НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Субота, 27 квітня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про звернення Коломийської міської ради до Голови Верх..."  № 3427-41/2019-41 від 21.02.2019р. 
Документ №3427-41/2019 від 21.02.2019р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

25.02.2019



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(41  сесія)
7  демократичного скликання
 
від 21.02.2019р.  № 3427-41/2019-41
 

Про звернення Коломийської міської ради до

Голови Верховної Ради України А. Парубія,

Прем’єр–міністра України В. Гройсмана,

Національної комісії, що здійснює державне

регулювання у сферах енергетики та

комунальних послуг



Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

вирішила:


1. Підтримати звернення Коломийської міської ради до Голови Верховної Ради України А. Парубія, Прем’єр–міністра України В. Гройсмана, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо         необхідності врегулювання ситуації з ринком електроенергії для недопущення необґрунтованих витрат бюджетних коштів.

2. Рішення та текст звернення надіслати Голові Верховної Ради України А. Парубію, Прем’єр–міністру України В. Гройсману, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг та оприлюднити на офіційному сайті міської ради.





Міський голова                                                                                                             І. Слюзар








             Голові

            Верховній Раді України


            Прем’єр – міністру України

            В. Гройсману


            Народним депутатам України від                                   Івано-Франківської області


            Національній комісії, що здійснює державне                   регулювання у сферах енергетики та                           комунальних послуг



ЗВЕРНЕННЯ


З 01 січня 2019 року в Україні діє реформа ринку електроенергії.

Відповідно до норм Закону України «Про ринок електричної енергії» енергопостачальні компанії зобов’язані здійснити відокремлення діяльності з розподілу електричної енергії від інших видів діяльності вертикально інтегрованого суб’єкта господарювання (обленерго), у тому числі шляхом створення електропостачальника.

Нова модель системи договірних відносин на роздрібному ринку електричної енергії та порядок укладання договорів визначені Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП від 14.03.2018 №312.

Відповідно до Правил роздрібного ринку електричної енергії для забезпечення споживання електричної енергії споживач укладає договори:

1) про надання послуг з розподілу електричної енергії споживачу із оператором системи розподілу;

2) про постачання електричної енергії споживачу із обраним електропостачальником або про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг (для побутових або малих не побутових споживачів).

Процедура укладання договору з розподілу електричної енергії здійснюється в режимі «переговорної процедури».

Укладання договорів із постачання електричної енергії здійснюється по процедурі «відкриті торги – тендерна процедура».

У зв’язку з тим, що підприємства по постачанню електроенергії в більшості випадків не беруть участі в тендері, в тому числі повторному, склалася ситуація, що значна частина підприємств житлово-комунального господарства не змогла заключити у відповідності до Закону України «Про ринок електричної енергії» угоди та залишилися без необхідного постачання електричної енергії або ж отримують її на 20-25% дорожче. Вони змушені заключати договори з постачальником «останньої надії», який вимагає ще й 100% передоплати за електроенергію.

Слід зазначити, що до 01.01.2019 більшість підприємств користувалися тризонним тарифом, який у зв’язку з прийняттям Закону України «Про ринок електричної енергії» припинив свою дію. Відміна цього тарифу для більшості водоканалів суттєво збільшить витрати на електроенергію, яка затрачається на підйом і транспортування води.

Крім того, фінансово-економічна ситуація підприємств житлово-комунального господарства, а особливо по водоканалах Івано-Франківської області  на даний час є нестабільною ще й тому, що Міністерством фінансів України всупереч вимог чинного законодавства не прийнято рішення про перерахування субвенції з державного бюджету України за 2017 рік на погашення різниці між фактичною вартістю централізованого водопостачання та водовідведення, постачання холодної води та водовідведення. Ця заборгованість по області складає біля 10 млн грн.

Через тривалість процедур, коригування тарифів, підприємства зазнають збитків, які фактично неможливо відшкодувати. В кінцевому результаті величезні навантаження лягають на місцеві бюджети, що в свою чергу знижує рівень соціальних видатків.

Ситуація може ускладнитися в липні 2019 року, коли Закон вступить в дію в повному обсязі.

Виходячи із вищевикладеного, просимо Верховну Раду України невідкладно розглянути законопроект №9406 «Про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного постачання електричної енергії суб’єктам господарювання, що надають комунальні послуги та коригування цін/тарифів на комунальні послуги». Це дозволить забезпечити стабільну роботу підприємств житлово-комунального комплексу, знизить навантаження на місцеві бюджети, оптимізує ринок електроенергії під європейську модель.



Депутати Коломийської міської ради VII демократичного скликання

Прийнято на 41 сесії міської ради

VII демократичного скликання       

21 лютого 2019 року                             



2011-2024 © Всі права застережено.