НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Середа, 24 квітня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про звернення Коломийської міської ради до Голови Верхо..."  № 206-5/2016-5 від 18.02.2016р. 
Документ №206-5/2016 від 18.02.2016р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

22.02.2016



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(5  сесія)
7  демократичного скликання
 
від 18.02.2016р.  № 206-5/2016-5
 

Про звернення Коломийської

міської ради до Голови Верховної

Ради України Володимира Гройсмана

та Прем’єр-міністра України

Арсенія Яценюка


       Відповідно до статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», розглянувши звернення депутатів Коломийської міської ради сьомого демократичного скликання щодо не передбачення у Законі України «Про державний бюджет України на 2016 рік» субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію витрат за пільговий проїзд окремих категорій громадян, міська рада

вирішила:


       1. Підтримати звернення Коломийської міської ради до Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана та Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка щодо передбачення у Законі України «Про державний бюджет України на 2016 рік» видатків/субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію витрат за пільговий проїзд окремих категорій громадян (додається).

       2. Рішення та текст звернення надіслати Голові Верховної Ради України Володимирові Гройсману та Прем’єр-міністрові України Арсенію Яценюку оприлюднити у місцевих засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті міської ради.

       3. Організацію виконання рішення покласти на секретаря міської ради     Л. Жупанського.

       5. Контроль за виконанням рішення доручити постійній комісії з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, захисту прав людини, законності та правопорядку (голова В.О. Андрейченко).


Міський голова                                                                                                                   І. Слюзар


Голові Верховної Ради України

Володимирові Гройсману


Прем’єр-міністру України

Арсенію Яценюку


ЗВЕРНЕННЯ

       Держава на законодавчому рівні закріпила за певними категоріями населення право на безоплатний проїзд, в тому числі у міському транспорті. Щорічною гарантією виконання державою цього обов’язку перед громадянами була субвенція місцевим бюджетам з державного бюджету, за рахунок якої здійснювалась компенсація транспортним підприємствам витрат на перевезення пільговиків.

       Незважаючи на те, що вказана субвенція покривала лише 50% реальних витрат перевізників та часто надходила несвоєчасно, місцевій владі вдавалось утримувати ситуацію і забезпечувати реалізацію права на пільговий проїзд усім категоріям громадян.

       Проте, Закон України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» взагалі не передбачив виділення субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію витрат за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

       Таким чином, соціальна напруга все більше зростає. Станом на сьогодні окремі приватні перевізники у салонах своїх автобусів вже розмістили оголошення про відмову возити деяких пільговиків. З метою хоча б часткового врегулювання ситуації і збереження пільгового проїзду, окремі місцеві ради вже заявили про готовність якусь частину компенсації надати з місцевого бюджету. Але таке вирішення питання не задовольняє підприємців-перевізників.

       У ще гіршому становищі опинились підприємства міського електротранспорту комунальної форми власності. Адже доля пільговиків у загальній кількості пасажирів, що перевозяться міським електричним транспортом, є найбільшою і складає від 45 до 80 відсотків. Тому субвенція державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян  є основною складовою частиною доходу таких підприємств.

       Тому зволікання з вирішенням цього питання призводить, щонайменше, до погіршення якості і безпеки послуг з перевезення. А надалі така ситуація може привести до безпідставного підвищення перевізниками тарифів на проїзд, тобто тягар виконання обов’язку держави може в черговий раз лягти на плечі звичайного громадянина.

       Враховуючи викладене, ми, депутати Коломийської міської ради, просимо невідкладно вжити заходів реагування для доповнення статті видатків / субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію витрат за пільговий проїзд окремих категорій громадян.


Депутати Коломийської міської ради VII демократичного скликання


Прийнято на V сесії міської ради

18 лютого  2016 року



2011-2024 © Всі права застережено.