданчиків, монтаж підвідних трубопроводів, вирівнювання та встановлення бетонного днища);

       - встановлено дрібнобульбашкову систему аерації;

       - змонтовано біореактор для очистки стічних вод;

       - проведено роботи з заміни внутрімайданчикових систем трубопроводів, для подальшого виконання робіт по проекту.

       Загальна вартість робіт проекту 64 млн. грн., виділено за бюджетною програмою 55 млн. грн. 

       Окрім того, для КП «Коломияводоканал» виділено з місцевого бюджету на поповнення статутного капіталу кошти в розмірі 92,7 тис. грн. Проведено капітальний ремонт каналізаційної мережі протяжністю 19 м. п., а саме: випуск від будинку № 21 по вул. Шевченка до вул. Довбуша м. Коломия та оплачене коригування робочого проекту «Реконструкція каналізаційних очисних споруд».

Зношеність водопровідно-каналізаційної мережі по місту становить близько 62%, для забезпечення кращої функціональності мережі та усунення аварійних ситуацій, дільницею водопровідно-каналізаційної мережі КП «Коломияводоканал» протягом 2019 року виконувались завдання особливої складності, а саме: усунуто 170 аварійних витоків на водопровідній мережі та 314 засмічень на каналізаційній мережі.

       

Комунальне підприємство «Зеленосвіт»

       Утримання, відновлення, організація, підтримання, реконструкція, санітарне очищення об’єктів благоустрою зеленого господарства та вуличного освітлення на території територіальної громади забезпечує КП «Зеленосвіт».

       У 2019р. КП «Зеленосвіт» здійснювало діяльність за напрямками:

       1. Послуги з озеленення територій та утримання зелених насаджень:

       - звалювання і витягування аварійних дерев механізованим способом в руслах річок, включаючи очищення ділянок від сміття і вивезення сміття – 69 шт.;

       - стрижка живоплоту механізованим способом, у тому числі очищення ділянки від сміття та вивезення сміття – 6026 м2;

       - формувальна обрізка дерев висотою до 5 м., у тому числі очищення ділянок  від сміття і вивезення сміття – 1672 шт.;

       - формувальна обрізка дерев висотою більше 5 м., у тому числі очищення ділянок від сміття і вивезення сміття – 278 шт.;

       - викорчування пнів діаметром від 60 см. до 120 см. вручну в міських                                                   умовах, включаючи очищення ділянок від сміття і вивезення сміття – 34шт;

       - догляд за деревами та кущами – 100 шт.;

       - догляд за квітниками (прополювання, підживка, полив) – 8156,5 м2;

       - косіння газонів механізованим способом, включаючи очищення ділянок від сміття і вивезення сміття – на 62 вулицях;

       - очищення ділянок від гілок, листя, порубочних решток та сміття – 28190,08 м2

       - косіння важкодоступних ділянок механізованим способом (берегів та русел річок, потоків глибиною 1,5-2 м), включаючи очищення ділянок від сміття і вивезення сміття – 3000 м2;

       - садіння дерев з оголеною кореневою системою (із вартістю саджанців) – 133 шт;

       - садіння квітів – 1662,90 м2

       - влаштування газонів – 2688,4 м2;

       - видалення аварійних дерев, включаючи очищення ділянок від сміття і вивезення сміття – 228 шт.;

       - звалювання сухостійних дерев вручну в міських умовах, включаючи очищення ділянок від сміття і вивезення сміття – 23 шт;

       - обприскування та обпилювання отрутохімікатами – 3078 м2;

       - захоронення рештків трав, дерев та листя – 1746 м3.

       2. Обслуговування та ремонт вуличного освітлення:

       - заміна ламп ДНАТ-70 – 18 шт.;

       - заміна ламп ДНАТ-100 – 22 шт.;

       - заміна ламп ДНАТ-150 – 12 шт.;

       - заміна ламп LED-30 – 240 шт.;

       - демонтаж і встановлення нових паркових світильників – 60 шт.;

       - демонтаж та встановлення нових світильників LED763 шт.;

       - складання та установлення залізобетонних одностоякових опор із кабельним вводом 4 опори;

       - протяжність електричного кабелю СИП січенням 2*16мм2, який планується навісити6 км.;

       - протяжність навішеного електричного кабелю АВВГ напругою 600В січеннями 2х2,5 мм2, -2,6 км;

       - демонтаж опор4 опори;

       - виявлення та усунення пошкоджень повітряних ліній5 км.;

       - заміна контакторів (пускачів магнітних) марки ПМЕ 100А на таймерах2 шт.;

       - заміна електролічильників на трьохфазні багато тарифні 1шт.;

       - заміна електролічильників на однофазні багатотарифні 2 шт.;

       - перепрограмування таймерів (астрономічні)40 разів;

       - перепрограмування таймерів (тижневі)286 разів;

       - очищення електромереж від гілля20 км.;

       - заміна дроселів для світильників ДНАТ - 5 шт.;

       - заміна автоматичних вимикачів марки АН63 А18 од.;

       - заміна патронів підвісних45 шт.;

       - встановлення та заміна траверсів 10 шт.;

       - заміна металевих кронштейнів під світильники500 шт.;

       - заміна та встановлення частин декоративних опор освітлення типу ДТУ42У12 опор;

       - виправлення окремих опор6 опор;

       - виявлення і усунення пошкоджень кабелів глибиною до 1м 150 м;

       - прокладання кабелів в траншеї680 м.;

       - розфазування світильників 5 шт.;

       - фарбування металевих опор60 м2;

       - перетяжка повітряних ліній30 км.;

       - профілактичне обстеження повітряних ліній90 км.;

       - перевірка роботи світильників1300 км.;

       - проведено прикрашання міської ялинки з влаштуванням святкової ілюмінації.

       3. Зведення огорож, монтаж поручнів і захисних засобів:

       - ремонт існуючих огорож (з очисткою та фарбуванням)164,4 м2 ;

       - виготовлення  металевих огорож відповідно до схеми60 м2;

       - ремонт та фарбування металевих огорож мостів через річки479 м2;

       - встановлення металевих огорож52,4 м2;

       - проведено ремонт моста та лавок у парку Трильовського, ремонт моста у с.Воскресинці.


Комунальне підприємство «Полігон Екологія»

       За 9 місяців 2019 року КП «Полігон Екологія»:

       - на ямковий ремонт доріг використано 1525 т. асфальтобетону і відновлено 16.96 тис.м2 асфальтобетонного покриття (вулиці Мазепи, Чехова, Січових Стрільців, Карпатська, Моцарта, І. Вільде, Драгоманова, Котляревського, Коцюбинського, Українська, Антоненка-Давидовича, Оренштайна, Привокзальна, Київська, Хмельницького, Кисилевської, Козланюка);

       - на ремонт щебеневих робіт було витрачено 1723м3 щебеню фракцій 20/40, 40/70 і відновлено 17119 м2 поверхні доріг;

       Протягом звітного періоду здійснено:

       - ремонт дорожнього покриття повітряно-струменевим методом площею 8419 м2;

       - капітальний ремонт вул. С.Стрільців;

       - капітальний ремонт вул. Міцкевича;

       - капітальний ремонт тротуарів по вул.. Косачівській;

       - капітальний ремонт вул. Шкільної в с. Товмачик;

       - до кінця року заплановано розпочати капітальний ремонт тротуарів по вул. Стефаника.

       Встановлено 22 дощоприймачі і 12 люків. Почищено 685 дощових колодязів. Вивезено 59 стихійних сміттєзвалищ (1417м3). Почищено русел, берегів річок і потоків від побутового сміття в кількості 640 м.п.

       Підприємством було встановлено 4 лавки та встановлено 31 урну для сміття. Встановлено зупинку громадського транспорту по вул. Бандери.

Підприємство здійснює зимове утримання доріг. У січні-березні 2019 р. було витрачено 682 т. соляно-піщаної суміші.

У 2019 р. на поповнення статутного фонду підприємства рішеннями міської ради було виділено 2440 тис.грн., за які придбано два атомобілі МАЗ, загальною  вартістю 4320 тис. грн. (з яких 30% вартості оплачено та 70% з оплатою в кредит на 24 місяці, з помісячною проплатою – 117500,00 грн).

Протягом 2019 р. було придбано:

- установку ямкового ремонту «Madpather» вартістю 1 669 500,00 грн., з яких 1 590 000,00 грн. – за рахунок статутних внесків Коломийської міської ради, 79500,00 грн. – за рахунок коштів підприємства;

- два снігоочисні відвали на автомобілі МАЗ 20т. вартістю 298 000,00 грн.;

- обладнання навісне, щітка дорожня  на трактор ЮМЗ ЕО;

- обладнання плужне (відвал поворотний) на трактор ЮМЗ ЕО;

- а/м КаМАЗ з установкою піскорозкидувач та відвалом.

У звітному періоді тендерним комітетом КП «Полігон Екологія» було проведено 15 процедур державних закупівель, з них 13 процедур у формі відкритих торгів та 2 процедури шляхом застосування переговорної процедури закупівлі.


Комунальне підприємство «Коломия Паркосервіс»

       Здійснення упорядкування розміщення транспортних засобів та збору за паркування автотранспорту на території міста забезпечує КП «Коломия Паркосервіс».

       Підприємство надає послуги за адресами: пл. Т.Шевченка, пл. Відродження, вул. Театральна – Валова, просп. М. Грушевського, пл. Старий Ринок.

       Дохід підприємства у 2019 році склав 1207,9 тис. грн, а саме:

       - дохід від погодинного паркування автомобілів – 924,4 тис.грн.;

       - дохід від договорів на паркування – 283,5 тис.грн;

       Витрати комунального підприємства склали 1403,4 тис.грн., а саме:

       - на оплату праці – 652,2 тис.грн.;

       - нарахування ЄСВ (22%) – 133,2 тис.грн.;

       - ПДВ 20 %  - 209,9 тис.грн.;

       - збір за місця для паркування транспортних засобів – 259,5 тис.грн;

       - госпвитрати – 148,6 тис.грн.,

       Заборгованості зі збору за місця для паркування транспортних засобів немає.


Комунальне підприємство «Коломиятеплосервіс»

Надання послуг з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії бюджетним установам і організаціям та іншим споживачам міста здійснює комунальне підприємство «Коломиятеплосервіс».

На даний час на балансі комунального підприємства „Коломиятеплосервіс” перебуває 4 (чотири) комунальних котельні:

  • котельня по вул. Лисенка, 28;
  • котельня по вул. Леонтовича, 14а;
  • котельня по вул. Довбуша, 117в;
  • котельня по пл. Привокзальна, 15;

Котельня по вул. Лисенка, 28 опалює Коломийський ліцей № 2, навчальний корпус по вул. Лисенка, 11 та гуртожиток по вул. Лисенка, 7 Коломийського індустріально-педагогічного технікуму, навчальний корпус Коломийського інституту по вул. Лисенка, 8 ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», гуртожиток по вул. Петлюри, 50, КВНЗ «Коломийський педагогічний коледж Івано-Франківської обласної ради» та гуртожиток по вул. Лисенка, 8 ВСП-Коломийський політехнічний коледж Національного університету «Львівська політехніка».

Від котельні на вул. Леонтовича, 14а опалюється коломийський ліцей № 6 та ДНЗ №21.

Котельня на вул. О.Довбуша, 117в опалює ДНЗ № 5.

Котельня на пл. Привокзальна, 15 перебуває на консервації після введення в експлуатацію твердопаливної котельні ТОВ «Західтеплоком» на території Коломийського ліцею № 4.

Собівартість реалізованих послуг КП «Коломиятеплосервіс» у звітному періоді становила 4 905,0 тис. грн., у т.ч. заробітна плата 1 281,9 тис. грн., відрахування на соціальні заходи – 274,7 тис. грн., амортизація 119,7 тис. грн., інші витрати – 288,7 тис. грн., матеріальні витрати – 2 940,5 тис. грн., з них паливо – 2 749,1 тис. грн., електроенергія – 144,3 тис. грн.

Середньозважені тарифи на теплову енергію, вироблену водогрійними газовими котлами, її виробництво, транспортування та постачання, за 9 місяців 2019 року становили:

  • для місцевого бюджету –3 240,54 грн/Гкал;
  • для державного бюджету – 3 549,17 грн/Гкал;

Середньозважені тарифи на теплову енергію, вироблену водогрійними твердопаливними котлами, її виробництво, транспортування та постачання становили:

  • для місцевого бюджету – 2 137,57 грн/Гкал;
  • для державного бюджету – 2 341,15 грн/Гкал.



Комунальне підприємство «Коломийська міська ритуальна служба»

       Організацією поховання померлих і наданням ритуальних послуг, передбачених необхідним мінімальним переліком окремих видів ритуальних послуг, а також виконанням інших робіт та надання послуг забезпечує Комунальне підприємство «Коломийська міська ритуальна служба». Додатково надаються послуги, що фінансуються із міського бюджету, а саме: поховання одиноких громадян, утримання кладовищ та меморіальних комплексів міста, утримання притулку для бездоглядних тварин, відлов бродячих собак та їх стерилізація.

       Дохід комунального підприємства за 9 місяців 2019 року склав 1709,2 тис.грн., у тому числі дохід від надання послуг поховання, виписування договорів-замовлень та свідоцтв про поховання, заїздів автотранспорту – 450,0 тис.грн;

Витрати підприємства за 9 місяців 2019 року склали 1746,2  тис.грн, а саме:

- на оплату праці – 1078,5 тис.грн.;

- нарахування на заробітну плату (22%) – 226,8 тис.грн.;

- госпвитрати – 367,9 тис.грн.

Протягом 9 місяців 2019 року ритуальною службою було здійснено 390 поховань. 

Персоналом підприємства обслуговується 34,2 га міських кладовищ. Для забезпечення благоустрою теритотрії кладовищ у 2019 році було заплановано 1500000 грн., виділено і профінансовано 1043554.43 грн.

       Комунальне підприємство опікується притулком для бездоглядних собак, який знаходиться за адресою: м. Коломия вул Горбаша, 10. На утриманні притулку знаходиться 155 собак. Також виконуються роботи з стерилізації бродячих тварин.

       На утримання притулку для бездоглядних собак на 2019 рік було заплановано виділення коштів в сумі 309379,18 грн. За 9 місяців 2019 року профінансовано і використано 189238.16 грн.

       Протягом 9 місяців 2019 року, в межах кошторисних призначень, було відловлено 233 та простерилізовано 154 тварини. На послуги зі стерилізації безпритульних тварин у 2019 році було заплановано 120000,00 грн., а використано і профінансовано 59170,66 грн.

       Для фінансування послуги з відлову бездоглядних тварин на 2019 рік було заплановано 280620,82 грн., використано та профінансовано 203898,82 грн.


Комунальне підприємство

«Коломийський центральний продовольчий ринок»

Робота на ринку ведеться з дотриманням діючих правил торгівлі на ринках м. Коломиї, роздрібної торгівлі продовольчими товарами, ветеринарно-санітарних правил, правил протипожежної безпеки та законодавства про захист прав споживачів.

У торговельних кіосках забезпечено наявність інформаційних табличок із зазначенням номеру торгового місця, ряду, прізвища імені та по батькові підприємця.

Працівниками ринку разом з муніципальною інспекцією постійно ведеться робота з ліквідації стихійної торгівлі на прилеглій до ринку території. З метою подальшого її недопущення адміністрація ринку проводить інформаційно-роз’яснювальну роботу з торгівцями. Надається інформація про кількість та місцезнаходження вільних торгових місць на ринку. Через радіовузол ринку проводяться оголошення про заборону торгівлі за межами ринку, пропонується здійснювати торгівлю на спеціально відведених площах. Продавцям з навколишніх сіл – виробникам сільськогосподарської продукції – спеціально відведено відповідні торгові ряди, на яких не допускається реалізація інших видів продукції. Для соціально незахищених верств населення адміністрацією ринку виділено окремі торгові місця. На ринку створено додаткові робочі місця для торгівлі сільськогосподарською продукцією.

Протягом 2019 року за бюджетні кошти на ринку проведено капітальний ремонт центрального проходу та сходів (встановлено тротуарну плитку) біля площі для торгівлі сільськогосподарською продукцією, площею 453 м2 на суму 298 000 грн.


13. АРХІТЕКТУРА ТА МІСТОБУДУВАННЯ


       Забезпечення функціонування містобудівного процесу здійснює відділ здійснює відділ архітектури та містобудування міської ради.

Службою містобудівного кадастру відділу архітектури та містобудування формується і наповнюється база даних містобудівного кадастру території міста Коломиї. За період 2016-2019 років у підсистему реєстрації містобудівної документації внесено:

  • 336 будівельних паспортів;
  • 258 містобудівних умов та обмежень;
  • 172 паспортів прив’язки розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності;
  • 837 поштових адрес;
  • 21 детальний план території;
  • 131 зовнішню рекламу.

Геопортал містобудівного кадастру доступний за посиланням: http://mapa.kolrada.gov.ua/

Коломийською міською радою укладені договори на науково-технічні послуги в галузі інженерії (топографічне знімання) в с. Саджавка Коломийського міської ОТГ на суму 189 тис. грн та виготовлення містобудівної документації детальних планів території в садівницькому товаристві «Мічурінець» на суму 135,288 тис. грн.

       Постійно здійснюється контроль процесом проектування, будівництва, реконструкції, переобладнання об`єктів архітектури, спорудження пам`ятних знаків, встановлення реклами, тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності, художнього оформлення та благоустрою міста.

За 9 місяців 2019 року у галузі містобудування опрацьовано:

- 178 звернень фізичних осіб;

- 183 звернення юридичних осіб;

- 1544 звернення для отримання адміністративної послуги.

Протягом січня - вересня 2019 року:

- видано будівельних паспортів на забудову земельних ділянок – 97;

- надано містобудівних умов і обмежень забудови земельних ділянок – 99;

- надано висновків та листів до проектів відведення земельних ділянок –311;

- підготовлено проектів рішень виконавчого комітету – 15;

- підготовлено проектів рішень міської ради – 43;

- проведено архітектурно-містобудівних рад – 3;

- видано нових паспортів прив`язки тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності – 12;

- погоджено проектів вивісок – 86;

- розроблено та затверджено Детальних планів територій – 12;

- видано довідок – 256.

Регулярно ведеться інвентаризація розробленої містобудівної документації (генерального плану та детальних планів території) на паперових та електронних носіях, сканування будівельних паспортів, містобудівних умов і обмежень.


Здійснення відповідно до законодавства України державного архітектурно-будівельного контролю, виконання дозвільних та реєстраційних функцій у сфері містобудівної діяльності забезпечує відділ з питань державного архітектурно-будівельного контролю міської ради.

За звітний період внесено до єдиного Реєстру документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів (далі – Реєстр) 444 документи дозвільного характеру.

Назва послуги

Зареєстровано

1

Реєстрація повідомлення про початок виконання підготовчих робіт/про зміну даних у повідомленні про початок виконання підготовчих робіт або скасування їх реєстрації

12

2.

Реєстрація повідомлення про зміну даних у зареєстрованій декларації про початок виконання підготовчих/будівельних робіт

6

3.

Реєстрація повідомлення про початок виконання будівельних робіт/про зміну даних у повідомленні про початок виконання будівельних робіт щодо об’єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта, або скасування їх реєстрації

98

4

Реєстрація повідомлення про початок виконання будівельних робіт/про зміну даних у повідомленні про початок виконання будівельних робіт щодо об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об'єктів з незначними наслідками (СС1), або скасування їх реєстрації

79

5

Реєстрація дозволу на виконання будівельний робіт, відмова в їх видачі та анулювання дозволів

16

6

Реєстрація декларацій про готовність об`єкта до експлуатації, будівництво якого здійснюється на підставі будівельного паспорта, внесених змін до них, повернення їх на доопрацювання для усунення виявлених недоліків та скасування їх реєстрації

162

7

Реєстрація декларацій про готовність об’єкта до експлуатації, що за класом наслідків (відповідності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1),   внесених змін до них, повернення їх на доопрацювання для усунення виявлених недоліків та скасування їх реєстрації

60

8

Видача сертифікатів

11


ВСЬОГО

444

У звітному періоді 2019 року видано 4 дозволи на проведення будівельних робіт за рахунок бюджетних коштів:

- нове будівництво адміністративного будинку Коломийського міськрайонного суду по проспекту М. Грушевського, 92 в м. Коломиї;

- капітальний ремонт приміщення за адресою вул. Роксолани, 7 у м.Коломиї (переданого для Національного музею народних мистецтв Й.Кобринського);

- нове будівництво каналізаційної мережі по вул. Квітковій, вул. Лісовій, вул. Будівельній в м. Коломиї;

- капітальний ремонт вул. Шевченка в м. Коломиї.

За 9 місяців 2019 року видано 10 сертифікатів; до міського бюджету за видачу сертифікатів надійшло коштів у сумі 82,32 тис.грн.

За звітній період в місті введено в експлуатацію 4 багатоквартирні житлові будинки на 84 квартири (загальна площа становить 697 м.кв.), введено в експлуатацію 158 індивідуальних житлових будинків, будівництво яких здійснювалося на підставі  будівельного паспорту. 

Постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2011 р. № 553 «Про затвердження Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю» передбачено здійснення планових та позапланових перевірок з дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності.

За звітний період здійснено 63 позапланові перевірки щодо дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності при здійсненні підготовчих та будівельних робіт, з них 49 перевірок проведено за зверненнями громадян; виявлено 3 факти самочинного будівництва.

За результатами 24 перевірок складено відповідні акти реагування з притягненням фізичних осіб правопорушників до відповідальності у сфері містобудівної діяльності.

Також було проведено 5 позапланових перевірок на щодо достовірності даних, наведених у документах дозвільного характеру. За результатами проведених позапланових перевірок винесено постанови про адміністративні правопорушення та накладено штрафних санкцій на загальну суму 166,6 тис.грн. Станом на 01.10.2019 р. сплачено до місцевого бюджету коштів в сумі 149,6 тис.грн., що на 19,55 тис.грн більше, ніж за відповідний період 2018 року.

Щодо адміністративних справ, де не виконані постанови про адміністративні правопорушення у сфері містобудівної діяльності, направлено заяви до Коломийського міськрайонного відділу ДВС Івано-Франківської області для примусового виконання.

Кількість судових справ, відкритих у звітному періоді – 5. Судом розглядаються справи за позовами про визнання спадщини, про знесення самочинного будівництва, про скасування постанови про накладення штрафу за порушення у сфері містобудівного законодавства. У звітному періоді взято участь в 38 судових засіданнях судів першої та апеляційної інстанцій.


Перспективний розвиток та капітальне будівництво

Протягом 2019 року проводиться робота з:

- належного оформлення документації по об'єктах, замовником будівництва яких є Коломийська міська рада;

- підготовки дефектних актів;

- забезпечення об’єктів будівництва проектно-кошторисною документацією;

- виконання будівельних робіт на будівельних майданчиках, оформлення відповідних документів для отримання технічних умов і для проведення державної будівельної експертизи проектно-кошторисної документації з метою отримання позитивних експертних звітів.

По кожному з об’єктів готується та оформляється документація для отримання дозволів на початок виконання будівельних робіт та про готовність об’єктів до експлуатації, а надалі проводиться перевірка та приймання виконаних робіт від підрядних організацій по кожному об'єкту згідно з укладеними договорами підрядів, графіками виконання робіт.

Станом на 01.10.2019 року міська рада виступає Замовником будівництва, реконструкції та капітального ремонту 24 об’єктів комунального та соціально-культурного призначення, освіти, охорони здоров’я, спорту, на фінансування яких у 2019 році передбачено 92 939,80 тис.грн. бюджетних коштів, у тому числі: 13 554,83 тис.грн. – кошти бюджету розвитку міської ради, 2 000,00 тис.грн. – кошти державного фонду регіонального розвитку, 40 079,97 тис.грн. – субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, 30 000,00 тис.грн. – субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво нових, реконструкцію та капітальний ремонт існуючих спортивних п’ятдесятиметрових і двадцятип’ятиметрових басейнів, 6 945,00 тис.грн. – субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на створення та ремонт існуючих спортивних комплексів при загальноосвітніх навчальних закладах усіх ступенів у 2019 році та 360,00 тис.грн. – субвенція з обласного бюджету.

Тривають роботи на об'єктах, будівництво яких було розпочато у 2017 році, зокрема: типової будівлі «H2O-CLASSIC» по вул. Богдана Хмельницького,67 у м. Коломиї, на якому станом на сьогодні виконано 35% запланованих, згідно проектно-кошторисної документації, будівельних робіт, та нове будівництво спортивного залу та майстерень Коломийського ліцею №9 по вул. М. Драгоманова, 1 в м. Коломиї (за робочим проектом «Нове будівництво спортивного залу та майстерень Коломийського НВК №9 «Школа-природничо-математичний ліцей» по вул. М. Драгоманова, 1 в м. Коломиї, Івано Франківської області. Коригування РП.»). По цьому об'єкті відбулось коригування проектно-кошторисної документації. Фінансування робіт на вказаних об'єктах проводиться за рахунок коштів бюджету розвитку міської ради і коштів державного бюджету, у тому чисті кошти державного фонду регіонального розвитку та субвенцій.

У 2019 році по державній програмі «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України» за умови співфінансування: 50% – кошти державної субвенції та 50% – з місцевого бюджету, введено в експлуатацію 3 проекти, а саме: футбольне поле зі штучним покриттям Коломийської гімназії ім. Грушевського по вул. І. Франка,19 у м. Коломиї, будівництво, реконструкція футбольного поля із штучним покриттям стадіону «Юність» по вул. С. Петлюри, 11а в м. Коломиї та реконструкція спортивного майданчику біля будинку №248 по вул. Мазепи в м. Коломиї.        З метою покращення історичної інфраструктури міста та збереження культурної спадщини пам'яток архітектури місцевого значення цього року завершено реставраційно-ремонтні роботи малого залу Народного дому м. Коломиї. Виготовлено проектно-кошторисну документацію та отримано позитивний експертний звіт по об'єкту «Реставраційно-ремонтні роботи нежитлового приміщення по вул. С.Петлюри, 11 в м. Коломия Івано-Франківської області», будівлі польського гімнастичного товариства «Сокіл». Розпочато роботи з виготовлення проектно-кошторисної документації по об'єкту будівництва «Ремонтно-реставраційні роботи будівлі Музею історії міста, що в м. Коломиї по вул.Шухевича,80 ».

Окрім робіт на перехідних об'єктах протягом звітного періоду також тривають роботи:

       І. по об'єктах будівництва:

       - будівництво футбольного поля Коломийського ліцею № 5 по проспекту Грушевського, 64 в м. Коломиї (виготовлено проектно-кошторисну документацію та отримано позитивний висновок експертизи проектної документації);

  • будівництво футбольного поля  Коломийського ліцею № 6 по вул. Леонтовича, 14 в м. Коломиї (виготовлено проектно-кошторисну документацію та отримано позитивний висновок експертизи проектної документації);
  • будівництво футбольного поля Коломийської гімназії №7 по вул. Карпатській, 74 в м Коломиї (виготовлено проектно-кошторисну документацію та отримано позитивний висновок експертизи проектної документації);
  • нове будівництво футбольного поля Коломийської гімназії №10 по вул. Січових Стрільців в м Коломиї (виготовлено проектно-кошторисну документацію та отримано позитивний висновок експертизи проектної документації);
  • нове будівництво футбольного поля по вул. Довбуша, 108 у м. Коломиї (виготовлено проектно-кошторисну документацію, отримано позитивний висновок експертизи проектної документації).

       ІІ. по об'єктах реконструкції:

       - реконструкція системи опалення, водопроводу, каналізації і фасаду Коломийської гімназії №10 по вул. Січових Стрільців, 30 в м. Коломиї (виготовлено проектно-кошторисну документацію, отримано позитивний висновок експертизи проектної документації);

       - реконструкція шляхом термомодернізації фасаду будівлі закладу дошкільної освіти (ясла-садок) №3 «Берізка» по вул. Гната Ковцуняка, 1 в м. Коломиї (виготовлено проектно-кошторисну документацію та отримано позитивний висновок експертизи проектної документації);

       - реконструкція шляхом термомодернізації фасаду будівлі закладу дошкільної освіти (ясла-садок) №5 «Барвінок» по вул. Карпатській, 40б в м. Коломиї (виготовлено проектно-кошторисну документацію та отримано позитивний висновок експертизи проектної документації по даному об’єкту, розпочато роботи);

       - реконструкція шляхом термомодернізації фасаду будівлі НВК 20 по вул. О. Маковея, 16 в м. Коломиї (виготовлено проектно-кошторисну документацію та отримано позитивний висновок експертизи проектної документації);

       - реконструкція шляхом термомодернізації  фасаду будівлі закладу дошкільної освіти (ясла-садок) №21 «Пролісок» по вул. М. Леонтовича, 12 в м. Коломиї (виготовлено проектно-кошторисну документацію та отримано позитивний висновок експертизи проектної документації);

       - реконструкція споруд дитячих павільйонів ЗДО №21 «Пролісок» по вул. М. Леонтовича, 12 (виготовлено проектно-кошторисну документацію, тривають будівельні роботи);

       - реконструкція міської амбулаторії по пл. Привокзальній, 13 в м. Коломиї (виготовлено проектно-кошторисну документацію та отримано позитивний висновок експертизи проектної документації, виконуються будівельні роботи).

       ІІІ. по капітальному ремонту об'єктів:

       - капітальний ремонт приміщення по пл. Привокзальній, 2а в м. Коломиї (виготовлено проектно-кошторисну документацію, частково виконано заплановані будівельні роботи);

       - капітальний ремонт даху амбулаторії по вул. Леонтовича, 26а в м. Коломиї (виготовлено проектно-кошторисну документацію та отримано позитивний висновок експертизи проектної документації);

       - капiтальний ремонт нежитлового примiщення по вул. Валовiй, 10 в м. Коломиї (виготовлено проектно-кошторисну документацію, тривають будівельні роботи);

       - капітальний ремонт нежитлового приміщення по вул. Шевченка, 21 в м. Коломиї (виготовлено проектно-кошторисну документацію, тривають будівельні роботи);

       - капітальний ремонт адміністративної будівлі по вул. Українській, 28 в селі Саджавка Коломийської міської ОТГ;

       - капітальний ремонт фасаду будинку №25 по вул. Чорновола у м. Коломиї (виготовлено проектно-кошторисну документацію);

       - капітальний ремонт (гідроізоляція фундаменту) підвального приміщення по вул.Шевченка, 21 в м. Коломиї (виготовлено проектно-кошторисну документацію, тривають будівельні роботи).

У рамках Програми «Громадський бюджет» у 2019 році буде реалізовано 6 проектів, які пройшли конкурсний відбір а саме:

- капітальний ремонт (встановлення) стаціонарних бетонних тенісних та шахових столів у відпочинкових зонах та житлових масивах міста (1. Парк Шевченка (р-н футбольного поля); 2. Шевченківське озеро (р-н футбольного поля); 3. Міст через р. Прут (р-н волейбольного майданчику); 4. Студенстський сквер; 5. Міське озеро (зона відпочинку); 6. вул.Мазепи, 248 (футбольний майданчик); 7. вул. С.Стрільців, 25 (р-н Ткацького озера); 8. вул. Довбуша, 117-119; 9. вул. Леонтовича; 10. територія біля ліцею №5);

- капітальний ремонт вул. Палія, облаштування тротуарів, розширення зони паркування по вул. Палія, 26-30 в м. Коломиї;

- капітальний ремонт міжбудинкового проїзду до дворової території по вул. Заньковецької в м. Коломиї;

- капітальний ремонт території двору (прибудинкова територія по вул. Шкрумеляка, 38, 36А та Бандери, 17, 15) в м. Коломиї;

- капітальний ремонт тротуару по вул. Лисенка в м. Коломиї;

- капітальний ремонт міжквартального проїзду Валова-Коновальця (перехрестя вулиць Валова буд.19 - Коновальця буд. 21) в м. Коломиї.


       КП «Госпрозрахункове проектно-виробниче архітектурно-планувальне бюро» здійснює діяльність з розробки:

       - ескізів із намірів забудови індивідуальних житлових будинків та господарських будівель (як реконструкції, так і нове будівництво);

       - робочих проектів на багатоквартирні будинки, торгово-офісні будівлі та іншого призначення нежитлові приміщення, а також надаються авторські нагляди на ці будівлі;

       - ескізів намірів забудови тимчасових споруд, сітілайтів та реклам;        - детальних планів території; пофарбування та опоряджень фасадів.

       За 9 місяців 2019 року виконано: 57 ескізів намірів забудови, 23 робочі проекти, 3 детальні плани територій, 4 тимчасові споруди.


14. ЗЕМЕЛЬНІ ВІДНОСИНИ


Станом на 18.10.2019 року надійшло для розгляду 984 заяви, що стосуються земельних відносин.

Протягом 2019 року надійшло 52 заяви на виділення земельних ділянок під індивідуальне житлове будівництво.

За 10 місяців  2019 року підготовлено та винесено на розгляд сесії міської ради 380 проектів рішень, в яких розглянуто 811 заяв щодо регулювання земельних відносин на території міста та Коломийської ОТГ.

До Коломийської міської ради протягом звітного періоду надійшло 48 звернень від учасників АТО та членів їх сімей щодо виділення земельних ділянок на території міста.

Станом 18.10.2019 до Коломийської міської ради надійшло 714 звернень від учасників АТО та членів їх сімей щодо виділення земельних ділянок на території міста. Станом на сьогодні виділено 548 ділянок орієнтовною площею 39,000 га. У черзі на отримання перебувають 166 учасників АТО та членів їх сімей (57 з них не зареєстровані на території міста).

З січня 2019 року по жовтень 2019 року Коломийською міською радою продано 13 земельних ділянок комунальної власності міста на загальну суму 5843136,2 грн., з них 9 земельних ділянок реалізовано шляхом проведення земельних торгів на загальну суму 5208999,2 грн. Інші 4 земельні ділянки продано шляхом викупу їх орендарями на загальну суму 634 137,00 грн.

За звітний період укладено 97 договорів оренди земельних ділянок, у тому числі 6 договорів щодо поновлення терміну оренди землі на новий строк та 11 договорів щодо внесення змін до існуючих договорів оренди землі, 2 договори оренди землі укладенні за результатами проведення земельних торгів з продажу права оренди земельних ділянок. Загальна сума орендної плати від укладених у 2019 році договорів оренди землі становить 1698687,04 грн.


15. ЦИВІЛЬНИЙ ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ


У сфері цивільного захисту забезпечено стале функціонування Коломийської міської ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Івано-Франківської області відповідно до Кодексу цивільного захисту України,  що засвідчило командно-штабне навчання, проведене Управлінням з питань цивільного захисту облдержадміністрації  25 вересня 2019 року.

       У міському матеріальному резерві закладено 36 найменувань  номенклатури  для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, що становить 74%.

Рішеннями виконкому міської ради з резервного фонду міського бюджету виділено 250 тис.грн. на проведення невідкладних запобіжних робіт на водогосподарському об’єкті «Дамба на р. Прут на ділянці м. Коломия – с.Воскресинці», 150 тис.грн. виділено міським жителям на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій (пожежі, зірваний дах оселі поривом вітру).

У навчально-методичний центр області згідно плану підготовки слухачів направлено на навчання 78 осіб., з них: 43 – за державним замовленням, 35 – на договірних умовах.

       За 9 місяців відповідно до плану-графіку проведення у 2019 році на території Коломийської міської ради спеціальних об’єктових навчань і тренувань з питань цивільного захисту проведено 15 навчань і тренувань, в яких взяли участь 4545 осіб.

       Спільно із засобами масової інформації проводиться профілактична робота з інформування населення щодо дотримання правил поведінки при пожежі, в інших надзвичайних ситуаціях, надаються рекомендації щодо попередження виникнення надзвичайних ситуацій, демонструються відеоролики «Служби 101», сюжети з місць пожеж, дорожньо-транспортних пригод. У друкованих засобах опубліковано 64 статті.

       Відповідно до Графіку перевірки технічного стану системи централізованого оповіщення керівного складу та населення у 2019 році забезпечена чітка робота системи циркулярного виклику «АТРИС».

       За 9 місяців 2019 року забезпечено роботу:

       - міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (проведено 8 засідань);

       - Ради безпеки життєдіяльності (проведено 3 засідання);

       - спостережної комісії  (проведено 2 засідання);

       - міської  комісії  з питань евакуації (проведено 3 засідання); 

       - міської  комісії з технічної інвентаризації захисних споруд (проведено 2 засідання).

       Забезпечено здійснення повноважень в галузі оборонної роботи відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

       Укладено Договори про шефські зв’язки і співробітництво Коломийської міської ради з військовими частинами А0742, А1267 Повітряних Сил Збройних Сил України, А4267, Коломийським об’єднаним міським військовим комісаріатом. 

       У засобах масової інформації проводиться роз’яснювальна робота щодо особливості організації мобілізаційних заходів, військово-патріотичних та культурно-виховних заходів, підготовки молоді до виконання військового обов’язку. У друкованих засобах опубліковано 60 статтей.

Забезпечено моніторинг реалізації положень Воєнної доктрини України, а саме: призов на військову службу, приписка, призов на військову службу за контрактом, підготовка юнаків до військової служби, проведення польового виходу та стрільби бойовими патронами, результати шефства над військовими частинами, урочисті проводи, паспортизація наявних поховань воїнів на меморіальних кладовищах, соціальний захист військовослужбовців та членів сімей загиблих, робота з військовими частинами та військкоматами.


16. ФУНКЦІОНУВАННЯ І РОЗВИТОК ОСВІТИ


У Коломийській міській об’єднаній територіальній громаді функціонує 18 закладів дошкільної освіти, 18 закладів загальної середньої освіти, 4 заклади позашкільної освіти.

Відповідно до потреб Коломийської міської об’єднаної територіальної громади сформована мережа закладів дошкільної освіти. Станом на 2 вересня 2019 року у закладах дошкільної освіти  функціонує 121 вікова група. У них виховується 2882 дитини віком від 2 до 6 років, що на 661 дитину більше від норми наповнюваності закладів дошкільної освіти. Проблема переповненості груп залишається відкритою майже у всіх закладах дошкільної освіти міста.

       Освітня робота в закладах дошкільної освіти організована відповідно до концептуальних положень Державного стандарту дошкільної освіти України – Базового компонента дошкільної освіти. Дошкільною освітою охоплено 100% дітей від 3 до 5 років, дітей 5-річного віку – 100%.

У 2019/2020 навчальному році в 347 класах закладів загальної середньої освіти навчається 8586 учнів. Середня наповнюваність класів становить 24,7 учнів. У порівнянні з минулим навчальним роком кількість учнів зросла на 246, а класів – на 7.

Другий рік поспіль заклади загальної середньої освіти впроваджують реформу «Нова українська школа» (далі – НУШ), особливістю якої є організація такого освітнього середовища, що сприятиме вільному розвитку творчої особистості дитини. З цією метою змінюються просторово-предметне оточення, програми та засоби навчання. Відповідно, урізноманітнюються варіанти організації простору у класі, використовуються нові робочі мобільні місця, які легко трансформувати для групової роботи. Планування і дизайн освітнього простору школи спрямовуються на розвиток дитини та мотивації її до навчання.

Для створення відповідного освітнього середовища тридцяти п’яти 1-х класів НУШ Коломийської міської об’єднаної територіальної громади закуплено:

- дидактичні матеріали на суму 453,420 тис.грн (310,8 тис.грн з державного бюджету та 142,620 тис.грн з місцевого бюджету);

- стінки для зберігання дидактичних матеріалів на суму 246,0 тис.грн з місцевого бюджету;

- шкільні парти та стільці на суму 2334,973 тис.грн (716,600 тис.грн з державного бюджету та 1618,373 тис.грн з місцевого бюджету);

- комп’ютерного обладнання на суму 353,9 тис.грн (247,7 тис.грн з державного бюджету та 106,2 тис.грн з місцевого бюджету);

- шкільні дошки на суму 127,740 тис.грн з місцевого бюджету;

- коврики-пазлики на суму 33,572 тис.грн з місцевого бюджету.

       Третій рік поспіль у Коломийському ліцеї №1 імені В.Стефаника та Коломийському ліцеї №9 продовжують впроваджувати науково-педагогічний проєкт «Інтелект України». У 2019/2020 навчальному році до впровадження даного проєкту приєднався Коломийський ліцей №5 імені Т.Г.Шевченка.

       У 2018/2019 навчальному році заклади загальної середньої освіти закінчили 312 випускники одинадцятих класів (з них 20 учнів нагороджені Золотими медалями і 18 учнів нагороджені Срібними медалями) та 784 випускники дев’ятих класів (92 учні отримали свідоцтво з відзнакою).

       Інклюзивна форма навчання у 2019/2020 навчальному році організована для 39 учнів загальної середньої освіти та для 11 дітей закладів дошкільної освіти, у 2018/2019 навчальному році – для 39 учнів загальної середньої освіти та 3 дітей закладів дошкільної освіти.

Індивідуальну форму навчання у 2019/2020 навчальному році організовано для 38 учнів, минулого навчального року – для 33 учнів.

Для забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини з особливими освітніми потребами, надання їм психолого-педагогічної допомоги та забезпечення системного кваліфікованого супроводження в місті Коломиї працює комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр Коломийської міської ради Івано-Франківської області».

Для покращення матеріально-технічної бази інклюзивно-ресурсного центру закуплено обладнання на суму 33,93 тис.грн. Впродовж 2018/2019 навчального року для 306 дітей проведено комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини, для 72 дітей проведено корекційно-розвиткові заняття.

Харчування учнів закладів загальної середньої освіти та вихованців дошкільної освіти з початку навчального року організовано відповідно до норм чинного законодавства. Безкоштовним харчуванням забезпечені діти пільгових категорій:

- діти, яким згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» гарантується пільгове харчування;

- діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

- з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

- з числа дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в спеціальних та/або інклюзивних класах (групах);

- дітей з інвалідністю;

- з числа дітей, батьки яких є учасниками Антитерористичної операції (АТО), Операції об’єднаних сил (ООС), учасниками бойових дій або загинули під час виконання службових обов’язків у зоні проведення АТО/ООС;

- з числа дітей працівників Міністерства внутрішніх справ та військовослужбовців Міністерства оборони України, які загинули при виконанні службових обов’язків;

- з числа дітей, які прибули на навчання у заклади загальної середньої освіти міста та приєднаних сільських територіальних громад із АР Крим та південно-східних областей України;

- з числа дітей, які отримують пенсію або соціальну допомогу у зв’язку з втратою годувальника;

- діти у закладі дошкільної освіти з санаторними групами, з малими і затухаючими формами туберкульозу та дітей, які потребують корекції фізичного або розумового розвитку у групах спеціального призначення;

- з числа дітей, які перебувають на обліку у службі у справах дітей як такі, що проживають у складних життєвих обставинах.

Вартість гарячого харчування для дітей віком від 3-х до 6-ти років в день становить 27 грн. та 22 грн. – для дітей віком до 3-х років.

У закладах загальної середньої освіти вартість одноразового гарячого харчування на одну дитину в день становить 17 грн.

Для належного відпочинку та оздоровлення дітей на базі закладів загальної середньої освіти міста було організовано роботу 14 пришкільних таборів з денним перебуванням та одноразовим харчуванням: 3 GoCamp (англомовних) (Коломийський ліцей №1 імені В. Стефаника, Коломийський ліцей №5 імені Т.Г.Шевченка, Коломийський ліцей №9), 8 спортивно-оздоровчих (Коломийський ліцей №2, Коломийський ліцей №3, Коломийський ліцей №4 імені Сергія Лисенка, Коломийський ліцей №5 імені Т.Г.Шевченка, Коломийська гімназія №7, Коломийський ліцей №8, Коломийська гімназія №10, Шепарівцівська гімназія), 1 англомовний (Коломийський ліцей №6 імені Героя України Тараса Сенюка), 2 математичних (Коломийський ліцей №6 імені Героя України Тараса Сенюка, Коломийський ліцей №9), 1 іноземних мов (Коломийський ліцей імені М.Грушевського). Всього оздоровлено 627 дітей.

       Стало традицією завершувати навчальний рік урочистостями з нагоди нагородження переможців і призерів обласних, Всеукраїнських учнівських олімпіад, конкурсів та змагань. Так, 29 травня 2019 року у Коломийському міському палаці культури «Народний дім» відбулося загальноміське свято обдарованої молоді «Ми - таланти твої, Коломиє!». 

Всього у 2018-2019 навчальному році в ІІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад взяли участь 106 учнів та здобули 63 призових місць. З них 14 учнів здобули по дві та більше перемог. Кількість учителів, що підготували по 2-3 переможці ІІІ етапу цьогоріч - 11.

Обдаровані діти нашого міста традиційно беруть активну участь у різноманітних конкурсах. Особливо важливе місце серед них посідає Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика та Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Т.Шевченка.

У місті працює 4 заклади позашкільної освіти, в 138 гуртках яких займаються 1636 учнів. Навчання відбувається за напрямками: гуманітарно-естетичним, технічно-ужитковим, туристично-краєзнавчим, військово-патріотичним, науково-технічним, еколого-натуралістичним та художньо-естетичним. Аналізуючи роботу цих закладів за навчальний рік, слід сказати, що керівники гуртків досягли високих досягнень на різноманітних конкурсах, змаганнях. Коломийський будинок дитячої та юнацької творчості має на обласному рівні - 5 перемог, на всеукраїнському рівні – 2 перемоги, Коломийський навчально-виробничий центр творчості учнівської молоді на обласному рівні – 3 перемоги, на всеукраїнському рівні – 12 перемог, Коломийська станція юних туристів на обласних змаганнях – 1 перемога.

У 2019 році колективам Коломийського будинку дитячої та юнацької творчості присвоєно почесні звання:

- оркестру духових інструментів (керівник Шепетюк М.І.) присвоєно почесне звання «Зразковий художній колектив»;

- ансамблю бальних танців «Грація» (керівник Почемсана У.Б.) присвоєно почесне звання «Народний художній колектив»;

- ансамблю народних танців «Дивограй» (керівник Чаленко Н.М.) присвоєно почесне звання «Народний художній колектив».

Особлива увагу приділяється зміцненню та збереженню матеріально-технічної бази закладів освіти, що сприяє поліпшенню умов надання освітніх послуг.

Усі заклади освіти виконали поточні ремонти, провели роботи з підготовки приміщень (відремонтовано 246 класів та навчальних кабінетів, проведено поточні ремонти в 6 спортзалах та 8 їдальнях), інженерних мереж і споруд до сталої роботи в новому навчальному році та в осінньо - зимовий період.

Проводячи роботу з енергозбереження в Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 14 «Світанок», замінено дерев`яні вікна на металопластикові загальною площею 88 м.кв. на суму 252000 грн.

У закладах освіти проведені ремонти приміщень, спортивних споруд, дитячих майданчиків. Зокрема, у:

- Коломийському ліцеї № 1 імені В.Стефаника проведено ремонт актової зали, кабінету фізики;

- Коломийському ліцеї № 2 капітально відремонтовано 3 класи де навчатимуться учні перших класів;

- Коломийському ліцеї № 3 виконано роботи по ремонту санвузла;

- Коломийському ліцеї № 4 імені Сергія Лисенка за рахунок субвенції з обласного бюджету улаштовано бруківку площею 363 м.кв. на суму 249878 грн.;

- Коломийському ліцеї № 5 імені Т.Г.Шевченка відкрито медіатеку (256390 грн з місцевого бюджету) та ресурсну кімнату (145415 грн з місцевого бюджету), проведено ремонт санвузла для учнів початкової школи, виконано роботи по ремонту покрівлі на суму 118523 грн.;

- Коломийському ліцеї № 6 імені Героя України Тараса Сенюка відремонтовано басейн, проведено ремонт 4 сходових кліток на суму 170865 грн.;

- Коломийській гімназії № 7 проведено ремонт спортзалу, коридору 1 поверху;

- Коломийському ліцеї № 8 відремонтовано 3 класи для учнів початкової школи, кабінет психолога;

- Коломийському ліцеї № 9 виконано роботи по ремонту спортзалу, майстерень, коридорів;

- Коломийській гімназії № 10 проведено ремонт кабінету психолога. Виконано поточні ремонти в слюсарній та столярній майстернях;

- Коломийському ліцеї імені М.Грушевського завершено роботи по ремонту їдальні, спортзалу;

- Саджавському ліцеї проведено ремонт спортзалу, бібліотеки, комп’ютерного класу;

- Воскресинцівському ліцеї за рахунок субвенції з обласного бюджету проведено капітальний ремонт системи опалення на суму 100000 грн.;

- Шепарівцівській гімназії проведено поточні ремонти приміщень;

- Товмачицькому ліцеї проведено поточні ремонти приміщень;

- Іванівецькому НВК «Загальноосвітня школа I-III ступенів-дошкільний навчальний заклад» проведено поточні ремонти приміщень спортзалу, їдальні.

Певну роботу з підготовки до нового навчального року провели заклади дошкільної освіти. За літній період практично всі заклади дошкільної освіти провели ремонти приміщень, спалень, ігрових кімнат, харчоблоків, спортивних та актових залів. Зокрема, у:

- Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу № 2 «Дударик» в групах № 2 «Колобок», № 8 «Колосок», № 11 «Зіронька» облицьовано стіни та підлоги плиткою загальною площею 53 м.кв.;

- Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 3 «Берізка» в групах № 1 «Вишенька», № 2 «Червона шапочка», № 3 «Калинка», № 5 «Ромашка» проведено ремонт санвузлів, облицьовано стіни та підлогу плиткою загальною площею 190 м.кв., замінено підлогу тіньового навісу групи «Вишенька», виготовлено 2 пісочниці в групі № 3 «Калинка», групі № 7 «Метелик»;

- Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 5 «Барвінок» в групах № 2 «Метелики», № 5 «Сонечко» туалетні кімнати облицьовано плиткою  загальною площею 84 м.кв., проведено поточні ремонти приміщень в групах № 3 «Бджілка», № 4 «Ромашка», № 7 «Дзвіночки»;

- Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 7 «Росинка» в групі № 2 «Метелик» санвузол облицьовано плиткою площею 22 м.кв., установлено 3 умивальники та 3 дитячих унітази;

- Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 9 «Веселка» облицьовано стіни та підлогу плиткою в харчоблоці площею 7 м.кв., проведено поточні ремонти в групах;

- Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 11 «Сонечко» проведено поточні ремонти в групах;

- Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 14 «Світанок» в групах № 1 «Сонечко», № 4 «Бджілка», № 6 «Калинка» замінено 9 мийок, 9 кранів-змішувачів, облицьовано стіни та підлогу плиткою площею 21,6 м.кв., замінено огорожу території закладу площею 62 м. кв.;

- Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 16 «Орлятко» проведено поточний ремонт системи опалення, замінено підлогу в групі «Подоляночка» площею 72 м.кв.;

- Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 17 «Калинка» проведено ремонт харчоблоку, спортзалу, в групах № 1, № 2, № 3, № 9 проведено поточний ремонт приміщень;

- Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 18 «Ластівка» в групах № 2 «Квіточка», № 3 «Розумники» замінено мийки в кухонних блоках, проведено ремонт системи водовідведення;

- Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 19 «Ромашка» виконано ремонт харчоблоку на суму 299086 грн. В групах № 4 «Калинка», № 10 «Бджілка» проведено ремонт санвузлів з заміною облицювальної плитки площею 37 м.кв.

- Коломийському НВК «Дошкільний навчальний заклад-загальноосвітній навчальний заклад I ст. № 20 «Світлячок» проведено ремонт бетонних сходів в групах № 2, № 5, № 8, виконано роботи по поточному ремонту приміщень, санвузла в групі № 2. Замінено дверні блоки в групах № 2, № 8;

- Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 21 «Пролісок»  відремонтовано приміщення  груп № 1, «Рукавичка» № 8 «Метелик». У санвузлах замінено облицювальну плитку площею 90 м.кв.;

- Воскресинцівському закладі дошкільної освіти (дитячий садок) «Світанок» проведено поточні ремонти приміщень;

- Саджавському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) «Дударик» проведено поточні ремонти в групах «Дзвіночок», «Ромашка», «Малятко», «Калинка»;

- Товмачицькому закладі дошкільної освіти (дитячий садок) «Теремок» проведено поточний ремонт приміщень;

- Шепарівцівському закладі дошкільної освіти (дитячий садок) «Лісовичок» проведено поточний ремонт приміщень.

Значну роботу у підготовці до нового навчального року провели позашкільні заклади: проведено поточні ремонти станції юних туристів, будинку дитячої та юнацької творчості.

Для покращення матеріально-технічної бази закладів освіти придбано:

- холодильники – 5шт. на суму 47280 грн.;

- пральні машини – 3 шт. на суму 40980 грн.;

- тістомісильні машини -3 шт. на суму 65580 грн.;

- м’ясорубки -2 шт. на суму 14200 грн.;

- музичну апаратуру на суму 54800 грн.;

- спортивний інвентар на суму 35925 грн.

Залишається невирішеною проблема будівництва їдальні та спортивного залу Коломийського ліцею імені М.Грушевського.

Виконання приписів відділу Коломийського МРВ УДСНС в Івано-Франківській області (просочення дерев`яних конструкцій дахів від загорання, встановлення пожежної сигналізації) ускладнюються за відсутності бюджетних коштів.


17. КУЛЬТУРНО-МИСТЕЦЬКЕ ЖИТТЯ МІСТА


Належні умови функціонування закладів культури, тісну взаємодію всіх зацікавлених відомств, громадських і релігійних організацій у вирішенні завдань розвитку культури, популяризацію та примноження мистецьких цінностей, задоволення духовних культурних потреб населення й організацію його дозвілля, підтримку талановитої молоді забезпечує управління культури міської ради.

Мережа закладів, підпорядкованих управлінню культури, у 2019 році збільшилася на десять установ, що знаходяться у приєднаних до територіальної громади міста Коломиї селах, і в цілому налічує 22 одиниці, а саме: 6 клубних закладів, 3 початкові мистецькі школи, музей історії міста Коломиї, 12 бібліотек. Кількість працівників у галузі культури становить 289 осіб.

За звітний період проведено 571 культурно-мистецький захід. Особлива увага приділялася заходам національно-патріотичного напрямку: день народження провідника ОУН Степана Бандери, Дні Соборності, пам’яті загиблих під Крутами, Героїв Небесної Сотні, Героїв України, Захисника України, Гідності і Свободи, річниці створення УПА та ЗУНР.

Урочисто відзначено в місті знакові ювілейні дати: 100-річчя проголошення Акту злуки УНР І ЗУНР, 90-річчя створення ОУН, 30-річчя створення Народного Руху за перебудову, 80-річчя проголошення самостійності Карпатської України, 20-річчя заснування хору «Світло тавору» Катедрального Собору Преображення Христового УГКЦ, 75-річчя примусової депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя, Любачівщини, Бойківщини. На вшанування наших героїв 14 жовтня біля військової частини 10-ої окремої гірсько-штурмової бригади  відкрито пам’ятний меморіал загиблим українським воїнам «Кожному поколінню – своя війна».

У рамках святкування Дня міста нагороджено Почесних громадян міста Коломиї 2019 року, якими стали: заслужений працівник освіти України, директор Коломийського педагогічного коледжу Івано-Франківської обласної ради Валерій Ковтун, Коломийський міський голова другого демократичного скликання дипломат Ігор Довганюк, директор ДЮСШ №1 Іван Лопачак (посмертно). Літературною премією ім.Т.Мельничука нагороджено журналіста, краєзнавця Василя Нагірного за книжку «Дім на кляшторному узвозі».

Окрасою культурно-мистецького життя міста стали фольклорні фестивалі: «Писанка», «Покутські витоки», «Покутські джерела». Найвизначнішим масовим фольклорним фестивалем в місті став XII Всеукраїнський фестиваль «Писанка», який відкрив Міністр культури України Євген Нищук.

Успішно відбувся IV-ий Всеукраїнський відкритий фестиваль народної хореографії «Покутські витоки». Відкривали фестиваль Міністр культури України Євген Нищук та дружина 5-го президента України, голова благодійного фонду Порошенка – Марина Порошенко. Фестиваль об’єднав танцюристів з різних регіонів України. Всього у фестивалі взяли участь 20 хореографічних колективів Львівської, Чернівецької Івано-Франківської областей.

Цьогоріч Коломия приймала Х обласний відкритий покутський фестиваль аматорського мистецтва «Покутські джерела».

За підтримки Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна в Коломиї відбулася презентація Міжнародного соціального проекту «Книга добра».

На ХI Всеукраїнський театральний фестиваль «Коломийські представлення» до Коломиї приїхало 14 театральних труп з Рівненської, Полтавської, Київської, Чернівецької, Житомирської, Миколаївської, Донецької, Черкаської та Закарпатської областей України.

Уже вдруге Коломия приймала Міжнародний фестиваль драматургії та витончених мистецтв «Апмлуа», організаторами якого є Міністерство культури України, Національна спілка театральних діячів України, Продюсерський центр «Амплуа».

З великим успіхом в Коломиї відбулися два фестивалі духовної пісні: «Піснеспіви душі», проведений спільно з Коломийською єпархією ПЦУ та «Все упованіє моє на тебе, мати, возлагаю» проведений з Коломийською єпархією УГКЦ.

Важливі ювілейні дати урочисто відзначено спільно з громадами приєднаних сіл: 640 років першої літописної згадки про село Саджавка та 30-річчя підняття першого національного синьо-жовтого прапора на Прикарпатті у селі Воскресинці.

Центральним осередком культурно-мистецького життя міста є міський палац культури «Народний дім», у якому зосереджено змістовне дозвілля, створюються сприятливі умови для творчого, інтелектуального і духовного розвитку мешканців міста. Проводиться активна робота з розвитку та збереження національної культурної спадщини, духовного відродження, правового, патріотичного, естетичного виховання серед жителів міста, підтримки і розвитку аматорського мистецтва, організовують культурно-масові заходи міста, конкурси, фестивалі різних жанрів. Дозвілля коломиянам забезпечують 20 клубних формувань, в яких займається 450 учасників, з них 10 дитячих колективів, в яких займається 245 дітей.

При міському палаці культури «Народний дім» працюють 10 колективів з почесним званням «народний» та 3 муніципальні колективи, які примножують культурну спадщину міста Коломиї.

За звітний період колективи виступали на обласних, Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах і фестивалях. Народний аматорський ансамбль танцю «Сварга» отримав призове друге місце на Міжнародному фестивалі-конкурсі «Слов’янський танець» м. Варна (Болгарія). Учасники народного аматорського театру поезії «Орфей» з обласного конкурсу читців ім.Тараса Шевченка привезли до Коломиї високі нагороди. Єдиним представником від Івано-Франківської області на фестивалі української культури «Велспілське літо» у м. Велспілс (Латвія) був народний аматорський вокальний ансамбль «Серпанок». Учні вокально-естрадної студії «Star Dream» здобули шість призових місць на 12-му Міжнародному фестивалі «Orpheus in Italy» (Італія). 

У «Народному домі» протягом звітного періоду відбувалися благодійні концерті де зібрано кошти на лікування поранених військовослужбовців, учасників їхніх родин, на допомогу дітям військовослужбовців, дітям-сиротам, важкохворим дітям.

Робота музею історії міста Коломиї насичена цікавим культурно-просвітницьким життям. Основними напрямками діяльності музею є культурно-освітня, науково-дослідна, збирацька експозиційна, фондова, пам’ятно-охоронна робота. Впродовж року музей відвідало 16,5 тис.осіб, проведено 22 виставки, 815 екскурсій, 25 масових заходів.

Знаковими подіями у музеї стали відвідини голови Українського інституту національної пам’яті  Володимира В’ятровича, Генерального консула України в Мюнхені Юрія Ярмілка, журналіста Вахтанга Кіпіані з презентацією книжки «Справа Василя Стуса», члена Київського товариства філателістів Олександра Канівця з пересувною філателічною виставкою до 100-річчя Української революції, творчої групи фільму «Позитивний Бандерас» з презентацією стрічки, відбувся творчий звіт учнів Львівської музичної школи №6.


Початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади міста були і залишаються головними осередками культурно-естетичного виховання, сприяють розвитку загальної музичної культури молодого покоління. Навчально-виховний процес у школах забезпечують 115 викладачів і навчається 865 учнів.

Школа

Кількість учнів

Кількість викладачів

Кількість перемог

Кількість випускників

Продовжили навчання

Дитяча музична школа №1

490

71

52

58

9

Дитяча музична школа №2

220

35

25

20

4

Дитяча художня школа

155

9

20

22

11

Всього:

865

115

97

100

24

Пільгові категорії дітей звільнені від оплати за навчання: діти з інвалідністю, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти-чорнобильці, діти Героїв «Небесної Сотні», діти, батьки яких загинули в зоні АТО, або є учасниками АТО, діти з малозабезпечених сімей.

Для стимулювання творчого зростання, підвищення рівня виконавської майстерності учнів в музичних школах проводяться конкурси: «Crescendo classic» (ДМШ№1 ім.А.Кос-Анатольського), «Cantabile art» (ДМШ №2 Г.Грабець). Гордістю міста є єдиний в області симфонічний оркестр під орудою заслуженого працівника культури України Богдана Іванчука.

Сьогодні в ОТГ Коломийської міської ради функціонує 12 бібліотек, де працює 36 бібліотекарів. Серед них: 4 бібліотеки для дорослих, 2 – для дітей, 1 – для юнацтва, 5 сільських бібліотек. За звітний період бібліотеками проведено 410 масових  заходів.

Релігійна мережа в Коломийській об’єднаній територіальній громаді представлена десятьма віросповідними напрямами, в межах яких діє 46 релігійних громад, 2 єпархіальні управління – Коломийська єпархія УГКЦ та Коломийська єпархія ПЦУ.

Українська Греко-Католицька Церква представлена в Коломийській об’єднаній територіальній громаді єпархіальним управлінням – Коломийською єпархією (очолює єпископ Василь Івасюк) та 21 релігійною громадою (близько 18 тис. віруючих).

Другою за чисельності віруючих є Українська Православна Церква (Православна Церква України), до якої ввійшли Коломийська єпархія (очолює єпископ Юліан Гатала) та 11 релігійних громад (близько 12 тис. віруючих).

Римо-католицька церкви в Україні (РКЦ) представлена в місті Коломиї парафією святого Ігнатія Лойоли та релігійною громадою «Божої матері Помічниці Вірним» (до 250 віруючих).

Інші релігійні громади міста Коломиї:

- релігійна громада Свідків Єгови;

- релігійна організація Євангельських Християн-Баптистів;

- релігійна громада християн Віри Євангельської "Вифлеєм";

- релігійна громада помісної церкви християн Віри Євангельської "Віфанія";

- релігійна громада церкви "Ранкова Зоря" християн Віри Євангельської;

-єврейська релігійна громада іудейського ортодоксального віросповідання;

- релігійна громада церкви Адвентистів Сьомого Дня;

- релігійна громада церкви Християн Адвентистів Сьомого Дня.

Духовенство Коломийської єпархії УГКЦ та Коломийської єпархії ПЦУ постійно брало участь у проведенні міських заходів та у спільних богослужіннях під час проведення релігійних, державних та професійних свят,  проводили вже традиційні духовні фестивалі.

У м. Коломиї проводиться робота з питань збереження і охорони об’єктів культурної спадщини. Уже півтори року при управлінні культури працює сектор з питань охорони культурної спадщини. Нерухома культурна спадщина м. Коломиї включає об’єкти археології, історії, архітектури та містобудування, які входять в перелік пам’яток культурної спадщини України.

Сьогодні на території м. Коломиї, з врахуванням об’єднаних територіальних громад, розташовані архітектурні об’єкти, які перебувають на державному обліку:        

- дві пам’ятки архітектури національного значення;

- тридцять вісім пам’яток архітектури місцевого значення;

- одна пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення;

- три пам’ятки археології місцевого значення;

- п’ятнадцять пам’ятників, дванадцять пам’ятків історії та дев’яносто вісім  меморіальних таблиць.

Згідно вимог Закону України “Про охорону культурної спадщини,” постанови Кабінету міністрів України від 26.07.2001 №878 «Про затвердження Списку історичних населених місць України» територія міста Коломиї внесена до Списку історичних населених місць України. Розроблено і затверджено історико-архітектурний опорний план  визначення меж історичного ареалу зони охорони пам’яток  м. Коломиї.

Підготовлено і передано охоронні договори на пам’ятки культурної спадщини національного значення: Церква і Дзвінниця Благовіщення Пречистої Діви Марії 1587 р. по вул. Карпатська, 2 для реєстрації в Міністерстві культури України.


18. ПЕРВИННА МЕДИКО-САНІТАРНА ДОПОМОГА НАСЕЛЕННЮ


Коломийський міський центр первинної медико-санітарної допомоги працює в складі дев’яти амбулаторій загальної практики сімейної медицини та двох фельдшерсько-акушерських пунктів, де працюють 21 лікар ЗП-СМ, 16 лікарів-терапевтів, 14 лікарів-педіатрів, 103 спеціалісти середнього медичного персоналу.

У 2019 році Коломийський міський центр ПМСД став одним із 15-ти Центрів передового досвіду в Україні, які беруть участь у грантовій програмі проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» «Розбудова комунальних закладів ПМД як центрів передового досвіду». Це дало можливість протягом 2019 року отримувати фінансову, технічну та експертну підтримку. Також у щоденну лікарську практику впроваджуються міжнародні протоколи, зокрема, фінські настанови DUODECIM.

Протягом 9 місяців 2019 року табельне оснащення амбулаторій поповнено медичним обладнанням, медичним інструментарієм та розхідним матеріалом на загальну суму – 406 822,00 грн.

Демографічна ситуація за 9 місяців 2019 року: народилось 426 дітей, (7,9 на 1000 нас.), померло 645 людей (12,0 на 1000 нас.). Природній приріст населення 9 місяців 2019 року - 219. Лікарями міського центру ПМСД проведено всього 129342 відвідування до жителів міста Коломиї, в тому числі дорослих – 75300, дітей - 54042; відповідно число відвідувань на одного жителя становить 2,4. Загальна захворюваність на туберкульоз залишається на рівні показника минулого року. Туберкулінодіагностика проведена 1538 дітям.

Станом на 01.10.2019 року Коломийський міський центр ПМСД забезпечений достатньою кількістю всіх необхідних імунобіологічних препаратів для проведення профілактичних щеплень дорослому та дитячому населенню міста згідно Календаря профщеплень. Слід зазначити, що збільшився контингент вакцинації проти кору контактних осіб, та осіб з групи ризику, кількість яких за 9 місяців становить 345 особи.

Протягом 9-ти місяців 2019р. з місцевого бюджету виділено кошти на відшкодування вартості часткової потреби медикаментів для мешканців міста Коломиї згідно Постанови КМУ №1303, забезпечено відшкодування вартості часткової потреби медикаментів для сімей учасників АТО, закуплено тест-смужок, голок для індивідуальних глюкометрів, інсулінових шприців для дітей, хворих на цукровий діабет, закуплено спеціальні продукти харчування, збагачені поживними речовинами (МД-мил ФКУ-3) для дітей міста Коломиї хворих на фенілкетонурію, забезпечено відшкодування вартості часткової потреби онкологічно хворих міста Коломиї в гігієнічних засобах (калоприймачах) та наркотичних середниках, забезпечено закупівлю імунобіологічних препаратів за епідемічними показами, а саме: вакцини для профілактики сказу, придбано туберкулін для проведення туберкулінодіагностики дитячому населенню міста Коломиї.

Фінансування Коломийського міського центру ПМСД протягом 9 місяців 2019 року здійснювалось за рахунок НСЗУ, а також отриманого грантового проекту. За 9 місяців 2019 року, згідно звітів про обсяг медичних послуг, пов’язаних з медичною допомогою, перераховано 23 794 531,49 грн., що дало змогу значно підвищити заробітну плату працівників Центру та покращити матеріально-технічне оснащення установи. За рахунок коштів НСЗУ та за підтримки міського бюджету у 2019 році вдалось здійснити ремонт амбулаторії ЗП-СМ №1 та відкрити нове приміщення для амбулаторій ЗП-СМ № 5,6 по вул. Привокзальна, 13.

Центр регулярно проводить заходи з популяризації здорового способу життя для населення: дитячий велопробіг, виїзд лікарів на підприємства та громадські місця для проведення діагностичних обстежень, проведення тренінгів з ефективного консультування з питань вакцинації для медичних працівників та працівників освітніх закладів Івано-Франківської області. Установа протягом трьох років здійснює постійний медичний супровід усіх загальноміських, державних свят медичною бригадою із санітарним автомобілем.


19. ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА І СПОРТ


       Коломия впродовж багатьох років посідає друге місце в категорії спорту вищих досягнень в межах Івано-Франківської області.

       Другий рік поспіль здійснюється виплата стипендій Коломийської міської ради кращим спортсменам м. Коломиї. У 2019 році стипендію отримують 24 спортсмени.

       Футбол є найпопулярнішим видом спорту в місті. Футбольний клуб «Покуття»-Коломия успішно виступає в чемпіонаті України серед аматорів та, одночасно, є одним з лідерів чемпіонату Івано-Франківської області з футболу. Стабільно високі результати команди протягом багатьох останніх років вдається забезпечувати завдяки співпраці клубу з міською радою, меценатами та основними партнерами: БФ «Покуття» та компанією «ЛЕОНІ Ваерінг Системз».

       Пауерліфтинг у Коломиї, як завжди, тішить своїми результатами: Ігор Голіней став чемпіоном світу з пауерліфтингу, Дмитро Голіней став срібним призером Чемпіонату Європи серед юнаків з пауерліфтингу, Ростислав Баб’юк став бронзовим призером Чемпіонату Європи з пауерліфтингу, Інна Оробець здобула бронзу на чемпіонаті Європи з пауерліфтингу серед жінок.

Денис Сагалюк здобув срібло на Чемпіонаті світу з вільної боротьби серед кадетів. Тетяна Харащук стала чемпіонкою України з бігу з дистанції на 400 м., також учасницею юніорського Європейського фестивалю в Баку.

Відділом молоді та спорту міської ради проведено 39 спортивних заходів різних рівнів, серед них низка змагань всеукраїнського рівня з наступних видів спорту: важкої атлетики, легкої атлетики, боксу, пауерліфтингу, вільної боротьби. Так само проведено змагання обласного значення з таких видів спорту, як пауерліфтинг, важка атлетика, бокс, футбол, шахи, теніс, легка атлетика.

       Серед міських спортивно-масових заходів було організовано змагання в рамках Кубка міського голови з наступних видів спорту: легка атлетика, волейбол, футбол, міні футбол, баскетбол, шахи, теніс, гімнастика, дзюдо, футзал.

       У Комплексній дитячо-юнацькій спортивній школі м. Коломиї займаються спортом 1107 дітей. Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа користується спортивною базою загальноосвітніх шкіл на безоплатній основі.

Розподіл коштів проводиться згідно міської програми «Розвиток фізичної культури, спорту та спортивних споруд» в м. Коломиї на 2017-2020 роки, міської програми «Розвитку футболу в м.Коломиї на 2015-2019 роки» та відповідно до річного календаря. 

       У 2019 році з бюджету розвитку для проведення капітальних ремонтів спортивних споруд використано коштів на загальну суму 691 576 грн., а саме:

       - капітальний ремонт вбиральні на стадіоні «Юність» по вул.П етлюри,11а - 393 946  грн.;

       - капітальний ремонт даху трибуни на стадіоні «Юність» по вул. Петлюри,11а. – 197 630 грн.;

       - капітальний ремонт спортивного майданчика з синтетичним покриттям по вул. О. Кобилянської, 8а на суму 100 000 грн.;

       Крім того, проведені поточні ремонти спортивних споруд на загальну суму 247 404 грн.

       З міського бюджету у 2019 році на закупівлю спортивного інвентарю (бар’єри тренувальні, списи, інвентар для силових вправ, спортивний одяг, інвентар для настільного тенісу, м’ячі, медболи) використано коштів на загальну суму 290 000 грн.


20. СПІВПРАЦЯ З МОЛОДДЮ


У місті діє міська прогама «Молодь Коломиї» на 2017-2020 роки. На її реалізацію у 2019 році виділено 200 тис. грн.

Відповідно до стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки, затвердженої Указом Президента України від 13 жовтня 2015 року №580/2015 пріорітетними напрямками у співпраці з молоддю визначено громадянсько-патріотичне, військово-патріотичне та духовно-моральне виховання. Проведено низку заходів у цьому напрямку: огляд-конкурс стройової пісні серед студентської молоді до Дня Захисника України, Студентський турнір з лазертагу пам’яті Любомира Пащака та акція «Запали свічку пам’яті».

При відділі молоді та спорту функціонує Молодіжна рада, яка складається з 25-ти осіб, серед яких є представники органів студентського самоврядування усіх закладів вищої освіти міста та молоді громадські активісти Коломийської міської об’єднаної територіальної громади. Члени Молодіжної ради залучаються для організації та проведення загальноміських заходів. З ініціативи Молодіжної ради проводиться безліч навчальних, розважальних, благодійних та екологічних акцій і проектів.

Відділ молоді та спорту міської ради і Молодіжна рада тісно співпрацюють з ГО «Коломийський біговий клуб». Таким чином проведено забіг на 5 км. з нагоди відзначення «Run Day» у Коломиї. А також у жовтні організовано забіг на 10 км. «Коломийська десятка».

Важливою формою роботи з молоддю є проведення конференцій, круглих столів та інтелектуальних змагань: «Що? Де? Коли?», «Young and clever», «Esquiz», інтелектуальні квести та вікторини.

Спільно з ГО «ЕкоГвалт» організовано захід про практики сортування та зменшення кількості відходів «EcoDay».

У рамках міської Програми «Майбутнє України» Коломийської станиці Пласт на 2019-2022 роки організовано святкування річниці пластової присяги, відкриття пластового року, спартакіади, теренові ігри, поїздки та наметові табори.

Триває співпраця з кабінетом «Довіра» Коломийської ЦРЛ. Таким чином проведено дві вуличні акції: «Молодь проти СНІДу» з роздатковим матеріалом та можливістю пройти швидке тестування на «ВІЛ».

У грудні відбувся відкритий «Кубок Гумору Коломиї». У ньому взяли участь команди з Коломиї, Львова та Чернівців. Учасники отримали багато подарунків, а переможці – Коломийський медичний коледж – сертифікат на 10 000 грн.

Одним із пріоритетних напрямків роботи Молодіжної ради і відділу є благодійність. Є тісна співпраця з ГО «Коник Хелп». Традиційно організовується різдвяний доброчинний Вертеп.

Міська рада підтримує талановиту та обдаровану молодь. Так, цьогоріч надано фінансову підтримку комедійному колективу «Дикі Гуцули» для участі у відбірковому фестивалі «Ліга Сміху». Також за сприяння міської ради відбувся конкурс «Княгиня Покуття 2019». Спільно з командою брейк-дансу «Advanced Academy» організовано низку змагань всеукраїнського і міжнародного рівня.


21. ВІДПОЧИНОК ТА ОЗДОРОВЛЕННЯ ДІТЕЙ


На виконання Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» та з метою забезпечення повноцінного відпочинку, оздоровлення, лікування дітей у літній період в місті Коломиї діє міська Програма з оздоровлення та відпочинку дітей на 2017-2020 роки.

Згідно статистичних даних, станом на 01.01.2019 року на території Коломийської міської ОТГ проживає 8340 дітей шкільного віку, з них 3374 дитини пільгових категорій. Послугами відпочинку та оздоровлення забезпечено 1027 дітей шкільного віку, із них 207 дітей охоплені оздоровленням та 820 дітей послугами відпочинку.

З міського бюджету на 2019 рік виділено фінансування на оздоровлення та відпочинок дітей у сумі 700 тис. грн. З них: 450 тис. грн. – на придбання путівок для дітей пільгових категорій; 150 тис. грн. – на організацію пришкільних таборів; 67 тис. грн. – на організацію наметових таборів Коломийської станиці НСОУ «Пласт» та 50 тис. грн. – на проведення спортивно-відпочинкового табору КДЮСШ.

Відділом молоді та спорту Коломийської міської ради було проведено тендер на закупівлю путівок для дітей пільгових категорій на суму 450 тис. грн. Таким чином було придбано 65 путівок в ПЗОВ «Перлина Придністров'я» (с.Михальче Городенківський район).

Оздоровлення дітей проводили також громадські, релігійні організації та спортивні федерації.

На виконання міської Програми «Майбутнє України» Коломийської станиці Пласт на 2019-2022 роки було виділено 67 тис. грн. для наметових пластових таборів, у яких послугами відпочинку забезпечено 138 дітей територіальної громади.

Цьогоріч було виділено 50 тис. грн. на організацію спортивно-відпочинкового табору для кращих вихованців Комплексної дитячо-юнацької спортивної школи м. Коломиї, де відпочивало 30 дітей.

Коломийська федерація боксу забезпечила відпочинком 25 спортсменів.

Комунальним некомерційним підприємством Коломийської міської ради «Коломийський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» направлено на санаторно-курортне лікування 79 дітей пільгових категорій м. Коломиї.


22. ЗАХИСТ ПРАВ ДІТЕЙ


У Коломийській міській ОТГ проживає 56 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З метою покращення їхнього життя діє міська Програма поліпшення виховання, навчання та матеріального забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на 2017-2021 роки. На виконання заходів даної програми у міському бюджеті на 2019 рік передбачено 188 000 грн.

       У 2019 році з нагоди Великодня для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування вручено продуктові набори на загальну суму 17 000 грн.

       З нагоди Дня захисту дітей 1 червня організовано конкурс малюнку на асфальті на тему «Мої подорожі влітку», в якому взяло участь близько 450 дітей. Найменші діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування отримали подарунки від міського голови на загальну суму 10 000 грн. Для дітей також організовано святковий обід в кафе.

       З нагоди Дня знань 1 вересня працівники служби у справах дітей провели акцію з видачі сертифікатів на придбання шкільної та спортивної форми і шкільного приладдя, для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Використано 90 000 грн. на шкільну форму та 40 000 грн. на шкільне приладдя.

       За 9 місяців 2019 року надали статус дітей позбавлених батьківського піклування 8 дітям. Знято з обліку 3 дітей у зв’язку з досягненням повноліття.

       Разом з тим діє міська Програма попередження дитячої бездоглядності та профілактики правопорушень серед неповнолітніх на 2017-2021 роки. У міському бюджеті на виконання програми передбачено 30 000 грн. Проведено виховні заходи для дітей з гімназій та ліцеїв міста під назвою «Молодь проти злочинності». Вручено дітям м’ячі, гантелі та інший спортивний інвентар.

За 9 місяців 2019 року служба у справах дітей міської ради провела 19 рейдів, під час яких виявлено 22 дітей, 5 дітей вилучено, 17 попереджено. Обстежено 36 сімей, які проживають у складних життєвих обставинах, 57 батьків попереджено.

З метою захисту життя та здоров’я дітей прийнято рішення органом опіки та піклування про негайне відібрання від батьків десятьох малолітніх дітей та влаштовано їх до центрів соціально-психологічної реабілітації дітей або до родичів.

Вручено сертифікати на придбання шкільної форми та канцтоварів для дітей зі статусом внутрішньо переміщених осіб, дітей загиблих учасників АТО та дітей, батьки яких отримали інвалідність внаслідок участі в АТО. Таким чином, виконується програма з реалізації на території Коломиї Конвенції ООН про права дитини, на яку з міського бюджету виділено 78 тисяч гривень.




2011-2024 © Всі права застережено.