НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Субота, 20 квітня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про звернення Коломийської міської ради до Президента ..."  № 3315-40/2018-40 від 26.12.2018р. 
Документ №3315-40/2018 від 26.12.2018р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

30.12.2018



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(40  сесія)
7  демократичного скликання
 
від 26.12.2018р.  № 3315-40/2018-40
 

Про звернення Коломийської міської ради до Президента  України П. Порошенка, Прем'єр-міністра України В. Гройсмана, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг


Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

вирішила:


       1. Підтримати звернення Коломийської міської ради до Президента України П. Порошенка, Прем'єр-міністра України В. Гройсмана, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо обґрунтованої ціни на електроенергію.

       2. Рішення та текст звернення надіслати Президенту України П. Порошенку, Прем'єр-міністру України В. Гройсману, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.



Міський голова                                                                                                                    І. Слюзар


       


Президенту України

П. Порошенку,


Прем'єр-міністру України

В. Гройсману,


Національній комісії, що здійснює

державне регулювання у

сферах енергетики та комунальних послуг


Упродовж останніх чотирьох років ми спостерігаємо значне зростання тарифів на електроенергію для бізнесу, комунальних підприємств, бюджетних установ та організацій.  Так, ріст тарифу для промисловості 1 класу напруги в залежності від регіону склав від 60% до 108%, а для промисловості 2 класу напруги– від 34% до 108%. В той час як тариф на електроенергію для зовнішнього освітлення вулиць та електротранспорту зріс за цей період більше, ніж на 200%, що створило подекуди непосильне навантаження на місцеві бюджети.

Основними аргументами на користь підвищення ціни на електроенергію були необхідність приведення тарифу до економічно обґрунтованого рівня, підготовка до функціонування ринку електроенергії, оновлення мереж тощо.

Сьогодні експерти, проаналізувавши статистичні дані ЄС щодо тарифу на електроенергію з діючим у 2018 році українським тарифом для промисловості 2 класу напруги, дійшли до висновків, що український тариф для промисловості з середнім обсягом споживання вище аналогічного показнику в європейських країнах. Тобто, бізнес в Україні вже платить за електроенергію не менше, ніж бізнес в розвинутих європейських країнах.

А якість постачання електричної ене ргії в рази гірша. Так, наприклад, показник тривалості відключень від електрики без попередження через технологічні причини (індекс SAIDI) у 10 разів гірший, аніж у багатьох країнах Європи. Крім цього, в Україні приєднання до мереж повністю оплачується новим споживачем, який ще й безкоштовно змушений передавати на баланс обленерго збудовані коштом споживача мережі. В той час як в багатьох країнах ЄС приєднання нових споживачів до електромереж частково вже закладене в тариф.

Таким чином, зважаючи що чинні в Україні тарифи на електроенергію для промисловості 2 класу напруги вже є конкурентними з середньоєвропейськими, то ще більше підняття тарифу буде злочинним кроком у відношенні як українського бізнесу, так і населення.

Адже, навіть чинна ціна електроенергії не створює можливості для українського малого і середнього бізнесу вести конкурентну боротьбу, інвестуючи у розвиток підприємств та створюючи нові робочі місця. Більше того, зростання вартості електроенергії в кінцевому рахунку буде оплачуватись населенням у вигляді зростанням цін на продукти, товари та комунальні послуги, що спричинить інфляцію та ще потужнішу соціальну напругу.

Звертаємо увагу, що деякі українські виробники, зокрема підприємства теплової генерації (80% таких електростанцій належить компанії ДТЕК Р. Ахметова), завдяки резонансній формулі «Роттердам+» останніми роками в Україні продають свою електроенергію суттєво дорожче, аніж електроенергія коштує на біржі у європейських країнах. Така ситуація є несправедливою та показує очевидні тарифні перекоси. Тому на даний момент актуальним та справедливим є перерозподіл тарифних коштів між різними учасниками ринку, а не нове підвищення ціни електроенергії для кінцевих споживачів.

У зв’язку із цим звертаємось до Президента України, Прем’єр-міністра України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг:

  • не допустити чергового зростання ціни електроенергії для промислових споживачів;
  • переглянути умови формування ціни електроенергії, що виробляються підприємствами теплової генерації та атомної енергетики.


Депутати Коломийської міської ради VII демократичного скликання

Прийнято на 40 сесії міської ради

VII демократичного скликання       

26 грудня 2018 року                             



2011-2024 © Всі права застережено.