НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Четвер, 25 квітня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про схвалення міської програми "Забезпечення житлом діт..."  № 250 від 28.11.2017р. 
Документ №250 від 28.11.2017р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

02.12.2017



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 28.11.2017р.  № 250
 

Про схвалення міської програми «Забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа»

на 2018 – 2022 роки


Відповідно до Законів України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про охорону дитинства», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» та рішення Івано-Франківської обласної ради від 25.12.2015 № 49-2/2015 «Про регіональну цільову програму соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, захисту їх житлових прав, попередження дитячої бездоглядності та безпритульності на 2016-2020 роки», керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та з метою забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа впорядкованим житлом, виконавчий комітет міської ради 


вирішив:


       1. Схвалити міську програму «Забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа» на 2018 – 2022 роки (далі - Програма), додається.

       2. Службі у справах дітей міської ради (І. Івахнюк) подати на розгляд міської ради проект міської програми «Забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа» на 2018 – 2022 роки.

       3. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови В. Бойцана.

       


       

Міський голова                                                                                      І. Слюзар


І. ПАСПОРТ ПРОГРАМИ

«Забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа»

на 2018 – 2022 роки

1. Ініціатор розроблення програми (замовник): служба у справах дітей міської ради;


2. Розробник програми: служба у справах дітей міської ради;


3. Термін реалізації програми: 2018-2022 роки;


4. Етапи фінансування програми: впродовж календарного року;


5. Обсяги фінансування програми (тис. грн.):


Роки

Обсяги фінансування


Всього

В т. ч. заджерелами фінансування


Державний бюджет

Обласний бюджет

Міський бюджет

Інші джерела

2018-2022

3657

-

-

3657

-

В т. ч.


-

-


-

2018

500

-

-

500

-

2019

600

-

-

600

-

2020

700

-

-

700

-

2021

877

-

-

877

-

2022

980

-

-

980

-


6. Очікувані результати виконання: виконання Програми сприятиме реалізації права дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на упорядкування житла, що належить їм на праві власності, та на позачергове забезпечення упорядкованим соціальним житлом після завершення їх перебування у відповідних інтернатних установах, дитячих будинках сімейного типу, прийомних сім’ях, завершення терміну піклування над такими дітьми, а також після завершення ними навчання у вищих навчальних закладах,  строкової служби у Збройних Силах України, повернення з місць позбавлення волі. 



7. Терміни проведення звітності: в кінці терміну реалізації програми.



ІІ. Загальні положення

        

         Законодавчим підґрунтям для розроблення Програми є Житловий кодекс Української РСР, Закони України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про житловий фонд соціального призначення», «Про охорону дитинства»; Указ Президента України від 16 грудня 2011 року  № 1163/2011 «Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні»; постанов Кабінету Міністрів України від 23 липня 2008 року № 682 «Про деякі питання реалізації Закону України «Про житловий фонд соціального призначення», від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», рішення Івано-Франківської обласної ради від 25.12.2015 № 49-2/2015 «Про регіональну цільову програму соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, захисту їх житлових прав, попередження дитячої бездоглядності та безпритульності на 2016-2020 роки».


Станом на 01.11.2017 року на первинному обліку в службі у справах дітей перебуває 57 дітей, з них: в сім’ях опікунів та піклувальників проживає 31 дитина,  в прийомних сім’ях - 12;  в інтернатних закладах - 14.


Служба у справах дітей міської ради веде облік нерухомого майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (згідно п. 61 Порядку провадження діяльності органами опіки та піклування пов’язаної із захистом прав дитини). Обов’язково зазначається на яких правах дитині належить нерухоме майно, на праві приватної власності чи на праві користування, чи приватизоване житло або перебуває в комунальній власності.


З усіх дітей (57 дітей) - дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування:

- мають житло або його частку на праві приватної власності – 9;

- подали документи на успадкування житла – 3;

- на праві користування – 38;

- не мають житла – 7;

           Відсутність у дітей житла, як правило, пов’язана з тим, що діти не успадкували після смерті батьків житла, або були покинуті своєю матір’ю у пологовому будинку.

      

Станом на 01.11.2017 року на квартирному обліку перебуває 1 дитина до 18-ти років (Хлопек Ярослав Мирославович) та 5 осіб з числа дітей-сирі та дітей, позбавлених батьківського піклування (Фешак Роман Миколайович, Савчук Сніжана Андріївна, Горват Микола Миколайович, Степанов Юрій Володимирович, Поляруш Андрій Олегович).


Потребує постановки на квартирний облік Савчук Уляна Андріївна.

Шість дітей до 16-ти річного віку не мають закріпленого житла і з виповненням 16-ти ліття будуть поставлені на квартирний облік (Матійчук В.А., Капак М.Ю., Савчук В.А., Червінська С.С., Граб Д. М., Горват В. М. Горват О. М. та Горват Н. М.).


Законодавство України гарантує право на позачергове отримання впорядкованого житла дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, а також особам з їх числа.

ІІІ. Актуальність прийняття Програми. 

Питання виховання і захисту підростаючого покоління завжди є і будуть актуальними, адже діти - гарант самозбереження й поступу нації. Одним з критеріїв стану захисту прав дитини та її добробуту в державі, соціальної підтримки сім’ї є кількість дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Ряд законів України, актів Президента  України та Уряду держави закріпили пріоритетність сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського  піклування.

Не дивлячись на значне збільшення кількості дітей, які влаштовані у сімейні форми виховання (проживають в сім'ях опікунів та піклувальників, прийомних сім'ях) однією з необхідних форм влаштування дітей, які з різних причин втрачають можливість виховуватись в сім'ї, залишається їх утримання в інтернатних закладах. Після виходу із державного закладу переважна  кількість дітей має проблеми із адаптацією до навколишнього соціуму, передусім - це проблема відсутності власного житла.

Також, більшість дітей, які виховуються в сім'ях опікунів та піклувальників і перебувають на обліку в службі у справах дітей не забезпечені власним житлом.

Згідно пункту 64 Порядку діяльності органами опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини», виконавчий комітет за місцем походження дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, у разі відсутності у неї житла після закінчення (припинення) її перебування під опікою, піклуванням, у прийомній сім'ї, дитячому будинку сімейного типу, закладі для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, позачергово забезпечує її житловим приміщенням.

ІV. Мета та шляхи її досягнення


Основні положення Програми спрямовані на вирішення пріоритетних завдань державної політики у сфері забезпечення житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа:

ведення обліку нерухомого майна, право власності на яке мають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;

вивчення технічного стану житлових приміщень, що знаходяться у власності дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

упорядкування житла, що знаходиться у власності дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

вивчення потреб у забезпеченні дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа упорядкованим соціальним житлом;

ведення обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, які мають право на отримання соціального житла;

формування житлового фонду соціального призначення для забезпечення потреб дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.

Виконання Програми сприятиме реалізації права дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на упорядкування житла, що належить їм на праві власності, та на позачергове забезпечення упорядкованим соціальним житлом після завершення їх перебування у відповідних інтернатних установах, дитячих будинках сімейного типу, прийомних сім’ях, завершення терміну піклування над такими дітьми, а також після завершення ними навчання у вищих навчальних закладах,  строкової служби у Збройних Силах України, повернення з місць позбавлення волі. 

V. Обсяги та джерела фінансування


 Фінансове забезпечення Програми здійснюється за рахунок коштів міського, обласного та державного бюджету; можуть також залучатись кошти з інших джерел відповідно до чинного законодавства.


VІ. Очікувані результати виконання Програми


        Виконання Програми дасть можливість:

         забезпечити збереження житла, що є власністю дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

         провести обстеження стану житлових приміщень, що знаходяться у власності дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та оцінку   вартості опоряджувальних робіт з урахуванням встановлених санітарних і технічних вимог, скласти проектно-кошторисну документацію на проведення таких робіт з урахуванням встановлених санітарних і технічних вимог;

реконструювати чи відремонтувати житло, до якого будуть повертатись діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування,  після завершення перебування у відповідних закладах для таких дітей, дитячому будинку сімейного типу, прийомній сім’ї або після завершення терміну піклування над такими дітьми;

         визначити потребу в забезпеченні соціальним житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, сформувати бюджетні наміри для вирішення цього питання;

         вирішити питання щодо взяття дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у яких відсутнє житло, або якщо повернення до нього неможливе, на облік громадян, які мають право на отримання соціального житла;

         забезпечити дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа впорядкованим соціальним житлом;

         надати тимчасове житло дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа;

         запобігти незаконному відчуженню житла, право власності чи право користування яким мають діти-сироти чи діти, позбавлені батьківського піклування.


                                                                                               Додаток до програми

Перелік заходів,

обсяги та джерела фінансування міської програми

«Забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа» на 2018 – 2022 роки

з/п

Найменування заходу

Виконавець

Термін виконання

Орієнтовні обсяги фінансування, тис. грн.

Очікувані результати

роки

всього

у т.ч. за джерелами фінансування

місцевий

бюджет

інші джерела

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1.

При виповненні дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування 16-ти років вживати заходів для постановки їх на квартирний облік

Служба у справах дітей міської ради, відділ управління комунальним майном міської ради, опікуни та піклувальники, інтернатні заклади

Впродовж року

2018-2022

-

-

-

Буде зафіксована підстава передбачена законодавством для надання житла

2.

Проводити поточний та капітальний ремонт житла, яке належить  дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування на час їхнього

відділ управління комунальним майном міської ради, служба у справах дітей міської ради

Впродовж року

2018

2019

2020

2021

2022

100 

130

175

250

300

100 

130

175

250

300

-

Дитина після закінчення навчального закладу чи припинення піклування буде мати можливість повернутися до











перебування в інтернатних закладах та в інших формах виховання для збереження його в належному стані







помешкання і проживати в належний умовах

3.

Установити, що у випадку придбання житла для дитини-сироти дитини, позбавленої батьківського піклування або для особи з їх числа, за кошти обласного або державного бюджету – міська рада дофінансовує від 20% до 50 % його вартості 

Служба у справах дітей міської ради

Впродовж року

2018

2019

2020

2021

2022

380

450

500

600

650

380

450

500

600

650

-

Принцип спів- фінансування придбання житла з різних бюджетів дозволить залучити більшу кількість коштів та ефективно вирішить проблему відсутності житла у дітей

4.

Оплата послуг за визначення оціночної вартості житла

Служба у справах дітей міської ради

Впродовж року

2018

2019

2020

2021

2022

5

5

6

7

8

5

5

6

7

8

-

Дасть можливість оформити договір купівлі-продажу

5.

Оплата нотаріальних послуг за укладення попередньої угоди про придбання житла

Служба у справах дітей міської ради

Впродовж року

2018

2019

2020

2021

2022

5

5

7

7

8

5

5

7

7

8

-

Дасть можливість оформити попередній договір купівлі-продажу

6.

Оплата коштів за нотаріальні послуги при оформленні договорів купівлі-продажу житла для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа або інші витрати

Служба у справах дітей міської ради

Впродовж року

2018

2019

2020

2021

2022

10

10

12

13

14

10

10

12

13

14

-

Дасть можливість оформити договір купівлі-продажу

7.

Запобігати не закон-ному відчуженню житла, право власності чи право користування яким мають діти-сироти чи діти, позбавлені батьківського піклування

Служба у справах дітей міської ради

Впродовж року

2018-2022

-

-

-

Попередження незаконного відчуження житла дітей










8.

Вживати вичерпних заходів для виявлення нерухомого майна яке можуть успадкувати діти-сироти, належно описувати його та здійснювати контроль при оформленні права на спадщину

Служба у справах дітей міської ради

Впродовж року

2018-2022

-

-

-

Дотримання майнових прав дітей

9.

Проявляти особливу пильність при складанні опису майна дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування та передавати опікунові/піклувальникові на зберігання

Служба у справах дітей міської ради

Впродовж року

2018-2022

-

-

-

Дотримання майнових прав дітей

10.

Надання практичної допомоги у переоформленні житла на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Служба у справах дітей міської ради, нотаріус міської державної нотаріальної контори

Впродовж року

2018-2022

-

-

-

Дотримання майнових прав дітей










11.

Залучати до вирішення житлових проблем дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування громадські та благодійні організації

Служба у справах дітей міської ради

Впродовж року

2018-2022

-

-

-

Ефективне вирішення житлових проблем дітей

12.

Забезпечувати, у разі потреби, пріоритетне влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в соціальні  гуртожитки

Служба у справах дітей міської ради

Впродовж року

2018-2022

-

-

-

Дасть можливість оперативно забезпечити дитину тимчасовим місцем для проживання




2011-2024 © Всі права застережено.