НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

П'ятница, 19 квітня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про затвердження висновку про доцільність позбавлення б..."  № 135 від 25.06.2019р. 
Документ №135 від 25.06.2019р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

29.06.2019



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 25.06.2019р.  № 135
 

Про затвердження висновку про доцільність позбавлення батьківських прав

Розглянувши пропозиції комісії з питань захисту прав дитини, заяву та представлені документи, керуючись статтями 11, 12, 15 Закону України "Про охорону дитинства", статтями 19, 164, 180 Сімейного кодексу України та Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”, виконавчий комітет міської ради

вирішив:

1. Затвердити висновок про доцільність позбавлення батьківських прав _____, 28.08.1988 року народження, по відношенню до дочки _____, 24.07.2010 року народження (додається).

2. Доручити начальнику служби у справах дітей міської ради Івахнюку І.В., завідувачу сектору з питань опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей міської ради Мисливчук Г.М. та головним спеціалістам служби у справах дітей міської ради Грицко О.А., Жидак Н.Ю. виступати представниками органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.

Міський голова                                                                                                                І. Слюзар

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення виконавчого комітету Коломийської міської ради

від 25.06.2019 № 135


Висновок про доцільність позбавлення батьківських прав



Службою у справах дітей Коломийської міської ради розглянуто та вивчено документи, представлені громадянином ____, 25.12.1978 р.н., який виховує малолітню дочку _____, 24.07.2010 р.н., щодо позбавлення батьківських прав її матері ____, 28.08.1988 р.н.

Встановлено, що від шлюбного життя в подружжя ____ народилася дочка ____, 24.07.2010 року народження, актовий запис свідоцтва про народження №395 від 02.08.2010 р. видане відділом реєстрації актів цивільного стану Петровського районного управління юстиції у м. Донецьку Донецької області від 02 серпня 2010 року. Рішенням Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 20 вересня 2017 року шлюб між ____та ___ зареєстрований 13 лютого 2010 року у відділі державної реєстрації актів цивільного стану Петровського районного управління юстиції у м. Донецьку Донецької області, актовий запис №32 розірвано та визначено малолітню дочку залишити на проживання з батьком. Мати дівчинки ____ звернулася до апеляційного суду Івано-Франківської області з апеляційною скаргою на рішення Коломийського міськрайонного суду постановлене 20 вересня 2017 року про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дитини. Постановою апеляційного суду Івано-Франківської області від 21 серпня 2018 року апеляційну скаргу ____ визначено задовольнити, рішення Коломийського міськрайонного суду від 20 вересня 2017 року в частині визначення місця проживання неповнолітньої дитини скасувати та постановити в цій частині нове рішення. У задоволенні позову ____ до ____ про визначення місця проживання неповнолітньої _____, 24.07.2010 р.н., з батьком – відмовити. Суд апеляційної інстанції при ухваленні постанови врахував, що даний спір вирішувався без участі _____, без обов’язкової участі представника органу опіки та піклування, без відповідного висновку комісії з питань захисту прав дитини.

З червня 2017 року дочка ____ проживає разом з батьком. Мати дитини з травня 2017 року не проживає з сім’єю. Вихованням та матеріальним забезпеченням дитини займається батько. Комісією з працівників служби у справах дітей міської ради проведено обстеження умов проживання сім’ї _____по вул. Семена Палія, 20/20 у м. Коломия, відповідно – умови проживання сім’ї належні. Дівчинка має свою окрему кімнату з усіма необхідними меблями та комп’ютером, у дитини є багато іграшок, конструкторів та інших засобів для дозвілля і розвитку. Встановлено, що у дитини гарні взаємовідносини і повне розуміння з батьком. ____ навчається у 2 Б класі Коломийського ліцею №2, після уроків бере активну участь у позакласній роботі, займається танцями. Дівчинка доглянута, вихована, має гарну поведінку.

26 липня 2018 року _____звернувся до суду з позовною заявою про позбавлення батьківських прав _____, мотивуючи тим, що його колишня дружина не цікавиться дочкою, не виявляє бажання займатись її вихованням та в добровільному порядку матеріальної допомоги на утримання дочки не надає, не бере участі у додаткових витрат, які постійно виникають оскільки дитина часто хворіє, у той час мати її не провідує та не цікавиться станом здоров’я дитини. Батько один піклується про доньку, створює необхідні умови для її повноцінного проживання, виховання та розвитку.

Однак, на засіданні комісії з питань захисту прав дитини батькові рекомендували насамперед визначити місце проживання дитини біля себе і дати матері можливість виправити своє ставлення до дочки.

Питання про визначення місця проживання дитини розглядалося на засіданні комісії 17.10.2018 року, мати дитини не з’явилась на засідання. Виходячи з інтересів дитини, орган опіки і піклування вважав за доцільне визначити місцe проживання малолітньої ____ з батьком _____

В судовому засіданні встановлено, що громадянка ___, яка являється класним керівником ___ пояснила, що познайомилася з _____ у серпні 2017 року під час подачі документів до Коломийської ЗОШ І-ІІІ ст. №2, батько дитини займається вихованням дочки, відвідує шкільні свята та збори, а мати дитини навчанням та життям ___ не цікавиться. Класний керівник дівчинки повідомила, що ____ проживала деякий час з матір’ю і після цього, дитина стала збуджена та перелякана, має почуття страху. ____ повідомила учительці про своє бажання проживати з батьком, а не з мамою, нагадування про маму викликають у дівчинки тривогу, страх, дитина не бажає підтримувати розмову, згадуючи матір.

Рішенням Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 27 грудня 2018 року визначено місце проживання дитини ____, 24.07.2010 р.н. разом із батьком _____, 25.12.1978 р.н., врахувавши висновок комісії з питань захисту прав дитини, ставлення кожного з батьків до виконання своїх батьківських обов’язків, особисту прихильність дитини до кожного з батьків, вік дитини, стан її здоров’я, виходячи з інтересів дитини. Встановлено, що у червні 2018 року ____, збиралася забрати дитину, не повідомивши батька дитини та всупереч бажанню дочки, застосувавши фізичну силу примусила її їхати з нею, протягом одинадцяти днів дівчинка разом із мамою перебувала у м. Славута Хмельницької області, після чого мати дитини повернула ____ батькові. На даний час мама дівчинки не має постійного місця проживання, за порушення дисциплінарного статуту ЗСУ була звільнена з військової служби, не бере участі у вихованні дитини, ухиляється від виконання батьківських обов’язків, не спілкується з дочкою, не піклується про її фізичний та духовний розвиток, навчання.

Схожий випадок відбувся 12 лютого 2019 року, мати дівчинки забрала дитину без відома батька та вивезла її до м. Славута Хмельницької області, де дитина перебувала 10 днів. Батько дівчинки вжив усіх можливих заходів для повернення дочки та 22 лютого 2019 року привіз дитину додому.

На засіданні комісії з питань захисту прав дитини 17.04.2019 р., 10.05.2019 р. розглядалося питання щодо позбавлення батьківських прав ____ щодо малолітньої доньки – ____, громадянка _____жодного разу на засідання комісії не з’явилася, про місце і час проведення була належним чином повідомлена.

Згідно з ч.1 ст.12 Закону України «Про охорону дитинства», ч.2, 3 ст.150 та ст.180 Сімейного кодексу України передбачено, що кожна дитина має право на піклування батьків, а батьки мають право та зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний та моральний розвиток, матеріально забезпечувати та утримувати її.

Відповідно до ст.164 Сімейного кодексу України батьки можуть бути позбавлені батьківських прав по відношенню до своїх дітей за ухилення від виконання батьківських обов’язків. Згідно ст.165 Сімейного кодексу України громадянин має право звернутися з позовом до суду про позбавлення батьківських прав так як є батьком з яким проживає дитина.

Враховуючи наведене, вважаємо, що доцільно позбавити громадянку ____, 28.08.1988 року народження, батьківських прав по відношенню до дочки _____, 24.07.2010 року народження.


Міський голова, голова комісії

з питань захисту прав дитини                                                                                      І. Слюзар



2011-2024 © Всі права застережено.